Vyhľadávanie:

Výnimočný ročník, obrovský športový sviatok

Výnimočný ročník, obrovský športový sviatok

Prvá októbrová nedeľa v Košiciach je tradične vyhradená Medzinárodnému maratónu mieru. Tento rok sa dožil tento športový sviatok úctyhodných 100 rokov. Tento výnimočný ročník vyvolal medzi bežcami enormný záujem, limity a kvóty organizátori postupne niekoľkokrát navýšili až na celkový počet 17 000 účastníkov.

Kto sa prešiel ráno v centre mesta 1. októbra 2023, musel cítiť výnimočnú atmosféru, až zimomriavky. V uličkách už niekoľko hodín pred štartom sa zbierali autá z rôznych kútov Slovenska aj Európy. Bežci sa rozcvičovali, dopĺňali energetickú hladinu a s úsmevom sa povzbudzovali.

O rekord podujatia sa postaral vytrvalec Keňan Philemon Rono Cherop, ktorý časom 2:06:55 h sa stal šampiónom jubilejného 100. ročníka MMM v Košiciach. Najlepším Slovákom bol Marek Hladík, ktorého v cieli klasifikovali na 9. mieste v čase 2:22:14 h. V ženskej kategórii sa z víťazstva tešila Keňanka Jackline Cheronová, ktorá zabehla čas 2:24:43 h.

To, že beh je veľmi populárny aj medzi hutníkmi, ukázali aj naše Letné športové hry, do ktorých sa zapojilo vyše 50 kolegov. Koľko hutníkov sa zapojilo do maratónu nevieme, vo výsledkových listinách však dokážeme identifikovať iba tých, ktorí si ako klub uvedú U. S. Steel Košice alebo BK Steel.

V maratónskej disciplíne sa najlepšie umiestnil na 348. mieste Slavomír Albrecht z DZ Údržba s časom 3:12:47, na 515. mieste dobehol Branislav Klobošič z finančného úseku za 3:22:37 a 806. skončil Martin Telepun z DZ Zušľachťovne a obalová vetva s časom 3:33:08.

Tento výnimočný ročník nemohol vynechať ani Jozef Sciranko, majster údržby žíhacích liniek na pocínovni. „Bola to veľká oslava s úžasnou atmosférou. Pred 27. rokmi som zabehol 100. ročník maratónu v Bostone, teraz sa mi podarilo zabehnúť aj jubilejný ročník v Košiciach, takže som si užil dva najstaršie maratóny na svete. Nebol som celkovo zdravý, aj keď atmosféra a povzbudzovanie divákov mi dodávali silu, v druhom kole som začal strácať. Na trati bolo veľa športovcov, ťažko bolo z pohľadu bežca rozlišovať, kto beží ktorú disciplínu. Bolo veľa prvomaratóncov, je to prísľub do budúcnosti, že maratón bude mať dosť účastníkov aj v budúcnosti. Teším sa na ďalší ročník! “ zhodnotil zážitky z pretekov Jozef Sciranko.

Medzi ženami Eva Marková z IT sa umiestnila na 391. mieste a 42,195 km zabehla za 4:26:54.

Viacerých zamestnancov sme mali aj na polmaratónskej trati. Na 152. mieste skončil Rudolf  Verba v čase 1:32:20, v poradí na 539. pozícii dobehol František Smriga za 1:45:01 a v trojici najrýchlejších oceliarov sa objavil Peter Kaszonyi, ktorý zabehol 21 km za 2:05:43.

Naši kolegovia nechýbali ani medzi korčuliarmi, ktorí na svoju trať vyštartovali pred hlavným maratónskym poľom. Lucia Petrovičová skončila medzi ženami 12. s časom 0:47:27 Erik Mlatiček medzi mužmi 8. s krásnym výsledným časom 0:40:15, ktorý nám po pretekoch povedal: Preteky boli mojimi poslednými v tejto sezóne a vyšli mi podľa mojich ideálnych predstáv. Počasie bolo pre mňa veľmi vyhovujúce, aj vďaka tomu som dokázal dosiahnuť svoj osobný rekord. Naplniť moje možno smelé plány skončiť v top 10 mi dopomohol aj môj kamarát z nášho klubu, s ktorým sme boli asi v sedemčlennej skupine pretekárov. Najväčší boj bol s asfaltom, ktorý nie je v dobrom stave pre nás korčuliarov a číhali na nás na ňom rôzne nástrahy :). Aj napriek tomu je pre mňa účasť na MMM najkrajší zážitok, vďaka jedinečnej atmosfére, ktorú nezažijem na žiadnych pretekoch na Slovensku.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...