Vyhľadávanie:

Vynovený plošinový vozen a upravené okolie drezinovej dráhy

Vynovený plošinový vozen a upravené okolie drezinovej dráhy

Slnkom zaliatu sobotu 18. júna strávili dobrovoľníci z radov hutníkov aj na Detskej železnici. Každým dobrovoľníckym dňom sa detská železnička a jej stanice menia k lepšiemu a krajšiemu a to aj za prispenia našich dobrovoľníkov. Za tie roky je vidieť kusisko práce, ktorú spravili.

Tento rok sa ale niesol aj v inom duchu. Okrem skrášľovania staničiek železničky sme tentoraz odstraňovali i následky mimoriadnej dažďovej a veternej smršte, ktorá 9. júna udrela v Čermeľskom údolí. Chlapi sa pustili do čistenia trate, jej okolia a železničných mostíkov, na dámy čakalo čistenie okolo nového drezinového oválu na Alpinke a maľovanie plošinového vozňa.

„Chcem Vám veľmi pekne poďakovať za dnešok aj celé tie roky a Vašu vernosť. Mnohých z Vás  si už pamätám, keďže tu chodievate pravidelne každý rok. Sme radi za ľudí ako ste Vy, ktorí chcú nezištne pomôcť. Pretože táto železnička práve takých ľudí potrebuje,“ poďakoval sa všetkým hneď na úvod riaditeľ Detskej železnice Ľubomír Lehotský.

Do čistenie od náletových drevín sa pustila partia Pavol Petráš, Pavol Králik, Róbert Žihlavník a Stanislav Ferenčák. Čistenie blatom zaplavenej trate a odpratávanie nánosov si na starosti vzali Marcel Novosad, Pavel Babej, Jozef Mlynarič, Igor Molnár, Adam Weisz a Dušan Bakoň.

Pravidelným dobrovoľníkom na železničke je aj viceprezident pre výrobu Marcel Novosad, ktorý za uplynulé roky vidí zmeny k lepšiemu aj čoraz krajšie stanice Čermeľ, Vpred a Alpinka, za ktorými sú aj šikovné ruky dobrovoľníkov z U. S. Steelu. „Chodíme tu takmer tí istí ľudia už päť rokov a sme výborná partia. Dúfam, že s nami boli spokojní, pretože naše krédo je, aby bola spokojnosť u zákazníka, čo sú v tomto prípade ľudia na Detskej železnici. Som rád, že môžeme aj po rokoch vidieť, čo všetko sme už na tejto železničke vytvorili,“zhodnotil ďalšiu vydarenú akciu, viceprezident pre výrobu.

Na stanici v Čermeli zostali pod vedením Petra Košička a Igora Holéczyho z Detskej železnice dobrovoľníci Miroslav Feťko, ktorého čakala práca v depe, Michal Tančák, Štefan Vojtko, Roman Fedák a ženská zostava v zložení Zita Hromotová a Monika Moravanská s dcérou, ktorí sa pustili do údržby plošinového vozňa. Mužské osadenstvo renovovalo a vymieňalo kovové a drevené častí, ktoré potom dámy natierali, aby vozeň vyzeral ako nový.

Posledná skupinka pracovala na stanici Alpinka pod vedením Ľubomíra Lehotského v zložení Martin Szabó, Róbert Jeník a hutníčky Monika Jeníková, Eva Hunyadiová, Jana Hoffmannová, Adriana Buriková, Andrea Mačejová a Dita Maďarčíková. Pracovnou náplňou tejto partie bolo čistenie okolia drezinového oválu, ktorý Detská železnica slávnostne otvorila začiatkom júna, a tiež odpratávanie nánosov bahna z trate po nedávnej prietrži mračien.

„Chodím tu každoročne a keďže moja práca súvisí so železnicami, mám o dôvod navyše, prísť práve sem na železničku. Žiadne organizácie nemajú peniaze navyše a je dobre, že vieme priložiť ruku k diele a pomôcť im aj takýmito dobrovoľníckymi aktivitami. Zároveň je to príležitosť lepšie spoznať kolegov z rôznych oddelení a prevádzok a spoločne niečo vytvoriť,“ pochvaľovala si manažérka železničnej, riečnej a námornej prepravy Eva Hunyadiová.

Odmenou za odvedenú prácu bola partii na Alpinke aj jazda na novej atrakcii, cyklodrezine. Tú si vyskúšal aj prezident spoločnosti James E. Bruno spolu s viceprezidentom pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslavom Kiraľvargom.

„Veľmi si vážim kolegov, ktorí aj popri svojich pracovných a mimopracovných povinnostiach chcú pomôcť organizáciám v našom meste a regióne pri ich zveľaďovaní tak, aby ich zariadenia, mohli slúžiť nám všetkým, resp. tím, ktorí našu pomoc potrebujú, či už v rámci našej akcie Hutníci pre Košice alebo vlastných dobrovoľníckych aktivít. Patrí im naša veľká vďaka. Vďaka aj za to, že sa tým podieľajú na budovaní dobrého mena našej spoločnosti,“ vyjadril svoje poďakovanie na záver akcie František Gregor, ktorý má už zopár rokov na starosti organizáciu dobrovoľníckej aktivity na Detskej železničke.

Foto: Veronika Hunyadiová, Igor Molnár

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...