Vyhľadávanie:

Vybrali sme z vašich odpovedí

Vybrali sme z vašich odpovedí

V predchádzajúcej Oceli východu sme vás informovali o výsledkoch súťaže pre zaočkovaných zamestnancov a vybrali sme časť odpovedí, ktoré ste nám poslali. Dnes uverejňujeme ďalšie.

Zlatica Černáková
COVID-19 v našej rodine udrel v plnej sile: s horúčkami, bolesťami. Akoby táto choroba vedela, kde má vaše telo najslabší článok, a tam udrela v plnej sile. A potom prišlo dlhé zotavovanie. Manžel po zápale pľúc ešte stále nie je v poriadku. Dala som si urobiť testy na protilátky, nemala som takmer žiadne.
Takže bolo rozhodnuté. Očkovanie. Nie preto, že to hlásajú politici. Viete, niekedy tie opakujúce sa heslá typu „Očkovanie je sloboda“ a pod. lezú ľuďom na nervy. Sociálne siete sú potom plné odporu voči takej samozrejmosti, ako chrániť seba a svojich najbližších.

Treba sa rozprávať s ľuďmi a pýtať sa ich. Ja som sa informovala u svojich ošetrujúcich lekárov. Vedia predsa, na čo sa liečim, aké lieky pravidelne užívam. Tí mi očkovanie odporučili. (Človek predsa musí svojim lekárom dôverovať. Keď to tak nie je, je najvyšší čas ich vymeniť...)

Pre tých, čo sa boja ihly, mám dobrú správu: vpich nebolí. Dokonca som po prvej dávke pochybovala, či ma vôbec zaočkovali. Až keď som sa v noci pravidelne zobúdzala na bolesti ramena, bola som si istá, že očkovanie prebehlo tak, ako malo. Bolesti ruky a malátnosť trvali 3 dni. S obavami som čakala, ako dopadne druhé očkovanie, lebo vo svojom okolí som videla, ako druhý Pfizer položil do postele chlapov ako hory.
Tak som sa doma pripravila: bolo nakúpené, navarené a posteľ odostlaná. Pre prípad, že ma skosí horúčka. Nič. V noci som sa nebudila, bolesti takmer žiadne. Ráno, keď som mala ísť do práce, pre istotu som si merala teplotu. Zase nič. Tak som išla do práce. Asi okolo 10:00 hod. som v práci cítila, že mi stúpa teplota. Zapla som klímu, znásobila prísun tekutín, zobrala jeden ibalgin a do 30 minút to prešlo. Samozrejme, každý organizmus reaguje ináč...
Čo sa týka mojej rodiny a blízkych, všetci až na manžela sú zaočkovaní (manžel má strach z lekárov a ihiel...). Ja som bola posledná nezaočkovaná.

Jozef Sciranko
Môj očkovací príbeh je ako sám život, rodinno-športový. Tlačili ma do toho moje deti a môj beh. Do behania priatelia!

Tomáš Tóth
Chcem chrániť najmä moju malú dcérku Elišku, ktorá oslávila 24. júna svoj prvý rok a manželku. Aj to je dôvod, prečo som sa takto rozhodol. Na margo iných, nikoho, čo sa nedal zaočkovať, neodsudzujem, čo sa ale nedá povedať z ich strany. Je mi ľúto, že poniektorí veria klamstvám, ktoré sa šíria po internete a podobne. Tiež som neveril, koľko tu na Slovensku máme špecialistov, virológov a rôznych expertov na medicínu, vakcíny a podobne.

 

Róbert Szaszák
Môžeme získať imunitu dvoma spôsobmi. Buď tak, že ochorieme, alebo po očkovaní. Ak ochoriem na COVID-19, komplikácie môžu byť veľmi vážne. Takže nebolo ťažké sa rozhodnúť. J

 

Gabriel Demko
Väčšina ľudí sa rozhoduje, vytvára si názor na základe dostupných informácií v danom čase, alebo zo skúseností z minulosti. Platí to aj pre očkovanie.Existuje približne 5 % nespokojných ľudí, ktorí vedia ovplyvniť ďalšiu desiatku percent argumentmi, presnými, skreslenými či účelovo vykonštruovanými. Oprášme si niektoré z minulých mesiacov.
Dnes si už väčšina z nás iba s úsmevom spomenie na hoaxy, že pri PCR či antigénových testoch čipujú ľudí. V tom čase však boli ľudia, ktorí tomu verili, dokonca po vykonaní testu aj niečo cítili, že im tam zostalo. Ktoré lekárske vyšetrenie je však príjemné? Vyšetrenia však strpíme, lebo veríme, že majú význam a dajú odpovede. Existovalo množstvo ľudí, ktorí zdieľali a šírili informácie a verili, že Štatistický úrad Slovenskej republiky je schopný dať úplne spracované štatistické informácie o počte úmrtí za predchádzajúci rok už 4. januára (2. pracovný deň v novom roku) A tie údajne presné štatistiky hovorili o tom, že počet úmrtí za rok 2020 bol nižší ako za predchádzajúce roky. V tom čase hoaxy boli prevažne na strane popieračov existencie COVID-19. Dnes sa už nad tým nepozastavíme. Máme dostupné úplné štatistiky za uplynulý rok. Tie však nie sú utešujúce.
Kým sa u nás skôr bagatelizovalo (popierači existencie COVID-19), u našich južných susedov bol presný opak, hovorilo sa, že skutočné počty úmrtí sú oveľa väčšie ako publikované a že sa zatajujú. Systém 5 % nespokojných funguje stále. Keď už bolo zle, ľudia v Košiciach čakali na poradie a predbiehali sa pri očkovaní registrovaním do zvýhodnených skupín, ktoré nekontroloval nikto. Teraz, keď sa situácia zlepšila, východ republiky patrí medzi menej zaočkované. Poľnohospodári vedia, že ak teraz neprší, to neznamená, že dážď ani nepríde. Je zaujímavé, že pri cestovaní do exotických krajín sa ani nepozastavujeme nad povinnými očkovaniami, kde, ako boli vyvinuté, za aký čas, odkedy existujú. Tým „skoro“ slepo dôverujeme.  Nie som lekár, netvrdím, že očkovanie nemá vedľajšie účinky, netvrdím že očkovanie nemôže niekomu spôsobiť problémy. Verím však, že vedľajšie účinky očkovania sú stále menšie ako spôsobené ťažkosti pri ochorení.Rozhodujeme sa podľa dostupných informácií a skúseností v danom čase.

Rastislav Šelepský
Sme s manželkou zaočkovaní obidvoma dávkami Pfizer – Biontech. Po očkovaniach sme nemali žiadne zdravotné problémy.  Ja som sa dal zaočkovať preto, lebo pľúcna ventilácia mi je nesympatická.

 

Juraj Jaško
Pobyt v nemocnici ma neláka.

 

Martin Makatura
O tom, že sa dám očkovať, som bol rozhodnutý od prvej chvíle, keď sa o vakcínach začalo hovoriť. Nemám absolútne žiadny dôvod nedôverovať vedcom, odborníkom a spochybňovať význam očkovania, nech sa už týka akejkoľvek choroby.

Peter Matia
Definitívnu pečiatku pri rozhodovaní, či sa dať sa zaočkovať, mi dalo denno-denné povšimnutie reklamných pútačov.  Prečo sa dať očkovať a jednoznačná situácia, že som s manželkou ostal posledný, kto nie je v rodinnom kruhu ( mama, otec, svokor, svokra, brat, sestra) zaočkovaný. Tak ako aj po iných zrealizovaných očkovaniach, ani tentokrát, okrem toho, že som cítil sval po vpichu, som nepociťoval iné nepríjemné príznaky.

 

Marek Molnár
Napriek náročnej dobe prijala celá moja rodina rozhodnutie dať sa zaočkovať ako možnosť „posunu vpred“ nielen pre nás, ale aj pre ľudí, s ktorými žijeme a denne zdieľame svoje starosti aj radosti. Určite ešte ani zďaleka nie je koniec tejto ťažkej pandémie, avšak pri rozhodnutí o očkovaní je dôležité a nutné, napriek prirodzeným obavám z možných vedľajších účinkov, nielen byť zodpovedný voči sebe a ostatným, ale aj dôverovať ľuďom, ktorí sú podobne ako každý z nás odborníkmi v tom, čo robia – za čo im patrí vďaka.
Napriek rozdielnosti názorov na túto tému v našej spoločnosti zostaňme optimisti a urobme každý z nás v rámci svojich možností niečo preto, aby sme raz mohli na dnešné časy už len s úctou a rešpektom spomínať...

 

Anna Popiková
Akonáhle sa objavila ponuka dať sa zaočkovať proti COVID-19, vôbec som nezaváhala. Mám veľkú rodinu, ktorá taktiež už využila možnosť dať sa zaočkovať. Nakoľko mi v decembri 2020 zomrela mamka, nikto z nás očkovanie neodmietol.
Sledovať v TV a denne počúvať z rozhlasu „katastrofické scenáre“ a denné úmrtia na COVID-19,  ma v tom ešte viac utvrdilo. Bohužiaľ mám aj vo svojom blízkom okolí ľudí, ktorí očkovanie ignorujú – ba naopak, robia si z toho srandu. Mne tento vírus,  úmrtia  a následné, možno aj celoživotné zdravotné problémy, teda vôbec neprídu ako sranda. Neuznávam konštatovanie: že sa jedná o „chripôčku“. Neznášam takých hrdinov. Môj postreh? Je mi veľmi ľúto najmä zdravotníkov, ktorí cez to peklo museli prejsť a mnohí už nie sú medzi nami. Arogancia niektorých ľudí nemá hraníc.

 

Dana Malčická
Ten môj príbeh je úplne bežný, ako mnoho iných. Sprvoti som mala rešpekt pred očkovaním, ale to obmedzenie, ktoré mi bránilo v styku s mojími blízkymi žijúcimi za hranicami Slovenska ma nakoplo a padlo rozhodnutie, že idem do toho. A tak symbolicky 1. apríla 2021 som bola zaočkovaná prvou vakcínou Pfizer, čo tiež zohrávalo rolu, či sa dám zaočkovať, alebo nie. Teraz, už aj po druhej vakcíne sa človek cíti oveľa slobodnejšie, aj keď obozretnosť pred covidom je tu stále.
Veľa zdravia a nech sa život vráti do starých koľají.

 

Andrea Tocimáková
Očkovanie určite odporúčam všetkým, ktorí nemajú vážny zdravotný problém, pre ktorý ho nemôžu absolvovať. Nech sa riadia zdravým rozumom a nie hoaxami šírenými po internete.
Mám v rodine prípad, farmaceuta, ktorý očkovanie odkladal a  v máji skončil v nemocnici s covidovým zápalom pľúc. Jeho reakcia bola taká, že by sa sám seba najradšej vyfackal za to, že sa nedal zaočkovať a všetkým to odporúča. Aj mnohé iné život ohrozujúce infekcie sa podarilo vytesniť z nášho života vakcináciou, ktorú sme až doposiaľ neriešili, brali sme ju ako prirodzenú súčasť života.
Bežne očkujeme svojich štvornohých miláčikov proti vírusovým ochoreniam, ich chceme ochrániť. Nerozumiem, prečo niektorým nezáleží na tom, aby ochránili aj seba.
Pandémia sa pravdepodobne ešte neskončila, aj keď máme momentálne lepšie výsledky, je len na nás, aká bude u nás jeseň a zima.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...