Vyhľadávanie:

Zdeno Chára absolútnym víťazom

Zdeno Chára absolútnym víťazom

V hokejovej ankete Zlatý puk 2009 medzi ocenenými aj traja hráči a tréner HC Košice i košický hokejový rozhodca

Po prvýkrát od svojho vzniku nebolo vyhlasovanie najlepších slovenských hokejistov Zlatý puk 2009 vo forme gala večera v divadle, ale na ľade. Hokejová slávnosť, ktorá bola zavŕšením sezóny 2008/2009, sa konala v piatok 7. augusta v najmodernejšom hokejovom stánku na Slovensku, v košickej Steel aréne. Výsledky ankety Zlatý puk sa priebežne vyhlasovali počas exhibičného zápasu medzi hráčmi olympijského výberu pripravujúceho sa na ZOH 2010 vo Vancouveri a úradujúcim slovenským šampiónom HC Košice. I keď táto hokejová exhibícia trvala s prestávkami takmer tri hodiny, diváci si prišli na svoje a videli nielen góly a zaujímavý kultúrny program, ale na ľade v akcii aj viacerých najlepších slovenských hokejistov hrajúcich v NHL, či v európskych kluboch. Domáci hráči majstrovského tímu napokon zdolali svojho súpera 5:3.

Najlepším hokejistom Slovenska a absolútnym víťazom 12. ročníka ankety Zlatý puk sa stal obranca a kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára. Trofej získal po prvý raz a prerušil tak trojročnú hegemóniu hráča Detroitu Red Wings Mariána Hossu, ktorého vyhlásili za najlepšieho útočníka uplynulej sezóny. Zdenovi Chárovi dopomohlo k prvenstvu aj to, že v prestížnej NHL získal Norrisovu trofej, venovanú najlepšiemu obrancovi zámorskej súťaže. A samozrejme, že bol vyhlásený aj za nášho najlepšieho obrancu. Aj cenu pre najlepšieho brankára získal hráč účinkujúci v NHL. Je ním Jaroslav Halák, ktorý oblieka dres Montrealu Canadiens. Oproti minulosti Slovenský zväz ľadového hokeja vyhlásil aj víťazov iných kategórií.

Premiérovo si najcennejšie ocenenia prevzali najlepšia hokejistka Zuzana Tomčíková, brankárka, ktorá je v kádri ženského amerického tímu Bemidji State University a najlepší hokejista SR do 20 rokov, ktorým sa stal Tomáš Tatár zo Zvolena. Za najlepšieho slovenského rozhodcu vyhlásili úspešného košického hokejového arbitra Petra Országha, ktorý na nedávnych majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku rozhodoval spolu s Fínom Jyri Rönnom finálový súboj Rusko - Kanada 2:1.

Veľký aplauz vďačných divákov si vyslúžil kormidelník HC Košice Anton Tomko, ktorý prevzal zlatý puk ako najlepší tréner Slovenska v sezóne 2008/2009. Svoju radosť z tohto úspechu opísal slovami: "Pre mňa je to prestížne ocenenie, ktoré si veľmi vážim. Na Slovensku je veľa dobrých trénerov a to, že som získal túto cenu ja, je predovšetkým zásluha všetkých hráčov z nášho majstrovského tímu. Pre mňa je to veľká výzva do ďalších rokov, ale individuálne ocenenie jednotlivca v kolektívnom športe je vždy odrazom úspechu celého mužstva. Všetko je vlastne založené na tímovej práci. Zatiaľ pracujem na klubovej úrovni, ale lákajú ma nové výzvy a ambície. Pre budúcnosť určite tie najvyššie, pri reprezentácii."

Až traja hokejisti HC Košice sa objavili v All Stars tíme Slovnaft extraligy v sezóne 2008/2009. Sú to brankár Július Hudáček, obranca Ján Tabaček a útočník Rudolf Huna. Poltucet najlepších doplnili traja hráči zo Skalice, obranca Ján Hranáč a útočníci Žigmund Pálffy a Juraj Mikúš. Najväčšou poctou, akú osobnosť slovenského hokeja môže dostať, je uvedenie do Siene slávy slovenského hokeja. Do uplynulého roku sa tejto pocty dostalo 23 osobnostiam hokejového života na Slovensku. Z bývalých košických hokejistov sa v minulosti laureátmi Siene slávy stali Ladislav Troják, Vincent Lukáč a Igor Liba. V rámci slávnostného večera uviedli do Siene slávy slovenského hokeja ďalšieho bývalého vynikajúceho hokejistu Dáriusa Rusnáka. Tento stredný útočník, ktorý hral v jednom útoku s Vincentom Lukáčom a Igorom Libom na svetovom šampionáte 1985 v Prahe, doviedol ako kapitán československej reprezentácie svoje mužstvo k titulu majstrov sveta.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...