Vyhľadávanie:

Výťažok pre deti v Užhorode

Výťažok pre deti v Užhorode

Košičanom sa predstavil Národný symfonický orchester Ukrajiny

Koncert

Minulý týždeň v utorok, 22. júna 2004, sa pri príležitosti tretieho výročia prijatia Charty Rotary International uskutočnil v Dome umenia pod záštitou primátora mesta Košice Zdenka Trebuľu benefičný koncert, na ktorom sa milovníkom umenia predstavil Národný symfonický orchester Ukrajiny. Koncert, ktorý sponzorsky podporila spoločnosť U. S. Steel Košice, pripravil Rotary club Košice a výťažok z neho poputoval na konto 21. Základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v Užhorode.

Poslucháči, medzi ktorými nehýbal ani prezident spoločnosti Christopher Navetta s manželkou Phyllis a ďalší top manažéri podniku, predstavitelia miestnej i územnej samosprávy a zástupcovia spoločenského i kultúrneho života, mali príležitosť vypočuť si pod taktovkou zaslúžilého umelca Ukrajiny a laureáta viacerých dirigentských súťaží Viktora Ploskina diela Michaila Ivanoviča Glinku, Johannesa Brahmsa i absolventa košického konzervatória Vladislava Šarišského, ktorý komponuje pod umeleckým menom Charron.

Národný symfonický orchester Ukrajiny vznikol v roku 1918 na základe štátneho dekrétu. Dnes patrí medzi najlepšie hudobné telesá tohto druhu v Európe. Spolupracovali s ním mnohí dirigenti svetového mena, ako napríklad Leopold Stokowski, Kurt Sanderling, David Oistrach, Monserat Kaballe či Issac Stern. Ochrester premiéroval diela mnohých významných skladateľov - Sergeja Prokofieva, Dmitrija Šostakoviča, Arama Chačaturiana. Jeho kmeňový repertoár pozostáva z kompletných symfónií Beethovena, Brahmsa, Schuberta, Brucknera, Martinů, Rachmaninova, Čajkovského, Prokofieva, Skriabina, Mahlera.

Na svojom konte má širokú diskografiu, za posledné roky nahral okolo štyridsať CD pre viaceré nahrávacie spoločnosti. Nahrávke 2. a 4. symfónie Borisa Latošinského udelila spoločnosť Austrian Broadcasting Company Cenu najlepšej nahrávky roka. Orchester poznajú milovníci hudobného umenia v Austrálii, Rakúsku, Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii, Švajčiarsku, Španielsku, Belgicku i na Slovensku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...