Vyhľadávanie:

Zdravotnú starostlivosť skvalitnia aj nové prístroje

Zdravotnú starostlivosť skvalitnia aj nové prístroje

Šačianska nemocnice rozširuje svoje služby aj v poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel

O zámeroch šačianskej nemocnice v oblasti skvalitňovania zdravotníckych služieb i novinkách, ktoré chystá nielen v poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel, hovoríme s jej riaditeľom Michalom Pišojom a medicínskym riaditeľom Jánom Slávikom.

• Pri oslavách päťdesiateho výročia polikliniky ste naznačili, že jednou z mét ďalšieho rozvoja šačianskej nemocnice je i venovať viac pozornosti zdravotníckemu zariadeniu vo vstupnom areáli. Patrí k prioritám v tomto smere aj zveľaďovanie jej priestorov? Aké sú plány?

M. Pišoja: Prioritou v minulom roku bolo otvorenie nového operačného centra v nemocnici, ktoré môžeme porovnávať s najmodernejšími v Európe, aj vo svete. Vedeli sme, že po tejto rozsiahlej investícii pre našich pacientov aj lekárov sa sústredíme práve na polikliniku a ambulantnú oblasť, ktorej chceme venovať pozornosť nielen po stránke vybavenia, ale aj personálneho obsadenia. V poliklinike už niekoľko týždňov realizujeme zmeny, nové moderné medicínske zariadenia postupne spúšťame do prevádzky, čo si už zrejme pacienti pri návšteve ambulancií všimli. Polikliniku plánujeme priestorovo rozdeliť, aby boli preventívne prehliadky oddelené od liečebnej starostlivosti, čím môžeme minimalizovať kontakt chorých a zdravých pacientov. Modernizácia polikliniky si vyžaduje aj personálnu posilu. Je ňou šéf Šport-artro centra a ortopéd MUDr. Maroš Varga. Jeho skúsenosti chceme využiť aj na poste námestníka pre polikliniku a ambulantnú starostlivosť. Bude mať na starosti efektivitu polikliniky a využívanie ambulancií tak, aby sa zvyšovala kvalita, zlepšovali služby pre pacientov a skracovali čakacie lehoty. V súvislosti s modernizáciou a skvalitňovaním našich služieb pre pacientov pribudli v poliklinike štyria noví lekári a dve zdravotné sestry.

• Ako sa dotkne plánovaná modernizácia polikliniky samotného prístrojového vybavenia jednotlivých ambulancií všeobecných lekárov a špecialistov?

J. Slávik: V poliklinike pribudnú dve nové ambulancie, päť ambulancií modernizujeme. Prebudovali sme internú ambulanciu, v ktorej bude fungovať nová gastroentrologická ambulancia s novým endoskopickým prístrojom pre gastroskopické a kolonoskopické vyšetrenia. Interná ambulancia bude zároveň vybavená najmodernejším EKG prístrojom a ultrazvukom (USG). Nový ultrazvuk je už v gynekologickej ambulancii. Pribudol aj nový mobilný röntgen, ktorý slúži najmä pre ortopédiu, ale aj pre ostatné odborné ambulancie. Novinkou je tiež mobilný anestéziologický prístroj pre malé operačné zákroky, ktorý ich umožní vykonávať priamo v poliklinike vo všetkých odborných ambulanciách.

• Dozvedeli sme sa o zámere zriadiť v poliklinike ambulanciu fyziatricko - rehabilitačného oddelenia, pribudnúť majú aj priestory na poskytovanie fyzioterapeutických procedúr pre pacientov po operáciách a zákrokoch. Mohli by ste tento plán viac priblížiť? Kedy by sa mohol stať realitou?

J. Slávik: Rozšírili sme už priestor ortopedickej ambulancie, práve jej súčasťou bude aj nová ambulancia našej kliniky liečebnej rehabilitácie, kde budú špecialisti poskytovať základné diagnostické a liečebné úkony pre pacientov zo spoločnosti U. S. Steel Košice, ale aj ostatným našim pacientom. Nové prístroje, jeden z nich majú iba tri zdravotnícke zariadenia na Slovensku, teraz sme k nim pribudli aj my v Šaci, poslúžia na rýchlu rehabilitáciu a takisto na predoperačné a pooperačné rehabilitačné a fyzioterapeutické výkony. Pacienti si budú môcť vyskúšať túto ambulanciu už na jar tohto roku. Na prácu s novými prístrojmi sa ešte zaškolia terapeuti aj lekári a nová fyziatricko - rehabilitačná ambulancia v poliklinike začne fungovať.

• Neuvažujete nad posilnením niektorých špecializovaných ambulancií? Spomeniem napríklad ortopedickú ambulanciu, ktorá v podstate, až na súrne prípady, funguje na objednávkovom princípe, alebo očnú ambulanciu, kde sa kvôli veľkému počtu pacientov aj napriek nepopierateľnej snahe lekárov a sestier čaká skutočne neúmerne dlho...

M. Pišoja: Mám pre našich pacientov dobrú správu. Na ortopédii sme nielen rozšírili priestory, ale pribudli aj nové zariadenia a posilnili sme ju už aj personálne. Tím sme rozšírili o nového lekára, ktorý sa bude pacientom venovať priamo v ortopedickej ambulancii vo Vstupnom areáli U. S. Steel, to isté sa napokon bude týkať aj novej fyziatricko - rehabilitačnej ambulancie, kde bude pôsobiť nielen fyzioterapeut, ale aj lekár. Zriadením nového operačného centra, ktoré som spomínal, sa skvalitnilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti v jednotlivých zdravotných odboroch a uvoľnili sa priestory pre vytvorenie nového centra jednodňovej chirurgie. Práve to bude v súčasnosti využívať naše ortopedické oddelenie. Očakávame, že sa vďaka tomu skrátia čakacie lehoty pre výkony v jednodňovej chirurgii. Pacientom to ušetrí nielen čas, ale skráti aj samotnú hospitalizáciu. Skôr sa vrátia do práce, či do domáceho liečenia. Zlepšovať budeme aj fungovanie očnej ambulancie. Navyše už vieme v našej nemocnici poskytnúť pacientom celý komplex výkonov. Naši oftalmológovia – operatéri už začali aj najnáročnejšie druhy operácií, a to zadného segmentu oka.

• Pripravujete v rámci skvalitnenia zdravotnej starostlivosti o košických oceliarov a obyvateľov spádovej oblasti v poliklinike aj iné novinky?

J. Slávik: V rámci zvyšovania kvality si tohto roku posvietime aj na zuby, ak sa to dá s trochou nadsádzky tak povedať. Naše zubné oddelenie chceme zmeniť na rodinné stomatologické centrum pre všetky vekové kategórie, teda nielen dospelých, seniorov, ale aj pre deti. Už v minulom roku sme kúpili najmodernejší ultrazvuk na dentálnu hygienu, postupne v zubnom centre pribudne nová prístrojová technika a stomatologické kreslo.

Chceme mať tiež kompletnú najmodernejšiu techniku v rámci kompletizácie našich vyšetrovacích postupov. V lete sme zadovážili moderný mamograf, momentálne inštalujeme v nemocnici jedinečnú magnetickú rezonanciu. Bude to otvorený systém určený pre všetky vekové skupiny a dokonca aj pre ľudí, ktorí sa boja uzatvorených priestorov, teda pre klaustrofobikov. Nová magnetická rezonancia nám umožní rýchlejšie dodiagnostikovanie zdravotných problémov pacienta a následné riešenie jeho problému. Operačnou alebo medikamentóznou liečbou.

M. Pišoja: Určite to nie je konečný výpočet zmien. Spúšťame certifikáciu kvality podľa adaptovanej verzie amerických štandardov JCI – Spojená akreditačná komisia. Staneme sa prvou a jedinou nemocnicou na Slovensku, ktorá bude spĺňať najvyššie štandardy kvality. V rámci rozvoja plánujeme rekonštrukciu pôrodnice a výstavbu komplexného centra jednodňovej chirurgie. Pacienti si zrejme všimli, že sa snažíme neustále skultúrňovať prostredie našich zdravotníckych zariadení, či už hudbou alebo príjemnou vôňou, v poliklinike sme zriadili aj knižnicu. Našou snahou je však postupne v spolupráci s vedením spoločnosti U. S. Steel Košice realizovať celkovú stavebnú rekonštrukciu budovy polikliniky. A čo je tiež veľmi dôležité, chceme postupne rozšíriť služby našich lekárov špecialistov, ktoré sú na špičkovej úrovni, aj priamo v Košiciach. V krátkom čase otvoríme nové moderné ambulancie v centre mesta a pripravujeme aj zmeny pre pacientov, ktorí navštevujú ambulancie na Letnej pri amfiteátri. Chceme poskytovať kvalitné služby ľuďom priamo v meste, seniorom, bývalým zamestnancom spoločnosti U. S. Steel Košice, ale aj iným, pre ktorých je už ťažšie cestovať do Šace.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...