Vyhľadávanie:

Zlatá žatva majstra

Zlatá žatva majstra

Kulturista Július Sabadko sa v závere uplynulého roka stal majstrom Európy i sveta

Majster elektroúdržby a meracej a regulačnej techniky kyslikárne, čistiarne odpadových vôd a chemickej úpravne vody divízneho závodu Energetika Július Sabadko sa ako amatér od roku 2002 venuje naturálnej kulturistike. V skutočnosti to znamená, že trénuje i súťaží bez používania dovolených podporných látok. V minulosti dosiahol v tomto športe celý rad vynikajúcich úspechov. Jeho domácu vitrínu zdobia poháre a medaily nielen z domácich šampionátov, ale takmer každoročne úspešne bojuje o tituly majstra Európy a sveta.

V roku 2007 sa stal víťazom Európskeho pohára v Maďarsku a dominoval aj na pretekoch svetového pohára, ktoré sa konali vo Varšave. V roku 2008 sa stal európskym šampiónom v Turecku a skvelý úspech dosiahol a zo zisku titulu majstra sveta sa tešil aj na svetovom podujatí v Grécku. V závere uplynulého roka mu do zbierky pribudli ďalšie dve zlaté trofeje. Ako a kde ich získal?

"Najprv koncom novembra v Rakúsku a v polovici decembra v USA," rozhovoril sa J. Sabadko a pokračoval: "Pretože na Slovensku nie je klub naturálnej kulturistiky, v minulosti som bol členom českého klubu v Chrudimi. Ten zanikol a tak som sa vlani stal členom jediného klubu u našich južných susedov v maďarskom meste Nagykanizsa. Na spomínané dve vrcholné súťaže som sa však usilovne pripravoval v Košiciach, v posilňovni Horvis Gym Nad jazerom u známeho kulturistu, bývalého majstra sveta a viacnásobného účastníka vrcholných súťaží Mr. Olympia Jaroslava Horvátha. Celú prípravu som konzultoval s viacnásobným majstrom Slovenska, účastníkom a medailistom z európskeho šampionátu v kulturistike, zamestnancom našej spoločnosti, Jánom Sotákom. Veľmi mi tiež pomohol masér - chiropraktik Ladislav Kléri starší, ktorý je toho času na dôchodku. Vďaka firme Energyco, ktorá mi pomohla so zaplatením štartovného, som 21. - 22. novembra 2009 štartoval na majstrovstvách Európy v rakúskom meste Hochgurgl. V hmotnostnej kategórii do 85 kilogramov súťažilo 16 pretekárov, z ktorých sme do záverečného hodnotenia postúpili šiesti. Najväčšie ovácie publika sme získali dvaja, okrem mňa aj Ahmed Movaas z Turecka, s ktorým som sa stretol vo finále. O prvenstve v môj prospech rozhodla porota pri posledných porovnávaniach. Na rozdiel od svojho súpera som mal vypracovanejšiu hĺbku svalov na stehnách. Moja príprava na svetový šampionát potom pokračovala len dva týždne, pretože v dňoch 6. - 7. decembra 2009 sa v New Yorku konali majstrovstvá sveta. Keďže sa mi nepodarilo zohnať sponzora, do USA som letel na vlastné náklady a musel som sa popasovať aj so zaplatením štartovného. V New Yorku súťažilo o tituly v siedmich hmotnostných kategóriách 119 pretekárov zo sedemnástich krajín. Z mojich osemnástich súperov v kategórii do 85 kg boli najhorúcejšími favoritmi na zlato domáci kulturisti a vo finále o desať centimetrov nižší Grék Papanavisku. O mojom titule majstra sveta napokon rozhodlo precíznejšie vypracované svalstvo vo voľnej zostave."

V USA sa J. Sabadkovi obnovilo zranenie ľavého ramena, ktoré ho trápilo v minulosti. Momentálne rehabilituje a udržuje sa v kondícii. V tomto roku chce európsku i svetovú súťaž vynechať a intenzívne sa sústrediť na prípravu vrcholných podujatí až v roku 2011. Všetko však bude záležať na jeho zdravotnom stave. Aby toho zlata nebolo v závere uplynulého roka málo, nášho šampióna potešila aj zlatá plaketa prof. Janského. Tú mu 15. decembra 2009 odovzdali zástupcovia Slovenského Červeného kríža za 40 bezpríspevkových odberov krvi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...