Vyhľadávanie:

Vo finále potvrdili rolu favorita

Vo finále potvrdili rolu favorita

Hokejisti HC Košice získali v extralige svoj ôsmy majstrovský titul v ére samostatnosti Slovenska

Pre Košičanov sa boj o titul vo finále extraligy stáva už samozrejmosťou, veď do záverečných zápasov play-off sa v tomto roku prebojovali už ôsmy raz po sebe. Vlani mali naši hokejisti v boji o titul finálového nováčika z Nitry, teraz si v súboji o cennú trofej premiérovo skrížili zbrane netradične s Banskou Bystricou. A veru nebol to odovzdaný súper, pretože kým ho zverenci trénerov Petra Oremusa a Romana Šimíčka zdolali na zápasy 4:2, vo finálovej sérii sa s Banskobystričanmi poriadne natrápili. Ako víťazi základnej časti súťaže začali naši proti Banskej Bystrici, tak ako proti Piešťanom vo štvrťfinále i proti Popradu v semifinále, na domácom ľade. Vo finále vyhrali nad Banskou Bystricou úvodné dva zápasy v Steel aréne 3:0 a 4:3 po samostatných nájazdoch. Lenže húževnatý celok spod Urpína, ktorý mal v nohách ťažkých sedem zápasov v semifinále s Nitrou, ukázal v dvoch odvetných stretnutiach na domácom ľade svoju silu. Pred vypredaným hľadiskom boli domáci, ktorí vo finále ešte nikdy nehrali, v extáze a nič iné než víťazstvá si nepripúšťali. Zomkli sa okolo svojho lídra, skúseného Michala Handzuša, a v treťom i vo štvrtom zápase finálovej série vyhrali 3:1 a 2:1.

Vyrovnali stav zápasov na 2:2 a tak sa piaty vzájomný súboj hral opäť v Košiciach. Chlapci z nášho tímu si verili, že tretí zápas v Košiciach, ktorý sa hral vo štvrtok 9. apríla, im pomôže k prvému mečbalu v tejto finálovej sérii. Preto od začiatku eliminovali emócie súpera, ktoré si Banskobystričania po dvoch domácich víťazstvách priniesli do Steel arény. Zvýšeným nasadením, zlepšeným pohybom i agresivitou potvrdili rolu obhajcu trofeje a svojmu finálovému súperovi nedali šancu. V piatom stretnutí Košičania zvíťazili 3:2 a boli bližšie k titulu.

Svoju dominanciu na ľade potom ukázali v šiestom súboji v sobotu 11. apríla na ľade súpera a výsledkom 2:1 zavŕšili sezónu 2014/2015 ôsmym majstrovským titulom v slovenskej extralige. Iba druhý raz získali hokejisti HC Košice majstrovský titul na ľade svojho finálového súpera. Prvý raz oslavovali zisk zlatých medailí v roku 2009 v Skalici a teraz pod Urpínom v Banskej Bystrici. V rokoch 1995, 1996, 1999, 2010, 2011 a 2014 sa hráči i hokejoví fanúšikovia Košíc tešili a prežívali oslavy titulu na ľade starého zimného štadióna VSŽ, na štadióne Lokomotívy v Čermeli a v Steel aréne.

PO ŠIESTOM FINÁLOVOM ZÁPASE POVEDALI:

Martin Štrbák, kapitán tímu: "Je to už moja štvrtá zlatá medaila, druhá s HC Košice. Možno, že sa dočkám aj ďalšej, pretože s Košicami mám zmluvu i pre budúci ročník. Zápas s B. Bystricou bol pre nás psychicky náročný. Bola to vyrovnaná séria, ktorá nás stála veľa síl. V hlavách sme si museli dať dokopy odhodlanie, zomknúť sa a mužstvo sa zmobilizovalo. Môžeme teda s radosťou oslavovať."
Peter Oremus, tréner HC Košice: "Som šťastný, ako sme zvládli šiesty duel. V Košiciach som našiel výbornú partiu zanietených ľudí, musím sa však poďakovať aj svojmu predchodcovi Antonovi Tomkovi, že dostal mužstvo na takú úroveň. K titulu som bol blízko ešte ako asistent trénera v Skalici, vtedy nám ho vyfúkli Košičania. Teraz sa z neho teším spolu s nimi."
Alexandr Hylák, brankár víťazného mužstva: "Tak ako ostatné zápasy, aj ten šiesty finálový bol veľmi náročný. Hoci vyložených gólových šancí bolo teraz na oboch stranách pomenej, hralo sa na doraz. V živote sa mi nestalo, aby som v sérii dostal štyri góly z power play. Som si istý, že nič podobné sa mi už nemôže stať."
Adam Lapšanský
, strelec rozhodujúceho gólu: "Dať v predposlednej minúte zápasu gól na 2:0, v tej chvíli som už myslel na svoj prvý majstrovský titul. Bol to určite môj najdôležitejší presný zásah v sezóne. V tíme nám všetko úplne klapalo, vytvorili sme super partiu. Pre mňa to bola náročná sezóna. Mám za sebou zápasy v Lige majstrov, v reprezentácii, v základnej časti extraligy a potom play-off. Takže chystám sa niekde si oddýchnuť na slnku pri mori."
Peter Sojčík
, strelec dôležitých gólov v play-off: "Každá séria bola náročná, ale vždy som veril, že to zvládneme, nakoľko kvalita bola vždy na našej strane. Pre mňa to bola najťažšia sezóna, akú som zažil. Či už psychicky alebo fyzicky a som rád, že to máme za sebou s úspešným koncom."

S BANSKOBYSTRIČANMI NAJDRAMATICKEJŠIE FINÁLE

Šesť finálových stretnutí prinieslo niekoľko neočakávaných momentov. Aj preto boli zápasy zaujímavé a napínavé až do konca. V druhom stretnutí Košice viedli 3:0, hostia však vyrovnali na 3:3 a domáci vyhrali až po samostatných nájazdoch. Vo finále sme videli až tri trestné strieľania, z nich dve v jednom zápase, Košičania obidve premenili. V hre bez brankára sa zrodili až štyri góly, ktoré zase v závere zápasov strelili hráči Banskej Bystrice. Vo finále sa ešte nestalo, aby bol v úvode zápasu až do konca vylúčený brankár (Corbeil z B. Bystrice) za napadnutie protihráča. Trest mu platil aj v ďalšom súboji.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...