Vyhľadávanie:

Začala sa Valentínska kvapka krvi

Začala sa Valentínska kvapka krvi

Tento ročník je zameraný aj na rodinné darcovstvo

Už 14. ročník Valentínskej kvapky krvi sa začal na Slovensku v pondelok, 9. februára. Podujatie, ktoré potrvá do 27. februára 2009, organizuje Slovenský Červený kríž (SČK) v spolupráci s Národnou transfúznou službou a hematologicko - transfúznymi oddeleniami nemocníc. K celoštátnej humánnej akcii sa pripojil aj Územný spolok SČK Košice - mesto.

"Dobrovoľníci v šesťdesiatich miestnych spolkoch SČK, päťdesiatich deviatich stredných školách, piatich univerzitách i cirkevných organizáciách budú oslovovať ľudí a organizovať odbery krvi," informovala riaditeľka ÚzS SČK Košice - mesto Lucia Cangárová. "Tento ročník je zameraný aj na rodinné darcovstvo. Ide o darovanie krvi najbližšími príbuznými, známymi, kolegami i spolužiakmi. Nie je pritom dôležité, či má darujúci takú istú krvnú skupinu, ako jeho príbuzný, pretože pacient dostane krv svojej krvnej skupiny."

Kampaň je spojená so zlosovaním darcov. Podmienkou na zaradenie do žrebovania, ktoré sa uskutoční 6. marca 2009 v Bratislave, je vyplnenie evidenčnej karty bezpríspevkového darcu krvi SČK. Každý darca dostane pri odbere lízanku v tvare srdiečka.

Krv môžete darovať na týchto odberových pracoviskách:

Nemocnica Košice - Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, Poliklinika - Vstupný areál USSK
Pondelok, streda, štvrtok, piatok od 6.30 do 12.00 hod.
e-mail: darujkrv@nemocnicasaca.sk


NTS SR, pracovisko Košice, FNLP, Trieda SNP 1
Pondelok až piatok od 6.30 do 12.00 hod., v utorok do 15.00 hod.
e-mail: viluszova@ntssr.sk

Aké doklady potrebujete mať pri sebe, ak ste sa rozhodli krv darovať? Okrem občianskeho preukazu kartu poistenca a preukaz darcu (u stálych darcov). Zdravotníci radia: pred odberom nekonzumujte žiadne mastné jedlá. Nie je však vhodné, aby ste hladovali, odporúčajú ľahké raňajky (netukové pečivo, chlieb, med, ovocie, zeleninu a pod.) a neobmedzovať sa v príjme tekutín. Doprajte si dostatok spánku, na odber nie je vhodné prísť po ťažkej fyzickej námahe. Pred odberom nepite alkohol, nefajčite. Darcom môže byť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...