Vyhľadávanie:

Živé IT projekty prepojili prax a vzdelávanie

Živé IT projekty prepojili prax a vzdelávanie

Prenos dát medzi blízkymi zariadeniami, systém monitoringu parkovacieho miesta, aplikácia na vyhodnotenie technickej úrovne kandidátov, interaktívna mapa budovy spoločnosti, dochádzkový systém GL, aplikácia pre evidenciu neprítomnosti zamestnancov. To je len zopár zaujímavých riešení, ktoré vznikli jedinečným prepojením praxe a vzdelávania v klastri Košice IT Valley. Projekt Živé IT projekty priniesol do výučby na Technickej univerzite v Košiciach a jej Fakulty elektrotechniky a informatiky nový rozmer, ktorý je na Slovensku unikátnym.

„Stošestnásť študentov v dvadsiatich deviatich tímoch riešilo témy zadané prevažne IT firmami z regiónu Košíc a východného Slovenska. Teší ma, že sa na tejto akcii zúčastnilo štrnásť spoločností. Pre nás je tento projekt veľmi významným, lebo nastavuje zrkadlo vzdelávaciemu systému na Slovensku, spoločnostiam a všetkým jej účastníkom. Študenti pracovali spolu s potenciálnymi zamestnávateľmi a spoločne odpracovali pri riešení zadaných tém viac ako dvanásťtisíc hodín,“ uviedol na stretnutí s novinármi na margo projektu vedúci katedry počítačov a informatiky Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach Jaroslav Porubän.

„V Košiciach sa robia svetové IT projekty, našou úlohou číslo jeden je pomôcť učiteľom na základných a stredných školách zvýšiť počet mladých ľudí, ktorí študujú IT, úlohou druhou je skvalitniť výučbu IT na všetkých stupňoch vzdelávania tak, aby mladí ľudia prišli do praxe pripravení,“ povedal okrem iného predseda Správnej rady Košice IT Valley, jeden zo zadávateľov riešení pre študentov Ivan Hruška, ktorý zdôraznil, že práve aktivita Živé IT projekty predstavuje to, ako by malo vzdelávanie v 21. storočí vyzerať.

Víziou klastra IT Valley je vytvoriť regionálne partnerstvo IT firiem, univerzít a samosprávy, ktoré prispeje k rozšíreniu a skvalitneniu vzdelávacích programov, vytvoreniu širokého portfólia pracovných príležitostí pre kvalifikovanú pracovnú silu a vytvoreniu spoločnej stratégie nevyhnutnej pre dosiahnutie prosperity regiónu východného Slovenska a postupné zvyšovanie kvality života jeho obyvateľov. Klaster dnes reprezentuje vyše osemtisíc zamestnancov v informačno-komunikačných technológiách.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...