Vyhľadávanie:

Železiari majú srdcia na správnom mieste

Železiari majú srdcia na správnom mieste

"Žije sa nám veľmi ťažko. Manžel bol pre nás všetkým," hovorí Terézia Šilerová, manželka zosnulého kolegu z Vysokých pecí, ktorý zomrel na následky pracovného úrazu v decembri minulého roku. "Mohli sme sa na neho úplne spoľahnúť. Dcérka na ňom veľmi lipla. Napriek tomu ona je teraz z nás dvoch silnejšia. Povzbudzuje ma a navzájom sa utešujeme." Rana je ešte príliš čerstvá a každá spomienka, ktorá pripomína milovaného človeka, vháňa obom slzy do očí. Mama i dcéra sa pomaly učia žiť po novom. Vyrovnávajú sa so skutočnosťou statočne a dôstojne. Z dvojice zranených žien sa práve nevidomá Alicka stáva maminou silnou oporou.

"Pomáha nám aj rodina, ale najmä susedia. Sú s nami, ako sa vraví, v dobrom i zlom," s vďakou kvituje oporu najbližšieho okolia vdova. Spolupatričnosť vyjadrili aj železiari.Vznikla spontánna iniciatíva pomôcť pozostalej rodine finančným príspevkom. O dobrovoľnej zbierke oficiálne informoval po prvý raz na prelome rokov predseda Rady odborov OZ METALURG Mikuláš Duľa v kruhu hasičov. Iniciatíva mala medzi zamestnancami veľký ohlas a aj napriek tomu, že počas roka mnohí opakovane preukázali svoju ľudskosť - spomeňme len pomoc zdravotníctvu alebo deťom v detských domovoch - otvoriliznovu svoje srdcia. Zbierku plánovali ukončiť odborári už koncom januára. Z necelých troch týždňov sa napokon pre veľký záujem stala takmer osemtýždňová akcia.

V pondelok tohto týždňa vyzbierané peniaze našli svojho adresáta. Symbolický šek na 675 604 korún odovzdal Terézii Šilerovej Mikuláš Duľa. Svedkami udalosti boli predseda ZO OZ METALURG Vysoké pece Michal Tabák, riaditeľ divízneho závodu Vysoké pece Peter Baran a predáčka kolektívu strojníkov elektroodlučovačov v prevádzke Vysoké pece Jolana Lacková, kolegyňa nebohého Miroslava Šilera.

"Je to po prvý raz, čo sme v spoločnosti U. S. Steel Košice takúto iniciatívu organizovali," vyslovil sa odborový predák firmy. "Ďakujem všetkým zamestnancom, ktorý podporili túto humánnu myšlienku a aj takouto formou vyjadrili spolupatričnosť k svojmu kolegovi." "Peniaze manžela a otca učite nenahradia, ale pomôžu v neľahkej situácii," pripojil sa predseda odborov z Vysokých pecí.

Všetkým, ktorí sme boli pri tom, bolo na duši dobre i ťažko zároveň. Dobre kvôli všetkým vám, ktorí ste prejavili svoju ľudskosť a znovu ukázali, že železiari sú síce tvrdí chlapi, ale srdcia majú na správnom mieste. Ťažko preto, že sa to nezaobišlo bez sĺz a smútku nad stratou dobrého človeka. "Chcem sa poďakovať všetkým zamestnancom, ktorí prispeli. Klamala by som, keby som povedala, že finančný dar zmierni náš žiaľ nad stratou najdrahšieho človeka. Žiadne peniaze nenahradia ľudský život, ale s odstupom času človek pochopí, že musí ďalej žiť a že každý je tu pre niekoho. Ďakujem odborárom, ktorí akciu iniciovali a tiež riaditeľovi divízneho závodu Vysoké pece, ktorý nám pomohol v prvých najťažších chvíľach po tejto tragédii," komentovala dojatá pani Terézia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...