Vyhľadávanie:

Ženy majú právo na život bez násilia

Ženy majú právo na život bez násilia

X. európsku konferenciu WAVE podporila spoločnosť U. S. Steel Košice

Odborníčky na problematiku násilia páchaného na ženách z dvadsiatich európskych krajín a USA sa minulý týždeň, 25. až 27. septembra, stretli v Košiciach na X. európskej konferencii WAVE. Cieľom podujatia, ktoré podporila spoločnosť U. S. Steel Košice, bola výmena skúseností a modelov dobrej praxe pri zakladaní a prevádzkovaní bezpečných ženských domov, diskusia o budúcnosti služieb pre ženy a deti zažívajúce násilie v párových vzťahoch a o pomoci deťom vystúpiť z cyklu násilia.

"Hovoriť vo všeobecnosti o domácom násilí páchanom na ženách a deťoch je dôležité, ale iba to samo o sebe nestačí. Potrebujú pomoc. Aj preto sa schádzame na tejto konferencii," konštatovala na tlačovej besede, ktorá sa uskutočnila krátko pred začiatkom rokovania Jana Oleárniková, predstaviteľka Záujmového združenia žien Fenestra v Košiciach, ktoré bolo spolu s Európskou sieťou WAVE (Európske ženy proti násiliu) hlavným organizátorom konferencie.

Násilie v párových vzťahoch zanecháva na životoch žien a ich detí závažné zdravotné, psychické, sociálne i ekonomické dôsledky. Žijú v neustálom strachu o svoje zdravie a život. Niektoré z nich dokonca zomierajú. Podľa vyjadrenia Rosi Logarovej, predsedníčky WAVE, ktorá je jednou z ôsmich expertov v pracovnej skupine Rady Európy na boj proti násiliu páchanému na ženách, väčšina žien prichádza o život vtedy, keď sa rozhodne vzťah s tyranom ukončiť. "Preto je tak dôležité mať k dispozícii bezpečné ženské domy, do ktorých by sa mohli uchýliť. A stále ich nie je dosť," povedala.

Organizácia, ktorej šéfuje, už pomohla zriadiť päťsto takýchto domov. Majú telefónne spojenie priamo na políciu, bezpečnostný kamerový systém a ich adresa je utajená. V Rakúsku začali vznikať už v roku 1988. Ich prevádzku financujú na základe partnerstva organizácie verejného a mimovládneho sektoru. Dnes poskytujú dočasné útočisko 740 ženám a deťom, sedemdesiat miest by ešte potrebovali. Na Slovensku bezpečné ženské domy, v zmysle štandardov Rady EÚ, zatiaľ nie sú. Malo by sa to zmeniť. V Košiciach, podľa J. Oleárnikovej, by mohol takýto dom, s kapacitou tridsať miest pre ženy s deťmi, v budúcnosti existovať. Záujmové združenie žien Fenestra, ktoré od začiatku svojho trvania eviduje viac než deväťsto klientok, vyvíja v tomto smere mimoriadne úsilie. Prvé rozhovory s predstaviteľmi mestskej i krajskej samosprávy sa už uskutočnili.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...