Vyhľadávanie:

Záujem investorov o východ Slovenska rastie

Záujem investorov o východ Slovenska rastie

Uskutočnila sa konferencia o investičných príležitostiach v Košickom kraji

Zlepšenie podmienok pre prílev priamych zahraničných investícií do regiónu Košického kraja je názov projektu, ktorý pomocou európskych fondov začal realizovať v marci pred dvomi rokmi Košický samosprávny kraj (KSK). Pri príležitosti jeho ukončenia sa v uplynulých dňoch uskutočnila v TeleDome v Košiciach konferencia za účasti odborníkov z praxe, zásluhou ktorých prišlo na územie KSK viacero zahraničných investorov, ale aj zástupcov podnikateľských subjektov, ktorí sa v Košickom kraji už etablovali. Nechýbali medzi nimi ani zástupcovia EDC U. S. Steel Košice.

Ako informoval po konferencii na tlačovej besede vedúci odboru regionálneho rozvoja KSK Peter Ťapák, zámerom podujatia bolo predstaviť investičné prostredie KSK, poukázať na význam priamych zahraničných investícií pri jeho rozvoji a predstaviť inštitúcie a ľudí, ktorí sú a budú nápomocní pri realizácii aktivít v tomto procese.

Projekt spolufinancovaný Európskou úniou v rámci Iniciatívy spoločenstva Equal nevznikol náhodou. Predstavitelia KSK, ako konštatoval M. Ťapák, sa už od vzniku 2. stupňa samosprávy stretávali so záujemcami o podnikanie zo zahraničia. Nie vždy sa im však podarilo zahraničných investorov argumentmi presvedčiť, že pre ich investície je ideálny práve KSK. Inštitúcií z verejného či súkromného sektora, patrí medzi ne nesporne aj EDC U. S. Steel Košice, ktoré vedeli správne komunikovať a pritiahnuť zahraničného investora na územie kraja, bolo málo. Preto nosnou ideou projektu Zlepšenie podmienok pre príliv priamych zahraničných investícií do regiónu Košického kraja, známeho aj ako Profík, bolo pokúsiť sa dôkladne zmapovať kraj a zodpovedať na väčšinu otázok investorov ešte skôr, než ich položia. S týmto cieľom vznikli štyri publikácie mapujúce vnútorný potenciál kraja, medzi inými aj analýza súčasného stavu investičného prostredia KSK a prognóza jeho vývoja. Nemenej dôležitou súčasťou projektu bolo vyškolenie skupiny ľudí, schopných plnohodnotne komunikovať so zahraničnými investormi a presvedčiť ich, kde majú lokalizovať svoju investíciu. Pätnásť absolventov vzdelávacieho programu je rozmiestnených v celom KSK. Projekt sa dnes ukazuje ako úspešný. Či to ale naozaj bude tak, ukážu ďalšie roky.

Ako vníma úroveň investičného prostredia v Košickom kraji a aký význam pripisuje priamym zahraničným investíciám generálny manažér pre ekonomický rozvoj U. S. Steel Košice Juraj Augustín?

"Náš región bol pre priame zahraničné investície vždy veľmi lákavým. Žiaľ, okrem príchodu U. S. Steel do Košíc v roku 2000, všetky miliardové investície boli umiestňované v západnej časti našej krajiny. Istá miera presýtenia investíciami, ako aj nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v tejto časti Slovenska spôsobuje, že zahraniční investori sa začínajú intenzívnejšie zaujímať aj o náš región. S potešením registrujeme túto zmenu a sme presvedčení, že regionálne a ekonomické rozdiely sa konečne môžu reálne zmeniť. Dôležitá je synergia relevantných a uznávaných inštitúcií, kde samozrejme patrí KSK, naše EDC a tiež regionálna pobočka štátnej agentúry SARIO, ktoré dokážu presviedčať investorov z oblasti vzdelanostnej ekonomiky a výroby s vyššou pridanou hodnotou. Ostatné investície etablované v regióne sú toho príkladom - Lear Corporation, Ixonos alebo Hi-Tech Moulding.
V regióne sa zlepšilo investičné prostredie i vďaka vzniku priemyselného parku Immopark Pereš. V súčasnosti zaznamenávame čiastočné zoslabenie migrácie za prácou a aj tento fakt by mohol situáciu na trhu práce v regióne zlepšiť. V spolupráci s KSK, s niektorými etablovanými zahraničnými spoločnosťami a školami rozvíjame naše know-how v podobe podpory zriaďovania tréningových centier pre prípravu stredoškolsky odborne vzdelanej pracovnej sily. Tieto aktivity sú veľmi aktuálne a potrebné, pretože ak by zahraničný investor považoval za rozhodujúce kritérium pri strategickom rozhodovaní len náklady práce, prestali by sme byť v porovnaní s Bulharskom a Rumunskom konkurencieschopní. Zahraniční investori vysoko oceňujú jednoduchosť a výhodnosť nášho daňového systému. V nadväznosti na uvedené lákavé daňové prostredie evidujeme v poslednom období administratívnu registráciu desiatok maďarských subjektov na Slovensku. Profit je obojstranný. My získame nových platiteľov dane z príjmu, druhá strana ušetrí platením nižšej dane, respektíve na neplatení takých daní, ktoré v Maďarsku existujú.
Košický región je na mape investorov už trvalo zaznačený ako perspektívny a domnievam sa, že práve teraz nastáva najvhodnejšie obdobie pre intenzívnejšiu investorskú expanziu a ekonomický rast."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...