Vyhľadávanie:

Zapojte sa do Hackathonu nápadov k udržateľnosti USSK

Zapojte sa do Hackathonu nápadov k udržateľnosti USSK

NextGen online podujatie s poradcom prezidentky SR

Zapojte sa do Hackathonu nápadov k udržateľnosti USSK

Viac než 265 kolegýň a kolegov sa v stredu, dňa 24.11. zapojilo do online podujatia, ktoré NextGen zorganizovala nielen pre mladých, perspektívnych zamestnancov, ktorí sú takpovediac budúcnosťou našej spoločnosti, ale pre všetkých, ktorých téma udržateľnosť & environmentálne a sociálne aspekty dobre spravovanej spoločnosti zaujala.

Téma udržateľnosti je v súčasnosti vysoko aktuálna, no zároveň pre našu spoločnosť nie úplne koncepčne nová. Ako si  môžete vypočuť v 11. kole Veľkej súťaže USSK, aktivity spadajúce pod spoločenskú zodpovednosť a ESG (environmentálne, sociálne a riadiace faktory poukazujúce na udržateľnosť podnikania) sa od vzniku spoločnosti postupne stali takpovediac súčasťou DNA našej firmy. Či už ide o silný dôraz na bezpečnosť práce v prevádzke, etický prístup v každodenných aktivitách, podporu svojich zamestnancov, poskytovanie inovatívnych riešení pre zákazníkov, či zvyšovanie energetickej efektívnosti.

Miroslav Kiraľvarga, viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania USSK, počas svojho úvodného slova ocenil iniciatívu NextGen, konkrétne zanietenosť našich zamestnancov a ochotu napredovať, rozvíjať sa a vzdelávať v nových témach. Zároveň privítal externého hosťa, Norberta Kurillu, poradcu prezidentky SR Zuzany Čaputovej pre životné prostredie, energetiku, zmenu klímy a podnikateľské prostredie. Ten účastníkom podujatia priblížil, ako prezidentský palác pristupuje k ESG a podelil sa o množstvo riešení, do ktorých sa v súvislosti so snahami úradu o znižovanie uhlíkovej stopy Kancelárie prezidentky pustili. Ešte vlani prijala Kancelária záväzok byť do roku 2030 prvou uhlíkovo neutrálnou verejnou inštitúciou na Slovensku. Zelenú prezidentskú kanceláriu sa preto snažia implementovať, okrem iného, prostredníctvom využívania moderných technológií, premeny strechy úradu na zelenú, sadenia stromov, uplatňovania  konceptu „zero-waste office“ ktorý má prispieť k lepšiemu triedeniu a predchádzaniu tvorby odpadu, či inštalácie včelích úľov.

Mária Janočková vo svojej novej úlohe manažérky pre udržateľnosť a ESG predstavila, o čom koncept ESG je a prepojila ho bližšie s reáliami našej spoločnosti: “Možno už viete, že USSK sa momentálne púšťa do prípravy ESG Správy o udržateľnosti, ktorá obohatí pravidelné reportovanie v našich integrovaných výročných správach. Ako spoločensky zodpovedná firma však nechceme len prezentovať naše výsledky, ale do budúcna hľadať stále novšie a efektívnejšie riešenia pre trvalú udržateľnosť našej spoločnosti. Udržateľný prístup voči prírode, prostrediu a komunite začína na individuálnej báze – je na každom z nás.“ V tomto kontexte Mia predstavila projekt, do ktorého sa nielen naša NextGen púšťa. Ide o HACKATHON: “Hack the sustainable USSK”- NextGen on Search for Fresh Sustainable Ideas, cieľom ktorého je hľadať inovatívne riešenia v rôznych oblastiach pre zabezpečenie udržateľnejšej budúcnosti našej spoločnosti. V našom prípade môže ísť o rôzne zelené projekty, cyklotrasu, vybavenie areálu elektro nabíjacími stanicami, či pracovaní na koncepte materskej škôlky pre našich zamestnancov. Hľadáme šikovných, kreatívnych a zanietených zamestnancov, ktorí sa aktívnym spôsobom budú na tomto novom projekte podieľať.  Naším ultimátnym cieľom, ako počas podujatia odznelo, by mal byť kvalitne prepracovaný koncept, ktorý by sme predstavili manažmentu USSK.

Počas eventu bol priestor aj na kladenie otázok. Vzhľadom na enormný  záujem a krátkosť času počas podujatia, budú odpovede zverejnené v nasledujúcom čísle vydania Ocele východu. Už dnes však uverejňujeme mená zamestnancov, ktorí kládli otázky a boli vyžrebovaní viceprezidentom Kiraľvargom. Balíčky udržateľných cien, ktoré tím NextGen pripravil, získavajú: Františka Ferenčíková, Ján Holeva, Marianna Hricová, Marek Kropko a Adrian Širotník.

Informácie ohľadom HACK THE SUSTAINABLE USSK:

  • Sledujte intranet, Oceľ Východu a emaily od NextGen. V prípade, že sa do Hackathonu chcete zapojiť, kontaktujte Máriu (Miu) Janočkovú (mjanockova@sk.uss.com ) a USSKNEXTGEN@sk.uss.com. Ak už máte aj konkrétnu tému, na ktorej by ste chceli pracovať, nezabudnite to špecifikovať. Čoskoro vytvoríme tímy, v rámci ktorých budete na projekte spolupracovať. 
  • Ďalším krokom by mal byť teambuilding a brainstorming session. Kvôli nepriaznivej pandemickej situácii budeme zatiaľ fungovať v online priestore. 
  • Začneme preto najprv so školeniami , aby sme sa uistili, že všetci sa spoločne púšťame do „SMART“ - teda časovo špecifického, merateľného , dosiahnuteľného, realistického, ako aj časovo špecifického- riešenia pre našu spoločnosť.

Neváhajte a zapojte sa. Tešíme sa na spoluprácu a pevne veríme,  že sa nám spoločnými silami podarí predstaviť manažmentu silný, udržateľný a realizovateľný projekt a dopomôcť tak k zabezpečeniu udržateľnej budúcnosti našej spoločnosti pre nás všetkých aj pre ďalšie generácie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...