Vyhľadávanie:

Voľte spoľahlivosť a hospodárnosť, voľte ľahkobežné oleje

Voľte spoľahlivosť a hospodárnosť, voľte ľahkobežné oleje

Aký olej a autodoplnky použiť pre súčasné automobily

Rozvoj automobilizmu dosiahol nielen vo svete, ale aj u nás nebývalé rozmery. Preto v popredí záujmu širokej motoristickej verejnosti sú i aktuálne otázky súvisiace s kvalitou a zabezpečením dodávok pohonných látok, mazacích olejov a ďalších komponentov. Každého motoristu zaujíma, ako jazdiť hospodárnejšie, ako znížiť spotrebu pohonných látok a mazadiel pri zachovaní vysokej spoľahlivosti a prevádzkyschopnosti vozidla. Je nesporné, že nároky na výkon a vlastnosti týchto produktov sa zvyšujú. Predovšetkým na motorové a prevodové oleje. Ich výmenný interval sa posúva doslova míľovými krokmi. Kým začiatkom 90. rokov bol pri bežných minerálnych olejoch výmenný interval po najazdení päťtisíc až desaťtisíc km, dnes je to už 15 tisíc až 30 tisíc km a dokonca pri nákladných automobiloch až 100 tisíc, či 150 tisíc km. Samozrejme, že ide o kvalitné, zväčša už syntetické oleje.

Čo musí moderný motorový olej spĺňať? Opýtali sme sa motoristického pretekára Igora Vlasatého.
- Rozhodne musí mať vynikajúce mazacie vlastnosti, ktoré vytvárajú súvislý mazací povlak trecích motorových častí. Olej plní aj úlohu chladenia motora, utesňovania piestov a ochranu pred tvorbou karbónových usadenín. Pri dlhšom odstavení motora chráni olej pred jeho koróziou. Z tohto vyplýva, že v nemalej miere je dôležitý výber vhodného motorového oleja.

V prvom rade musíme vedieť, pre aký druh motora potrebujeme olej. Skromnejšie sú nároky pre sériové motory a vyššie pre pretekárske automobily. Motoristický šport je pre automobilky svojím spôsobom testovacím poľom nových druhov mazív. Väčšina z nich prešla extrémnym testovaním v súťažných strojoch a až potom sa dostali do predaja. Na našom trhu je množstvo kvalitných olejov. Je iste pozoruhodné, že priekopníkom olejárstva na slovenskom trhu bola značka Castrol, ktorá istý čas pokrývala až 80 percent všetkých značkových servisov. Dnes je situácia celkom iná. Na trh nastúpili svetové olejárske značky, akými sú, Shell, Mobil, BP, Valvoline, Sunoco, Texaco, Esso, MOL, OMV, Agip a mnoho ďalších, ktoré majú zastúpenie i na Slovensku.

Spomínali sme už minerálne a syntetické oleje. Ktoré sú tie správne?
- Zmenou sveta motorov sa menia i olejárske produkty. Kým minerálne oleje patria medzi lacnejšie mazivá, kvalita syntetických olejov je omnoho vyššia a tomu zodpovedá aj ich cena. Budúcnosť patrí ľahkobežným motorovým olejom, teda syntetickým. Ja, samozrejme, ich preferujem tiež. Konkrétny druh a značku by som ponechal na rozhodnutie značkových servisov a autorizovaných predajcov áut.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...