Vyhľadávanie:

Z chatrčí do 3E domov

Z chatrčí do 3E domov

Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky pomáha obciam a chráni životné prostredie

V roku 2012 prijala spoločnosť U. S. Steel Košice rozhodnutie, vďaka ktorému sa podarilo ušetriť mestským i obecným samosprávam v našom regióne nemalé finančné prostriedky a zároveň i ochrániť životné prostredie. Pomoc košickej oceliarne spočívajúcu v dodávkach umelého kameniva z vysokopecnej trosky vrátane dopravy za symbolickú cenu si starostovia mimoriadne cenia. Záujem o tento druh podpory neutícha. Vlani si samosprávy objednali ďalšie tisícky ton materiálu z vysokopecnej trosky. V našom seriáli mapujeme jeho reálne využitie.

Starostovi Rankoviec Stanislavovi Hadovi niet čo závidieť. V dedine s takmer 760 obyvateľmi a 80-percentnou nezamestnanosťou peňazí navyše nieto. Obecný rozpočet veľa nevydá a každá, aj tá najbežnejšia služba pre ľudí, ktorú zabezpečiť treba, niečo stojí. Preto si pomoc zo strany košickej oceliarne úprimne pochvaľuje. Veľmi sa Rankovčanom zišla. "Sme za ňu vďační. Umelé kamenivo," konštatoval starosta pred časom, "sme dostali naozaj za vynikajúcu cenu, a to aj s dopravou. Zatiaľ sme ho zužitkovali niekoľko desiatok ton. Najmä na spevnenie prístupových ciest k lokalite, kde finišujú práce na stavbe štyroch rodinných domčekov. Často tadiaľto premávajú nákladné autá. Materiál stavitelia použili aj pod deku a na drenážne systémy," doložil spokojný starosta. Projekt neziskovej organizácie ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj Z chatrčí do 3E domov, ktorý začali v obci spoločne realizovať, sa mu mimoriadne pozdával od samého začiatku. Aj keď už mali v Rankovciach pripravenú projektovú dokumentáciu na výstavbu sociálnych bytov, prednosť dali projektovému zámeru ETP Slovensko. Na jeho realizácii spolupracujú viacerí partneri. ETP Slovensko, Rankovce, UNDP, Nadácia otvorenej spoločnosti cez svoj sporiaci program, Habitat for Humanity cez mikropôžičkový program, spoločnosť U. S. Steel Košice či Slovenská technická univerzita Bratislava.

Slávo Kutaš z ETP Slovensko hovorí o pridanej hodnote celého projektu. Tá je, ako vraví, nesporná. "Ľudia si stavajú legálne budovy, čo je vlastne vo väčšine rómskych osadách raritou. Je to fantastický príklad toho, že ak sú na to vytvorené podmienky, dá sa to. Stavajú sami, za pomoci inštruktora, na vlastných pozemkoch, ktoré si odkúpili na lízing od obce, svoj vlastný dom. Investujú do seba. Možno po prvý raz budú mať pocit, že niečo vlastnia, že majú niečo, čo je len ich. Ľudí, ktorí väčšinou pochádzajú z generačnej chudoby, to posunie niekam inam, dostanú sa zo začarovaného kruhu von. Nikto im zadarmo nič nedá, nie je to dar, ale pôžička, ktorú si postupne splácajú."

Klára Tóthová z UNDP, národná koordinátorka programu malých grantov Global environment Facility SGP v Slovenskej republike, považuje fakt, že Rómovia si stavbu financujú z vlastných zdrojov, za veľmi dôležitý. Spolupráca medzi obcou a neziskovou organizáciou ETP Slovensko pri výstavbe domčekov, ako zdôraznila, však nie je niečo, čo sa začalo z jedného dňa na druhý. Predchádzala tomu dlhodobá práca, ktorú v Rankovciach mimovládna organizácia odviedla, vrátane vzniku komunitného centra a prípravy klientov na to, že si začnú sporiť. "To, čo sa počas projektu financuje, je hlavne koučing a vzdelávanie ľudí, ktorí si domy stavajú."

Domčeky s rozlohou 25 metrov štvorcových, pri stavbe ktorých umne využili aj palety z U. S. Steel Košice, predovšetkým na roštovanie pod sadrokartón a pod podlahu na poschodí, nie sú konečným riešením. Ide len o základný model zahŕňajúci kúpeľňu s WC, umývadlom a vaňou, kuchynskú linku, dennú miestnosť a priestor na spanie na vyvýšenom podlaží. Jednoduchou dostavbou obvodových stien v priestoroch verandy je možné dom zväčšiť na podlažnú plochu 37,5 metra štvorcového a tým získať ďalšiu miestnosť. Takýto domček, ktorého stavebné i materiálovo konštrukčné varianty navrhla skupina okolo architektky Kataríny Smatanovej zo Slovenskej technickej univerzity Bratislava, možno ďalšími prístavbami a zväčšovaním strechy rozšíriť až na 75 metrov štvorcových a získať plnohodnotný rodinný dom. Konštrukčne je dôraz kladený na použitie ekologických, najlepšie recyklovaných materiálov, ktoré sú súčasne ekonomicky a energeticky najvýhodnejšie. Odtiaľ termín 3E dom. Zaujímavé sú náklady na jeho výstavbu. Spolu s kúpou pozemku, projektovou dokumentáciou, hrubou stavbou, sanitou a technickým vybavením vyjde na necelých sedemtisíc eur.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...