Vyhľadávanie:

Železiari fotia najradšej prírodu a ľudí

Železiari fotia najradšej prírodu a ľudí

V Galérii U. S. Steel Košice vystavujú zamestnanci svoje fotografie

Fotosúťaž

Takmer štyridsať najlepších fotografií z tohtoročnej fotosúťaže zamestnancov U. S. Steel Košice si môžete prezrieť v galérii vo vstupnom areáli do 26. augusta 2005. Vernisáž výstavy sa za prítomnosti autorov najzaujímavejších snímok a priaznivcov dobrej fotografie uskutočnila v uplynulý štvrtok. Výstavu otvoril Peter S. Richardson, ktorý tvorbu zamestnancov, ako člen poroty, sledoval po všetky uplynulé ročníky. Nemohol chýbať ani tentoraz. Príhovor k prítomným bol jeho posledným oficiálnym vystúpením na pôde U. S. Steel Košice pred jeho odchodom do domoviny, ktorou je Škótsko.

Súťaž, ktorú vyhlásil útvar Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy začiatkom februára tohto roku, oslovila vyše štyridsať autorov. Do kategórií Ľudia, Slovensko a Šport zaslali takmer dvesto fotografií. Hoci medzi autormi boli väčšinou "staré známe" mená, objavili sa aj nové, čo svedčí o tom, že fotografickej záľube holduje vo voľnom čase čoraz viac železiarov. Peter Richardson vyzdvihol aj kvalitu snímok, z ktorých niektoré sú, povedal doslova, príbehmi. "Takými sú napríklad fotografie bačov a pastierov, ktoré nám, ľuďom žijúcim v meste, približujú ich svet." Víťazi si prevzali ceny a vecné darčeky sa ušli i všetkým, ktorých fotografie porotu zaujali.

Pripomeňme si ešte raz mená najúspešnejších. V kategórii Ľudia zvíťazil Ondrej Demek pred Ľubošom Sovom a Vladimírom Adamčom. V kategórii Slovensko sa na prvom mieste umiestnil Ján Kisucký, druhé miesto patrí Róbertovi Gondovi a tretie Marošovi Šarvancovi. V kategórii Šport (pre malý počet fotografií) porota udelila iba jedno čestné uznanie. Odniesol si ho víťaz kategórie Slovensko Ján Kisucký.

Ondrej Demek nie je žiadnym fotografickým elévom. Fotoaparát je jeho nerozlučným spoločníkom putovaniami po horách, ktorých príroda a ľudia sa sami núkajú objektívu. "Tieto námety sú mi najmilšie," prezradil šťastný výherca, ktorý v tomto roku nadviazal na svoje minuloročné prvenstvo v kategórii Krajina. "Sme partia mladých ľudí, ktorá má rada turistiku. Najradšej brázdime pohoria Karpát, či už na Slovensku, Ukrajine alebo Rumunsku. Aj tento rok sa chystáme do Rumunska, verím, že sa mi podaria aj nejaké zaujímavé zábery. Víťazná snímka vznikla na Ukrajine. K dvom bačom, ktorých som odfotil, sme sa prišli napiť. Stretnutie bolo veľmi spontánne, podelili sa s nami nielen o vodu, ale aj o jedlo. Práve ich úprimnosť a priateľskosť ma nadchli tak, že som si ich odfotil. Keď som sa rozhodoval, ktoré fotografie pošlem do súťaže, mal som na výber viacero. Potom som sa rozhodol pre bačov. A bol to šťastný výber."

Príroda učarovala aj Jánovi Kisuckému. Námety čerpá z Gemera, ale i z Tatier a láka ho atmosféra rodeí, ktorá núka námety na reportážne foto. "Na Gemer, odkiaľ pochádza moja mama, chodievam veľmi rád. Mám rád tamojšiu krajinu, pastviny. Víťazná fotografia pastiera oviec je práve odtiaľ. Vyberal som medzi piatimi až šiestimi zábermi, nakoniec padlo rozhodnutie na túto fotografiu." Tak ako rád fotografuje, Ján Kisucký aj rád maľuje, hoci fotografovanie zatiaľ, pre možnosť pohybu, uprednostňuje. "Fotenie spájam s turistikou, okrem Slovenska mám rád Holandsko," vyznal sa tento úspešný autor. Vo fotosúťaži vyhral trikrát po sebe.

Medzi účastníkmi vernisáže sme zahliadli aj dvoch renomovaných profesionálnych fotografov, Svätopluka Píseckého a Alexandra Jirouška. Boli sme zvedaví, ako vnímajú invenčnosť našich fotografov i kvalitu snímok. Prvý z fotografov, zároveň člen poroty, nezaprel v sebe ostrieľaného agentúrneho reportéra. Najviac sa mu páčila fotografia folklórnych tanečníc Vladimíra Adamča, ktorá obsadila v kategórii Ľudia tretie miesto.

"Je živá, akčná, nearanžovaná, autor maximálne zachytil výraz tanečnice. Dvaja bačovia ma zaujali tým, ako vyzerajú. Podľa môjho názoru boli v tomto roku dosť nešťastne zvolené témy súťaže. Chýbali príroda a zvieratá, ktoré ľudia radi fotia. Čo do počtu fotografií bol tento ročník asi najslabším, vybrané fotografie sú naopak možno tým najlepším, čo tu bolo doteraz." Alexandra Jirouška zaujali zaujímavé portréty i snímky krajiny. "Pekné námety, vidím, že fotografovia majú otvorené oči. Keď si uvedomím, že sú to ľudia, ktorí robia iné profesie, snímky sú na dobrej úrovni. Pokiaľ ide o hodnotenie výberu, to je vždy subjektívne. Niekomu sa páči to, inému ono."

Príďte sa pozrieť na práce svojich kolegov. Možno sa o nich dozviete viac. Výstava zostavená z najlepších fotografií 4. ročníka fotosúťaže je otvorená v Galérii U. S. Steel Košice v pracovné dni od 8.00 do 15.30 hod.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...