Vyhľadávanie:

Z akcionárov družstevníci asi nebudú

Z akcionárov družstevníci asi nebudú

Mimoriadne valné zhromaždenie Slovenského investičného holdingu

Slovenský investičný holding, a. s., (SIH) sa transformoval mimoriadnym valným zhromaždením, ktoré sa konalo dňa 15. 2. 2006 v Bratislave, na Slovenské investičné družstvo (SID).

Táto informácia je dôležitá najmä pre železiarov, vlastníkov akcií bývalej VSŽ a.s., neskôr Slovenského investičného holdingu, a.s..

V súvislosti s rozložením vlastníkov bola ako hlavný podnet k transformácii spoločnosti deklarovaná snaha opierať sa v budúcnosti o aktívny prístup rozhodujúcich členov na riadení spoločnosti a tiež eliminovať výšku nákladov na komunikáciu s rozsiahlym kmeňom akcionárov. (Doterajšie rozloženie akcionárov: Penta investments limited, ako majoritný vlastník, 96 percent akcií a drobní akcionári v počte asi 13 tisíc, vlastniaci zvyšné 4 percentá akcií.)

Čo z danej zmeny pre doterajších akcionárov SIH vyplýva?

Základnou otázkou pre každého minoritného vlastníka bude, či ostane či vystúpi z družstva, a samozrejme, čo mu to prinesie. Všetci doterajší akcionári môžu ostať naďalej členmi družstva, musia avšak splniť podmienku členstva a vložiť základný členský vklad 360 000 Sk. Táto suma predstavuje 3000 akcií, nakoľko bolo stanovené, že za každú akciu si akcionár pri prechode do družstva pripíše 120 Sk. Napríklad akcionár vlastniaci 30 akcií bude musieť doplatiť do základného vkladu 356 400 Sk. Tých, ktorých tento "doplatok za členstvo" v novovytvorenom družstve prekvapí, "môžu" z družstva vystúpiť za týchto podmienok:

Od akcionárov, ktorí sa zúčastnili priamo na mimoriadnom valnom zhromaždení a hlasovali proti zmene právnej formy spoločnosti a požiadali o záznam tohto nesúhlasu aj do zápisnice z valného zhromaždenia, musí spoločnosť odkúpiť akcie v hodnote 409,15 SK za akciu. Ostatní akcionári, ktorí nebudú mať záujem ostať členmi družstva SID, budú mať nárok na vyrovnávací podiel, ktorý by podľa Penty nemal pre členov vystupujúcich v roku 2006 klesnúť pod uvedených 409,15 Sk na jednu akciu vlastnenú v SIH.

Po zapísaní SID do obchodného registra, čo sa predpokladá k 1. aprílu 2006, bude informácia pre členov družstva o možnosti odkúpenia akcií zverejnená formou verejného oznamu v tlači.

Termín na vyplatenie kúpnej ceny je 3 mesiace od uzavretia zmluvy o odkúpení členského podielu družstva. Vysoký základný vklad je predpokladom, že väčšina bývalých akcionárov bude chcieť z družstva vystúpiť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...