Vyhľadávanie:

Z Čingova Tomášovskou Belou na Klauzy

Z Čingova Tomášovskou Belou na Klauzy

Tip na víkend

Na jeseň bývajú tiesňavy Slovenského raja plné turistov, dokonca sa na rebríky čaká v rade. Dolina Tomášovskej Belej nám dokáže tiež poskytnúť krásne zákutia, aj adrenalín z množstva drevených horizontálnych rebríkov nad Bielym potokom. Vyrazíme po modrej turistickej značke z Čingova proti prúdu Hornádu. Odbočíme na zelenú značku do doliny Bieleho potoka. Onedlho sa dolina zužuje, chodník sa už medzi skaly a vodu nezmestí a presúva sa na horizontálne rebríky priamo nad hladinu vody. Prechádzame popri ústí tiesňavy Kyseľ, Sokolej doliny a naša cesta sa končí pri hrádzi vodnej nádrže Klauzy. Na hrádzi, ktorá bola po nedávnej povodni nanovo zrekonštruovaná, je pekný prístrešok aj pre väčší počet turistov. Informačná tabuľa podrobne vysvetľuje, ako sa v minulosti za pomoci vody z nádrže úzkou dolinou splavovalo drevo.

Na Čingov sa vrátime opäť dolinou Tomášovskej Belej a užijeme si ju z opačného pohľadu. Pri ústí Bieleho potoka do Hornádu máme možnosť si túru spestriť ešte výstupom na Tomášovský výhľad. Bralo sa vypína priamo nad nami, na výstup budeme potrebovať viac ako polhodinku strmého stúpania, ale krásny výhľad nám vynahradí námahu. Na Čingov sa vrátime po žltej značke okolo skalnej Ihly. Dĺžka trasy je 18 km.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...