Vyhľadávanie:

Výstavy tešia oko i dušu

Výstavy tešia oko i dušu

O zaujímavých projektoch Galérie U. S. Steel Košice hovorí Jana Šlosárová

Jana Šlosárová
Jana Šlosárová

Dušou Galérie U. S. Steel Košice vo vstupnom areáli spoločnosti je bezpochyby naša kolegyňa Jana Šlosárová. K výtvarnému umeniu má blízko. Vyštudovala SPUŠ v Košiciach, odbor aranžérstvo a výstavníctvo. Hoci sa väčšinu svojho života živila prácou v reklamných agentúrach, momentálne môžete jej rukopis vidieť najmä na stránkach Ocele východu, kde sa podieľa na grafickej príprave novín. Zaoberá sa i ilustráciami, predovšetkým ilustráciami pre deti. Zhotovuje tiež divadelné bábky a zaujíma sa o reklamnú a knižnú grafiku.

Myšlienka zriadiť v areáli podniku galériu, skrsla práve v jej hlave. "Hneď ako som uvidela túto miestnosť, ktorá vznikla pri prestavbe budovy Vonkajších vzťahov, napadlo mi, že by to bol ideálny priestor pre galériu. Pripravila som projekt, ktorý mi nakoniec pomohol dotiahnuť do úspešného konca terajší riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Ján Bača. Som nadšená, že myšlienka našla podporu vo vedení spoločnosti a že od minulého roku máme práve my, železiari, výstavný priestor, ktorý obdivujú výtvarníci i návštevníci. Prednosťou galérie je jej rozloha, architektonická jednoduchosť línií a dostatok svetla. Ale nielen to. Podstatné je, že v tomto svete absencie kultúry, a to najmä výtvarného umenia, na východe Slovenska, sa nám aspoň trochu darí motivovať ľudí, ktorí na svoju výtvarnú tvorbu pre nedostatok príležitostí rezignovali. A nielen to. Galériu sme tvorili s úmyslom prezentovať tiež práce zamestnancov železiarní, ktorí sa vo voľnom čase venujú zaujímavým koníčkom - fotografujú, maľujú, vyrezávajú z dreva a podobne."

Po prvý raz sa v novootvorenej galérii prezentovali vlani práve zamestnanci U. S. Steel Košice. Súťaž o najkrajšiu fotografiu vzbudila veľký záujem a najlepšie snímky mohli obdivovať návštevníci galérie po celý mesiac. Na túto úspešnú akciu nadviazala výstava obrazov zamestnanca divízneho závodu Koksovňa Jána Dovičáka. Po ňom vystavoval mladý grafický dizajnér Branislav Hlaváč, rodák z východu a absolvent tunajšej Fakulty umení. Priestor v galérii dostali i účastníci medzinárodného workshopu, ktorí sa už tradične koncom leta schádzajú v U. S. Steel Košice na podujatí nazvanom Inšpirácie v kove. Výsledkom ich týždňovej práce sú nápadité diela z kovu. Minuloročnú činnosť galérie dotvárajú výstavy obrazov košických výtvarníkov i priateľov Dušana Baláža a Pavla Kvoriaka. Po nich sa svojou tvorbou prezentovali dvaja tvorbou odlišní výtvarníci Ladislav Škovran a Ervín Braun. December patril dvom textilným výtvarníčkam Janke Onuškovej a Kataríne Holej. Novinár a fotograf Andrej Bán ponúkol v januári tohto roku svoje sugestívne fotografie. V týchto dňoch je sprístupnená verejnosti výstava prác Zdenky Blońskej - Záborskej.

"V trende jedna výstava každý mesiac chceme pokračovať," približuje plán tohtoročných podujatí Jana Šlosárová. "Začiatkom apríla sa uskutoční vernisáž ďalšej textilnej výtvarníčky z Košíc Margity Hanákovej. Po nej dostane priestor Záujmové združenie žien Fenestra, ktoré sa už niekoľko rokov venuje obhajobe ženských ľudských práv. Ich prezentáciu doplnia kresby detí na tému šťastný domov. V júni vystavíme najlepšie fotografie z fotosúťaže zamestnancov spoločnosti. Dva letné mesiace budú patriť znovu železiarom. Presnejšie tým, ktorí uspejú vo výtvarnej súťaži, ktorú vyhlásila Oceľ východu. Záujemcovia majú ešte dva týždne na to, aby sa pri-hlásili do jednotlivých súťažných kategórií. Začiatkom septembra sa tešíme na diela mladých dizajnérov, ktorých potom vystrieda maliar Martin Račko. Hádam veľa neprezradím, ak poviem, že víťazi výtvarnej súťaže sa budú môcť zúčastniť spolu s členmi poroty v októbri plenéra, na ktorom môžu vzniknúť veľmi zaujímavé práce z prostredia oceliarskej spoločnosti. Tie by sme radi v novembri prezentovali v galérii pri príležitosti piateho výročia vstupu U. S. Steel do košických železiarní. Na december pripravujeme spoločnú vianočnú výstavu, ktorú chceme ozvláštniť. Detaily zatiaľ neprezradím."

Zaujímavé projekty sú pripravené aj na ďalšie obdobie. Košice a východoslovenský región majú mnohých talentovaných ľudí, ktorých tvorivá invencia je hodná obdivu. Galéria U. S. Steel Košice nadviazala už užšiu spoluprácu so Zemplínskym múzeom v Michalovciach a kontakty rozširuje aj do iných oblastí východu Slovenska. Cieľom je umožniť čo najširšiemu okruhu ľudí zoznámiť sa s tvorbou predovšetkým východoslovenských umelcov. Reč krásy a umenia je zrozumiteľná pre každého.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...