Vyhľadávanie:

Vytrvalci debatovali na maratónsku tému

Vytrvalci debatovali na maratónsku tému

George F. Babcoke sa stretol s najlepšími bežcami

Už tradične po Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach pozýva prezident U. S. Steel Košice najlepších vytrvalcov a maratóncov z radov zamestnancov na slávnostný obed. V utorok uplynulého týždňa pozvanie prijali majster Slovenska v maratónskom behu Imrich Pástor, ktorý obhájil svoj vlaňajší titul, jediný účastník maratónskeho behu z radov amerických manažérov Alan B. Cramer, najlepšia zo železiarok na trati MMM Erika Bílla, najlepšie umiestnení pretekári z U. S. Steel Košice na polmaratónskej trati Katarína Azariová a Branislav Klobošič i najlepší z našich inline korčuliarov Lucia Petrovičová a Ivan Jesenský.

Na úvod stretnutia, na ktorom bol prítomný aj viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák, sa George F. Babcoke poďakoval vytrvalcom slovami: "Reprezentujete nielen seba, ale aj našu firmu a komunitu v ktorej žijeme, veľmi pozitívne. Sám som absolvoval v minulosti päť maratónskych behov, viem preto posúdiť, aké si to počas tréningov vyžaduje odhodlanie, ale i pochopenie a podporu vašich rodín. Preto sme na vaše úsilie i výsledky veľmi hrdí. Aj ja som plánoval postaviť sa na štart maratónu, ale kvôli zraneniu nohy som sa napokon dokázal pripraviť iba na minimaratón. Zabehli sme ho spolu s otcom, ktorý bol v tom čase v Košiciach. Na štarte bolo okolo nás veľa detí. Hovorím mu, daj pozor, lebo táto mládež sa po štarte určite bude snažiť dostať rýchlo dopredu. Len čo zaznel výstrel a otec zbadal, že ho berú kamery, aj on vyštartoval plnou rýchlosťou a zmizol mi v dave. Dobehol som ho až pri Dóme sv. Alžbety."

Do debaty na maratónsku tému sa ako prvý zapojil Ivan Jesenský. "Polmaratónsku trať na korčuliach som absolvoval po tretí raz. I keď som o rok starší, umiestnil som sa lepšie než vlani. Najviac problémov na trati nám robili deti, ktoré prebiehali cez cestu. Zabrzdiť v plnej rýchlosti, to bol problém. Ešteže sa nikomu nič vážnejšie nestalo. Mám však nápad. Nepomohol by generálny partner podujatia, U. S. Steel Košice, organizátorom v budúcnosti zabezpečiť gumené pásy, ktoré by sa uložili v miestach priechodov cez koľajnice, aby sme ich nemuseli preskakovať?" Ivana však najviac mrzelo, že hoci skončil zo železiarov najlepšie, na 44. mieste, pred ním sa však umiestnil jeden z bývalých zamestnancov firmy, ktorý je už na dôchodku.

"A mňa zase teší, že som lepším časom než mal Ivan skončila v konečnom poradí pred ním. My totiž každý rok medzi sebou súťažíme," pridala sa do debaty Lucia Petrovičová, ktorá skončila medzi inline korčuliarkami na druhom mieste. Piaty maratón absolvovala Erika Bílla, pre ktorú výsledný čas 3:25:18 hod. nebol najlepší. "Veru nie, za tých päť rokov čo behávam maratóny to bol v poradí už 25. maratón. Z nich mám na konte podstatne lepší osobák, než bol tento čas. Veľmi mi prekážal silný protivietor. Kvitujem, že naša firma umožnila bezplatne štartovať svojim zamestnancom, nielen v maratóne, polmaratóne, korčuliarom, ale aj bežcom v minimaratóne. A ešte niečo. Chcem sa poďakovať vedeniu spoločnosti, že nám v saune Studenej valcovne umožňuje regenerovať sily a využívať aj masáže."

O Imrichovi Pástorovi sa toho v súvislosti s jeho deviatym miestom na maratóne i ziskom titulu majstra Slovenska v maratónskom behu popísalo v dennej tlači veľmi veľa. "Poviem iba, že sa mi v tomto roku bežalo oveľa ťažšie, keďže mojím najväčším konkurentom bol silný vietor. Po dohode s trénerom Pavlom Madárom som sa preto nesústredil na výsledný čas, ale iba na umiestnenie a obhajobu majstrovského titulu. A to sa mi podarilo." Po košickom maratóne Pástor veľa neoddychoval a už počas uplynulého víkendu štartoval na svojom prvom zahraničnom maratóne v írskom Dubline.

V maratónskom behu štartoval aj jeden z amerických manažérov, Alan B. Cramer. "Dôležité bolo, že som dobehol. Pre mňa to bol príjemný deň, čas nebol rozhodujúci. Viac ako ja bola pred pretekmi v strese moja rodina," rozhovoril sa a dodal: "Nebol to môj prvý maratón, v USA som ich zabehol niekoľko. Najkrajší sa mi zdal byť v Ohiu, kde boli popri trati vystavené lietadlá, ktoré odpútavali pozornosť. Ani som nezbadal, ako rýchlo a ľahko bežím. Keď som pracoval v Pittsburghu, najlepším tréningom bol pre mňa každý druhý deň beh z práce domov. Ak budem naďalej v Košiciach, prichystám sa aj na ďalší maratón."

Najlepší osobný čas na polmaratónskej trati dosiahla Katarína Azariová. "Bol to môj piaty polmaratón v živote. Mne sa bežalo dobre, vietor som vôbec necítila. Asi preto, že môj 57-ročný otec bežal predo mnou a nielenže ma ťahal, ale vietor tlmil. Okrem behu sa venujem aj triatlonu a cyklistike," prezradila.

Najúspešnejším polmaratóncom zo zamestnancov firmy bol Branislav Klobošič. O svojej účasti povedal: "S behom som začal ešte v roku 1996. Na MMM som chýbal iba raz, keď som mal zdravotné problémy. Už po dvoch kilometroch mi bolo jasné, že v takomto veternom počasí osobný čas neprekonám. Podobne ako Katka i ja sa venujem triatlonu, je to však veľmi náročné. Radšej mám klasický beh a beh na lyžiach."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...