Vyhľadávanie:

Železiari bodovali v Prahe

Železiari bodovali v Prahe

S bývalým kolegom Jánom Hanuliakom o jeho diele Zlatá kniha

Kto si v poslednom čase zalistoval v časopise Lidé a Země určite ho prekvapilo, keď v ňom objavil článok o našom bývalom kolegovi z divízneho závodu Energetika Jánovi Hanuliakovi, ako o autorovi Zlatej knihy Lidé a Země a jedinom majiteľovi všetkých ročníkov tohto časopisu v celom bývalom Československu. Ešte viac prekvapení však museli byť tí, čo si pozreli internetovú stránku Lidé a Země. Po jeho boku sa tam objavili ďalšie známe tváre - bývalá košická hutníčka Marta Bodnárová, žijúca a pracujúca teraz v Prahe a Valéria Štofanová, operátorka skladovania v prevádzke Vodné hospodárstvo divízneho závodu Energetika U. S. Steel Košice. Nedalo nám, aby sme sa nášho bývalého kolegu Jána Hanuliaka neopýtali: "Odkiaľ tá popularita?"

"Časopis Lidé a Země patril a patrí medzi klenoty cestopisnej tvorby v bývalom Československu, teraz v Čechách, no v podstate aj na Slovensku. Od malička som ho čítaval a začal odoberať ešte ako študent. Postupne som si doplnil chýbajúce ročníky a skompletizoval zbierku. A keďže sa blížilo 60. výročie časopisu, napadlo mi spracovať Zlatú knihu, ktorá by zahrňovala zoznam článkov vo všetkých ročníkoch. S týmto materiálom sme navštívili aj redakciu Mladej fronty, kde sme sa zoznámili so šéfredaktorkou Lidé a Země Lenkou Klicperovou. Odvtedy sa začala naša spolupráca. S pomocou Valérie Štofanovej, ktorá sa postarala o "skeny" starších ročníkov a článkov, prípadne titulných strán a Marty Bodnárovej, ktorá bola priamo v Prahe v kontakte s redakciou, sme zabezpečovali požadované materiály pre redakciu. Spolupracoval s nami aj môj brat Vladimír z Bratislavy. Tak sme sa dostali aj k príprave osláv 60. výročia, ktoré sa uskutočnili v uplynulých dňoch vo Francúzskom inštitúte v Prahe. Boli sme na ne pozvaní, ja dokonca ako čestný hosť. Na oslavách sa zúčastnili aj známi cestovatelia Miloslav Stingl, Zdeněk Thoma, Pavla Jazairiová, Mnislav Zelený Atapana, Vladimír Plešinger a mnoho ďalších.
V programe nechýbalo vystúpenie exotických hudobníkov a tanečníc, pre fajnšmekrov ochutnávka hmyzu a lariev! Ale aj holandských syrov a belgického piva. Pozvali ma na pódium, kde som po krátkom rozhovore o mojom diele odovzdal naše pozdravy. Bol medzi nimi aj pozdrav od Vladimíra Jacka, viceprezidenta U. S. Steel Košice pre technológiu, ktorý oslavám venoval vzácnu publikáciu o dejinách hutníctva, čo vzbudilo mimoriadnu pozornosť. Na záver večera boli ocenení dvaja účastníci osláv - Vladimír Plešinger, ako najaktívnejší dopisovateľ Lidé a Země a ja, ako najvernejší čitateľ. A čo ďalej? Zlatá kniha vzbudila veľký záujem, bol podaný návrh na jej knižné vydanie. Kto má o ňu záujem, nech sa obráti na jhanuliak@gmail.com. V spolupráci s redakciou chceme naďalej pokračovať a už uvedené dielo rozšíriť o ďalšie kapitoly. Mimochodom, súčasné vydanie má vyše 500 strán."


A čo sa týka najbližšej budúcnosti? Ján Hanuliak píše v súčasnosti knihu o jeho pôsobení v košických železiarňach. "Táto kniha by mala byť verejným poďakovaním všetkým, ktorí sa postarali o to, že tento hutnícky gigant patril a patrí medzi piliere slovenského priemyslu. Každý, kto chce prispieť do knihy svojimi príhodami a zážitkami zo železiarní nech pokojne napíše na uvedenú mailovú adresu. Kniha by mala byť pripravená na vianočný trh."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...