Vyhľadávanie:

Za rýchlejšiu diagnózu

Za rýchlejšiu diagnózu

Kolegovia, zapojme sa do dobrovoľnej zbierky pre urologickú kliniku

Kto raz obličkovú koliku zažil, vie, aká akútna, až šokujúca bolesť ju sprevádza. Veľa pacientov tvrdí, že takú intenzívnu bolesť ešte nikdy nezažili. A zažiť ju nesporne nechcú ani mnohí železiari, ktorých už potrápila. Lekári vedia, čo je za ňou...

Obličky sú jedným z najdôležitejších orgánov ľudského tela. Dvadsať percent z celého objemu krvi preteká práve nimi, čo súvisí s ich hlavnou funkciou, a to filtráciou krvi. Prostredníctvom filtrácie krvi vzniká moč, ktorý obsahuje celý rad látok, okrem iného splodiny metabolizmu, škodliviny, lieky. Moč vstupuje do vývodných ciest a následne je odvádzaný von z tela. Ak sa vo vývodných cestách vyskytne prekážka, najčastejšie močový kameň, reaguje na ňu svalovina v stene orgánov a rozvíja sa obličková kolika, sprevádzaná veľkými bolesťami.

„Môžem z vlastnej skúsenosti potvrdiť, že je to tak,“  súhlasí zástupca prednostu Urologickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach  MUDr. Miroslav Iláš. „Obličkový záchvat skutočne nie je nič príjemné. Dôležité pri ňom je podávať analgetiká, niekedy až opiáty, a tiež lieky na uvoľnenie sťahov hladkého svalstva. Veľmi dobre robí pri takomto probléme lokálna liečba teplom,“ vyratúva v skratke niekoľko jednoduchších liečebných úkonov a nezabudne zdôrazniť, že kvalitná prístrojová technika je vždy alfou i omegou dobrej diagnostiky. Aj preto si tunajší tím lekárov a zdravotníkov veľmi cení, že výťažok tohtoročnej zbierky zamestnancov U. S. Steel Košice bude venovaný ich klinike, vďaka čomu si budú môcť zadovážiť potrebné prístrojové vybavenie, najmä ultrazvuk a urodynamický prístroj. Tie, ktoré majú k dispozícii v súčasnosti, sú už zastarané.

 „Práve vyšetrenie ultrazvukom, za použitia rôznych špeciálnych sond, je mimoriadne dôležité pri liečbe pacientov s obličkovými ochoreniami. Používa sa nielen na  diagnostiku  vrodených chorôb obličiek, ale aj diagnostiku nádorov obličiek, aj na zistenie prítomnosti močových kameňov. Ultrazvukový prístroj sa používa aj na liečbu v prípadoch zablokovania odtoku moču z obličky kameňom alebo iným ochorením. Pomocou punkčnej sondy sa do obličky cez kožu zavedie hadička, ktorá zabezpečí odtok moču.  Pomocou inej špeciálnej sondy sa pod ultrazvukovou kontrolou odoberajú vzorky tkaniva prostaty na zistenie prítomnosti nádoru prostaty,“ vysvetľuje MUDr. Miroslav Iláš. „Ďalšou veľkou skupinou  sú pacienti s poruchami odtoku moču, ktoré môžu byť vrodené alebo získané. A práve na presné stanovenie diagnózy a potom aj následnej liečby vykonávame tzv. urodynamické vyšetrenie vyžadujúce si špeciálnu aparatúru, ktorá dokáže merať odtokové pomery a tlaky v močových cestách, mechúre i močovej rúre,“ objasňuje dôležitosť dostupnosti spomínanej prístrojovej techniky.

Urologická klinika Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach je vrcholným medicínskym pracoviskom, ktoré sa špecializuje na liečbu pacientov s obličkovými ochoreniami, s kameňmi v močových cestách, takisto vrodených vývojových chýb, a to z celého východoslovenského regiónu. Ročne tu vyšetria približne 12 tisíc ambulantných pacientov, hospitalizujú 1500 chorých ľudí a absolvujú 1200 operačných výkonov. Chorobnosť podľa vyjadrenia MUDr. Miroslava Iláša stúpa. Na príčine je nielen nezdravý životný štýl, predlžovanie priemerného veku či narastanie počtu detí s vrodenými vývojovými chybami, ale, paradoxne, aj  rozvoj diagnostických metód. Niektoré ochorenia obličiek v minulosti nebolo možné odhaliť, no dnes, vďaka novým zdravotníckym prístrojom a technike, sú objavené i liečené skôr.         

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...