Vyhľadávanie:

Začala 3. vlna očkovania

Začala 3. vlna očkovania

Kto sa má dať zaočkovať 3. vakcínou a prečo

Ak sa chcete dozvedieť komu je odporučená tretia dávka a kedy na ňu ísť, tak na stránke https://www.aktuality.sk/clanok/fr8xd7k/odbornici-zhrnuli-kto-by-sa-mal-dat-ockovat-tretou-davkou-a-ako-by-vyssia-zaockovnost-odlahcila-nemocnice/ sa o tom môžete dočítať viac, ako aj o tom, či dosiahneme kolektívnu imunitu a či potrebujeme očkovanie, keď sa časť populácie už premorila alebo na web stránke  https://www.usske.sk/sk/spolupraca/covid/ockovanie (sekcia: COVID19: Tretia dávka).

Osoby bez poruchy imunity
Súčasné vedecké poznatky odporúčajú tretiu dávku všetkým osobám nad 18 rokov ako posilňovaciu dávku (tzv. „booster“) s odstupom 6 mesiacov po druhej dávke. Ochrana po dvoch dávkach vakcíny po 6 mesiacoch začína klesať a tretia dávka vakcíny zvyšuje ochranu pred prípadnou infekciou COVID a najmä jej ťažkým priebehom. Súčasné vedecké poznatky hovoria, že po polroku efektivita vakcín proti infekcii klesá na 50 percent a proti ťažkému priebehu zostáva na 90 percentách. Tretia dávka zvýši efektivitu proti nákaze na úroveň až 95 percent. Podanie tretej dávky je dôležité pre všetkých, ale obzvlášť pre rizikové skupiny – osoby staršie ako 55 rokov a ľudí s chronickými ochoreniami.

Prekonané ochorenie COVID 19
Výnimkou sú osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID a sú zaočkované dvoma dávkami vakcíny – v tomto prípade je možné považovať prekonanie ochorenia za tretiu dávku a tieto osoby tretiu dávku vo všeobecnosti nepotrebujú. Aj u týchto osôb je však vhodné zvážiť podanie tretej dávky najmä ak prekonali ochorenie pred viac ako 12 mesiacmi resp. bez príznakov alebo iba s miernymi príznakmi.

Osoby s poruchami imunity
Osobitnou, vysokorizikovou skupinou sú osoby s poruchami imunity (napr. liečba nádorových ochorení, transplantácia, užívanie liekov na potlačenie imunitného systému a iné). U týchto osôb sa považuje tretia dávka za súčasť základnej očkovacej schémy a mala by byť podaná najskôr po 4 týždňoch po druhej dávke.

Priorita podávanie tretej dávky
V súčasnosti sa prednostne očkujú treťou dávkou:

  1. Osoby s poruchami imunity
  2. Osoby staršie ako 55 rokov
  3. Osoby staršie ako 18 rokov s pridruženými ochoreniami a rizikom ťažkého priebehu ochorenia alebo zvýšeným rizikom expozície vírusu SARS COV-2

Chcem sa prihlásiť na podanie tretej dávky
S registráciou:
Ak patríte do niektorej z vyššie uvedených skupín, mala by Vám prísť sms-ka z Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) so znením: „máte nárok ma registráciu na očkovanie 3. dávkou proti COVID-19 na korona.gov.sk
a PIN s ktorým sa následne na stránke  https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia-3-vlna zaregistrujete (vyznačený na obrázku červenou farbou). Do týždňa po registrácii obdržíte sms-ku z NCZI v ktorej obdržíte termín očkovania, miesto
a čas a aj to akou vakcínou budete očkovaný. Ak takúto sms-ku neobdržíte a patríte do niektorej zo spomínaných skupín, poraďte sa so svojim všeobecným lekárom alebo kontaktujte priamo NCZI prostredníctvom call centra: 0800 174 174, resp. 02 3235 3030, prípadne použite kontaktný formulár, ktorý nájdete na web stránke 
https://vakcinacia.nczisk.sk/ (vyznačený na obrázku zelenou farbou).

Bez registrácie:
Alternatívou je navštíviť očkovacie miesto, ktoré umožňuje zaočkovanie treťou dávkou bez registrácie.
Zoznam týchto miest je možné nájsť na
stránke MZSR.
Otvorenie očkovania treťou dávkou aj pre ostatné osoby nad 18 rokov bude komunikované MZSR a ÚVZSR po jej sprístupnení.

Nie som zaočkovaný
Ak nie ste zaočkovaný, zvážte očkovanie proti ochoreniu COVID19. Výraznou mierou znížite svoje riziko nákazy a najmä ťažkého priebehu ochorenia s nutnosťou hospitalizácie a riziko smrti. Chráňte seba a svojich blízkych.

MUDr. Tomáš Kollár & Ing. František Gregor

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...