Vyhľadávanie:

Zajtra deň bez tabaku

Zajtra deň bez tabaku

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila aj v tomto roku 31. máj za Svetový deň bez tabaku. Iniciatíva je zameraná na zvýšenie povedomia verejnosti o negatívnych dopadoch užívania tabaku. Zdravotné riziká spojené s fajčením sú vysoké a štatistiky nemilosrdné. Na svete každú ôsmu sekundu niekto zomrie na chorobu, ktorá je zapríčinená fajčením cigariet. Len v Európskej únii zabije fajčenie 650 tisíc ľudí. Na Slovensku ročne predčasne zomrie pre fajčenie, ktoré spôsobuje najmä rakovinu priedušiek a pľúc, ischemickú chorobu srdca, chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, 12 tisíc obyvateľov. Rovnako nebezpečné je pasívne fajčenie. Ohrozuje každého z nás. Ročne mu podľahne 19 tisíc Európanov.

Začať fajčiť je ľahké. Zbaviť sa závislosti na nikotíne ťažké. Ale ide to. Metódy odvykania sú rôzne. Niektorí nedajú dopustiť na medikamentóznu podporu, iní si to vyskúšali iba silou vôle. Takmer päťsto železiarov sa od roku 2005 zapojilo do projektu Easyway - Stop fajčeniu. Dobrovoľné kurzy ponúkla a zaplatila zamestnancom firma. Podľa Adriány Dubeckej, terapeutky Easyway, úspešnosť seminárov je takmer 60-percentná. V týchto dňoch sa už začali tretie nadstavbové semináre, ktoré sú k dispozícii všetkým odhodlaným nepodľahnúť znovu pokušeniu cigarety.

Firmy skúšajú však motivovať aj inak. Ekonomické dôvody známeho tirolského zamestnávateľa viedli k tomu, že zriadil špeciálne fajčiarne s pichačkami pri vchode. Čas vo fajčiarni sa nezapočítava do pracovného času a fajčiari potom musia byť v práci dlhšie než ich nefajčiaci kolegovia. Iná rakúska firma plánuje ponúknuť bonus k platu tomu, kto nefajčí alebo chce prestať fajčiť. Prémie sa však musí vzdať, keď sa k svojmu zlozvyku vráti. Peniaze za nefajčenie za posledných šesť mesiacov musí poukázať na charitatívne účely.

Celkom zaujímavé. Čo poviete? Pribudlo by aj u nás nefajčiarov?

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...