Vyhľadávanie:

Začali sa Vyšehradské dni 2006

Začali sa Vyšehradské dni 2006

Košice žijú prehliadkou českej, maďarskej, poľskej a slovenskej kultúry

Divadlo na Vinohradech predstavením Jistě pane ministře v štátnom divadle otvorilo 24. septembra v Košiciach tohtoročné Vyšehradské dni. Šiesty ročník dní českej, maďarskej, poľskej a slovenskej kultúry autorsky pripravilo a realizuje Združenie Forsa. Podujatie sa končí 4. decembra 2006. Ponuka programov je bohatá a rôznorodá. Vybrať si možno z kvalitných divadelných predstavení, ktorým dominujú českí umelci, hudobných produkcií i stretnutí s výtvarníkmi.

Okrem Divadla na Vinohradech, ktoré hralo v Košiciach po viac ako troch desaťročiach, sa môžeme tešiť aj na ďalšie výborné pražské divadlá. Komorné divadlo Ungelt prináša Alfieriho komediálnu hru Šest tanečních hodin v šesti týdnech v podaní Chantal Poullain a Oldřicha Kaisera a Divadlo bez zábradlí uvedie v súčasnosti najúspešnejší titul Jakub a jeho pán, v hlavných úlohách s Jiřím Bartoškom a Karlom Heřmánkom. Predstavia sa aj tri slovenské divadlá. V novembri pricestuje Divadlo Aréna z Bratislavy s úspešným predstavením Koza, alebo Kto je Sylvia od Edwarda Albee. Výborné chýry idú aj o amatérskom divadle Commedia z Popradu, ktoré si pripravilo Švantnerovu Malku. Vyvrcholením Vyšehradských dní bude bezpochyby predstavenie Slovenského národného divadla, ktoré prinesie do Košíc hru Viliama Klimáčka Hypermarket. Príbeh je jemnou satirou na súčasné spoločenské trendy. Autor hry nastavuje zrkadlo konzumnej spoločnosti. Predstavenie, v ktorom účinkujú Zuzana Fialová, Emília Vášaryová, Slávka Heribanová - Halčáková, František Kovár a Jozef Vajda, režijne pripravil Roman Polák.

Folklór reprezentuje maďarský umelecký súbor Mladé srdcia (Ifjú szívek), ktoré prináša výber z tradičných maďarských, slovenských, cigánskych a židovských tancov zo Slovenska zo zbierok Bélu Bartóka a Zoltána Kodálya.

Prostredníctvom troch výstav sa budeme môcť zoznámiť s výberom fotografií známych cestovateľov Hanzelku a Zikmunda, s tvorbou popredného maďarského výtvarníka mladšej generácie Jánosa Szaxon - Szásza a poľského výtvarného umelca, maliara Piotra Wojtowicza. Hudobnú produkciu otvára koncert kvarteta vokalistov Cotton Club Singers z Budapešti, ktorí hrajú džez tridsiatych a štyridsiatych rokov minulého storočia. Príjemný zážitok sľubuje koncert českého gitaristu Jana - Matěja Raka pod názvom Ježkovy vwoči, ktorý je poctou Jaroslavovi Ježkovi. Zaujímavý bude koncert Mládežníckej vyšehradskej filharmónie. Orchester je zostavený z hudobníkov krajín V4, ktorí koncertujú v Hradci Králové, Vroclawi, Košiciach a maďarskom meste Pécs. So Štátnou filharmóniou Košice sa predstaví uznávaná česká harfistka Kateřina Englichová. Na svoje si prídu určite aj milovníci džezovej hudby. Jazz FOR Sale Festival sa v našom meste uskutoční už po pätnásty raz. Osvedčení autori, skvelí, svetovo uznávaní muzikanti. Spomeňme Martina Valihoru so skupinou, Annu Mariu Jopek so skupinou, Pavel Jakub Ryba kvartet, slovenskú kapelu Pacora, László Attila band...

Vyšehradské dni 2006 podporila aj U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...