Vyhľadávanie:

Žiadostí o pomoc dostávame z roka na rok viac

Žiadostí o pomoc dostávame z roka na rok viac

Hovoríme s riaditeľom Arcidiecéznej charity Košice Cyrilom Korpesiom

Arcidiecézna charita Košice pôsobí v našom meste už dvadsať rokov. Za ten čas pomohla stovkám ľudí, ktorí sa ocitli v hmotnej alebo sociálnej núdzi. Prevádzkuje niekoľko zariadení pre seniorov, domovy sociálnych služieb, krízové centrá a útulky. Činnosť Arcidiecéznej charity Košice už niekoľko rokov podporuje aj naša spoločnosť. Prostredníctvom rôznych finančných či nefinančných príspevkov, darov a zbierok umožňuje napĺňať ušľachtilý cieľ - pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú. O spolupráci s U. S. Steel Košice, ako aj o aktuálnej sociálnej situácii v Košiciach, sme sa rozprávali s riaditeľom Arcidiecéznej charity Košice Cyrilom Korpesiom.

· Spoločnosť U. S. Steel Košice podporuje Arcidiecéznu charitu už niekoľko rokov. Ako hodnotíte spoluprácu?
S vašou firmou máme mnohoročné skúsenosti. Spoluprácu hodnotím veľmi pozitívne, pomáhate nám nielen finančne, ale aj nefinančne, prostredníctvom rôznych zbierok, či prác počas Dní dobrovoľníkov. Tento rok sme napríklad vďaka odporúčaniu U. S. Steel Košice dostali príspevok od Americkej obchodnej komory na Slovensku na zakúpenie auta na sociálne účely.

· Oceliarska spoločnosť prostredníctvom Arcidiecéznej charity pomáha aj rodinám v núdzi. Na aké účely ste využili finančnú pomoc?
Podľa požiadaviek rodín sme z tejto podpory zaplatili za veci, ktoré akútne potrebujú. Napríklad rodine, ktorá má štvorčatá, sme pomohli kompletne zariadiť detskú izbu. Ďalšej rodine, ktorá žije vo veľmi chudobných pomeroch, sme dali dokopy kuchyňu a úplne zrekonštruovali kúpeľňu. Mnohopočetnej rodine s trinástimi deťmi sme vymaľovali celý byt a deťom nakúpili školské potreby. Taktiež sme im zaplatili záujmové krúžky. Tak, ako po iné roky sme časť príspevku použili na pokrytie nákladov spojených s letným táborom pre deti.

· Boli medzi nimi aj rodiny z krízového centra v Košickej Novej Vsi?
Áno, bolo to päť dôkladne vybraných rodín, u ktorých sme si boli istí, že poskytnuté financie použijú účelne. Niektorí si za vyhradenú čiastku kúpili nábytok, alebo pekárničku na chlieb. Pre deti to bolo najčastejšie oblečenie a školské potreby.

· Koľko žiadostí o pomoc dostávate ročne?
Je ich mnoho, z roka na rok viac, preto všetkým žiadateľom nedokážeme vyhovieť. Snažíme sa predovšetkým pomáhať ľuďom v regióne, kde pôsobí Arcidiecézna charita Košice a U. S. Steel Košice. Žiadosti, ktoré prichádzajú z iných regiónov, musíme preto zamietnuť. Každému žiadateľovi, ktorému nevieme pomôcť, zasielame zoznam podobných organizácií pôsobiacich na Slovensku. Môžu sa na nich obrátiť, pretože poskytujú sociálnu výpomoc, či už vo forme finančného príspevku, alebo vo forme materiálnych darov.

· Mohli by ste vysvetliť, aký je kľúč posudzovania žiadostí?
Po tom, ako dostaneme žiadosť, si naši terénni sociálni pracovníci overia situáciu priamo v rodinách. Na mieste sa oboznámia s finančnými pomermi žiadateľa a skontrolujú doklady o príjmoch a výdavkoch. Ak rodinu vyberú do programu pomoci, návrh ešte schvaľuje na tento účel vytvorená komisia.

· Stáva sa, že príspevok dostane tá istá rodina viackrát?
Väčšinou sú to rôzne rodiny, avšak už sa stalo, že rodina dostala príspevok opakovane. Nie však v nasledujúcich rokoch po sebe, ale najskôr za dva roky.

· Súčasťou pomoci U. S. Steel Košice bol aj výťažok zo zbierky získanej z vianočného charitatívneho stánku. Koho potešil vlani?
Vyzbieranú sumu sme použili v našom hospici, ktorý sa nachádza v Bardejovskej Novej Vsi. Zakúpili sme zaň zdravotnícky materiál.

· Aká je situácia s hospicmi na Slovensku? Prevádzkujete ich viac, alebo iba tento jeden?
Arcidiecézna charita Košice spravuje iba jeden hospic v Bardejovskej Novej Vsi, ktorý je v prevádzke od roku 2003. Bol to vôbec prvý hospic na Slovensku a v našej krajine sa okrem neho nachádza ešte ďalších približne desať. Nie je ich veľa a ich nedostatok, podľa môjho názoru, súvisí s nedoriešeným a problémovým financovaním prevádzok takýchto zdravotníckych zariadení.

· Arcidiecézna charita významne pomáha aj ľuďom bez strechy nad hlavou. Máte údaje o počtoch bezdomovcov v Košiciach?
Pred tromi rokmi sme situáciu s ľuďmi bez strechy nad hlavou mapovali v rámci projektu terénnej sociálnej práce. Bolo ich vyše 550, ale v súčasnosti je ich určite viac. Veď napríklad v Mestskej časti Košice - Lunik IX zbúrali už štvrtú bytovku. Takže, ľudí bez strechy nad hlavou pribúda.

· Blíži sa zima a tá je pre bezdomovcov najťažším obdobím. Koľkým viete pomôcť s provizórnym ubytovaním?
V našich zariadeniach máme pre ľudí v tzv. krízovej intervencii kapacitu 250 lôžok. Sú určené pre ľudí bez domova, osamelé matky s deťmi a sociálne vylúčené osoby. Samozrejme, že pre celkový počet ľudí v krízovej situácii v Košiciach to nepostačuje. Máme však vypracovanú projektovú dokumentáciu na výstavbu nového veľkokapacitného útulku "na zelenej lúke" so 150 až 200 lôžkami, avšak na jeho výstavbu sme zatiaľ nenašli dostatok financií. Boli by sme radi, keby sa nám to v dohľadnom čase podarilo, pretože Košiciam takýto objekt veľmi chýba.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...