Vyhľadávanie:

Voda brala, čo jej stálo v ceste

Voda brala, čo jej stálo v ceste

Povodne na východe Slovenska si vyžiadali jednu obeť a veľké materiálne škody

Povodne

Krušné chvíle prežívali koncom minulého a začiatkom tohto mesiaca ľudia na východe Slovenska. Dlhotrvajúce výdatné dažde a prívalová voda, ktorú zem nestačila pojať, spôsobili katastrofálne povodne. Košický a Prešovský kraj prešli ťažkými skúškami. Voda brala všetko, čo jej stálo v ceste. Nešťastie postihlo len v tunajšom regióne viac ako tridsať dedín. Živel zaplavil vyše 3200 hektárov pôdy, záchranári evakuovali bezmála 300 osôb a stovky kusov zvierat.

V susednom Prešovskom kraji zasiahli povodne až 175 obcí v ôsmich okresoch... Výsledok? Jeden ľudský život a obrovské materiálne škody. Na obytných domoch, budovách, komunikáciách, záhradách, studniach s pitnou vodou a poľnohospodárskej pôde. Vari najkritickejšej situácii museli ľudia čeliť v michalovskom okrese, v priestore povodia rieky Ondava, ktorej hrádza, postavená ešte v 18. storočí, nápor prívalovej vody nevydržala a pretrhla sa. Tridsať hektárov poľnohospodárskej pôdy sa premenilo na jazero. Katastre obcí Markovce, Malčice, Kačanov, Falkušovce, Petrikovce, Hradištská Moľva i Oborín si to odniesli najviac...

Po takmer týždni začali miestne zrážky ubúdať a s nimi i klesať hladiny tokov riek. V týchto dňoch je už situácia v postihnutých košických i prešovských okresoch stabilizovaná, odvolaný bol aj tretí stupeň povodňovej aktivity. V súčasnosti sa zratúvajú škody, vykonávajú sanačné a likvidačné práce, monitoruje epidemiologická situácia, kontrolujú zdroje pitnej vody. Intenzívne práce prebiehajú aj na ľavom brehu rieky Ondava. Jej pravobrežné koryto je už prehradené a spevnené. Celá oprava si podľa predpokladu má vyžiadať približne 60 miliónov korún.

Celkové škody, ktoré povodeň spôsobila, ešte nie sú podľa vyjadrenia prednostu Krajského úradu v Košiciach Jána Dolného, známe. V týchto dňoch sa vyčísľujú, známe budú už čoskoro. Jedno je však isté. Vyšplhajú sa do niekoľkých desiatok miliónov korún.

Zatiaľ finančnú injekciu ľuďom v Markovciach na opravu domov prisľúbil predseda vlády, predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer chce po konečnom vyčíslení škôd navrhnúť poslancom KSK na augustovom zasadnutí vyčleniť na pomoc vodou postihnutým oblastiam košického regiónu mimoriadne finančné prostriedky. Minulý týždeň Košický samosprávny kraj zverejnil aj číslo účtu, kam môžu všetky podnikateľské subjekty, fyzické i právnické osoby od nás i zahraničia posielať svoje príspevky určené na zmiernenie následkov povodní v kraji. Tí, ktorí pociťujú potrebu pomôcť a chcú prejaviť svoju solidaritu, môžu poukázať finančné prostriedky na účet zriadený v Národnej banke Slovenska pod číslom: 35-194 095 12/0720. Informácie o pridelení finančných prostriedkov postihnutým občanom budú uverejnené v tlači i na oficiálnej internetovej stránke úradu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...