Vyhľadávanie:

Zákernosť očisty

Zákernosť očisty

Čistiť pneumatiky vysokotlakovým zariadením sa nemusí vždy skončiť dobre

Určite poznáte ten príjemný pocit, keď sa z vášho špinavého tátoša stane žiarivý štvorkolesový miláčik. Tí z vás, ktorí používajú pred štandardným umývaním predumytie vysokotlakovou vodou, by si však mali dať pozor na pneumatiky. Z koncovej trysky priemernej "vapky" vychádza prúd vody pod tlakom až do 100 barov. To, že môžete odstrániť z disku spolu s nečistotou aj vyvažovacie olovká, patrí k menšiemu nebezpečenstvu. Narušenie rovnomerného vyváženia disku sa môže podpísať na nerovnomernom ojazdení pneumatík, no tento problém sa da odstrániť i o niekoľko týždňov, napríklad, pri výmene za zimné pneumatiky.

Horšie je to s inou zradou, ktorú môže spôsobiť "vapka" na obutí vášho auta. Už po krátkom čase sa na bočnici pneumatiky (tá je najcitlivejšia) vytvoria pod vplyvom silného tlaku vody takzvané tiene. Je to vlastne kruhový fliačik, ktorý uschne a majiteľ auta si ho ani poriadne nevšimne. Zákernosť týchto tieňov demonštrovali odborníci zo skúšobne Dekra jednoduchým spôsobom. Horúcou vodou zahrievali spomínané tiene a za niekoľko minút zareagovala bočnica pneumatiky tak, ako vidíte na veľkom obrázku hore. V praxi každého motoristu k podobnému zahriatiu môže dôjsť pri vysokej rýchlosti. Čo bude nasledovať potom, keď sa pneumatika takto oslabí na viacerých miestach, si nebudeme radšej ani domýšľať. Ak by ste takýto príznak porušenia bočnice spozorovali, naporúdzi sú dve rady: koleso s porušenou pneumatikou vymeňte za rezervné koleso a "napadnutú" pneumatiku si dajte vymeniť v pneuservise za novú.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...