Vyhľadávanie:

Vynovená Botanická záhrada

Vynovená Botanická záhrada

Nový chodník aj vďaka pomoci U. S. Steel Košice

Spomínate si ešte na tohtoročné dobrovoľnícke dni a na skupinu železiarov, ktorá pomáhala v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach upravovať chodník na ekologickej náučnej ploche, betónovala podstavec altánku pre jeden z najstarších a najzriedkavejších stromov na svete Wollemi Pine, natierala lavičky a plela v škôlke okrasných rastlín? Aj keď sprostredkovane, ruky železiarov sa opäť pričinili o to, že botanická záhrada aj po júnovej brigáde ďalej krásnie. Na vonkajšej ploche, v susedstve fontány a v blízkosti hlavného skleníka, novotou svieti chodník, ktorého výstavbu finančne podporila U. S. Steel Košice.

"Chodník o dĺžke 145 metrov sme vybudovali svojpomocne," informoval vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Róbert Gregorek. "Po obnove priam volal. Neslúži totiž iba ako náučný chodník, ale je dôležitou spojnicou na presun mechanizmov. Poškodený chodník už obmedzoval pracovníkov pri robote, mali sme problémy aj so závlahovým systémom, ktorého rozvody sa neprakticky tiahnu naprieč plochou a sú už pomerne opotrebované. Rokmi sa zaniesli, pribudli na nich mechanické poškodenia, čo komplikovalo starostlivosť o zeleň."

Z finančnej injekcie oceliarne nakúpili betón, kamenivo, armatúry, vodoinštalačný materiál, ale aj chýbajúce náradie potrebné na rekonštrukciu. "Na nový chodník, súčasťou ktorého je aj obnovené premostenie potoka, sme použili 48 metrov kubických hotového betónu, približne 20 ton piesku, približne dve tony cementu a 80 ton kameniva," vyratúval R. Gregorek a dodal, že chlapi sa pri robote poriadne zapotili. "Najprv museli odstrániť starý povrch chodníka, miesto vybagrovať do hĺbky päťdesiat centimetrov, položiť a uvalcovať umelé kamenivo, inštalovať nové rozvody vody a preložiť elektrické káble. Na vodu sme použili plastové rúry a spojovacie prvky, ktoré sa odvďačia dlhšou životnosťou a spoľahlivejšou prevádzkou. Na zavlažovanie budeme používať obidva systémy - starý i nový. Starý v noci a nový, ktorý umožňuje polievať jednotlivé sektory, počas dňa. Tešíme sa aj z nových postrekovačov a bubnov na navíjanie hadíc. Tie nám doteraz veľmi chýbali." Dozvedáme sa tiež, že plošná armatúra uložená v zemi bez problémov znáša záťaž štyroch ton, ktorým bude vystavená pri prejazdoch záhradníckych mechanizmov.

Nový chodník zažil zaťažkávaciu skúšku minulý týždeň v utorok, 7. septembra, keď sa po ňom prešli účastníci medzinárodnej konferencie konanej pri príležitosti 60. výročia botanickej záhrady.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...