Vyhľadávanie:

Vyčistime si región

Vyčistime si región

Deň Zeme si v Mikroregióne Hornád uctili príznačne - upratovaním v obciach

V Mikroregióne Hornád, ktorý združuje šestnásť obcí, si Deň Zeme uctili vcelku príznačne. Nápad predsedu Občianskeho združenia Priatelia trstenskej prírody a nášho kolegu z divízneho závodu Oceliareň Rastislava Šelepského obnoviť v mikroregióne tradíciu jarných upratovaní sa u predsedu Regionálneho združenia obcí Hornád a starostu Ždane Jána Kokardu stretol s ústretovosťou. Myšlienka, ktorá sa jeho pričinením dostala k ďalším starostom, dostala zelenú a do akcie pod názvom Vyčistime si región sa 14. apríla 2012, ale i počas ďalších dní zapojili všetci, ktorým záleží na čistom a zdravom životnom prostredí.

"Dohodli sme sa, že každá obec k zlepšeniu a skrášleniu verejného priestranstva niečím prispeje, a to v závislosti od svojich možností a prostriedkov, ktoré má k dispozícii. Viacerým sa 14. apríl pozdával a tak sme začali s prípravami. A aj keď niektorých napokon odradilo počasie, to, čo si predsavzali, urobili o týždeň neskôr," informoval Rastislav Šelepský, ktorý sa spolu s ďalšími dobrovoľníkmi dva týždne pred samotnou brigádou pustil aj do čistenia krajníc cestnej komunikácie do Ždane od náletových krovín. Vodiči sú im isto vďační. Cesta je teraz prehľadnejšia. Aktivita, ktorú ohlásili aj na úrade životného prostredia, teda splnila svoj cieľ. Aj keď túto úlohu mali zabezpečiť tí, ktorí majú údržbu cesty na starosti.

Do jarného upratovania sa zapojili aj jednotlivé školy. "Deti z našej základnej školy v Trstenom pri Hornáde pod vedením riaditeľky a pedagógov tak ako vlani aj tentoraz v piatok, deň pred veľkou jarnou akciou v obci, mali svoju brigádu. Zbierali po dedine a jej okolí do vriec odpadky a urobili kus dobrej roboty," pochválil deti aj ich učiteľov Rastislav Šelepský. "Na druhý deň to zobrali do svojich rúk u nás v obci aj dospelí, pričom hlavnými organizátormi akcie bolo naše občianske združenie a Telovýchovná jednota Trstené pri Hornáde. Zišli sme sa, ako už býva zvykom, pri altánku na oddychovom mieste Starý Hornád, ktoré bolo naším akýmsi koordinačným centrom. Jedna skupina čistila rigoly popri ceste do Ždane, no vari najviac roboty sme mali pozdĺž parcely, ktorú nazývame Totkalaz. Povodne spred dvoch rokov tu naplavili množstvo odpadu. Časť sa nám podarilo odpratať. Aby však bolo všetko ako má byť, na odvoz smetí by sme potrebovali vari desať kamiónov. Veľmi nám tu, ale aj na iných miestach pomohol kontajner z U. S. Steel Košice, s ktorým sa auto do spaľovne a späť niekoľkokrát otočilo."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...