Vyhľadávanie:

"Zo srdca ďakujeme, hutníci!"

"Zo srdca ďakujeme, hutníci!"

Špičkový ultrazvuk najnovšej generácie už slúži malým pacientom Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach

Poobhliadnutie za projektom Rýchla diagnóza pre naše deti, ktorý uzrel svetlo sveta na sklonku minulého roka, pripomína skôr príbeh. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že jeho scenár, hovoriaci o empatii hutníkov ochotných pomáhať a prispieť finančne na dobrú vec, sa od predchádzajúcich rokov nijako nelíšil, predsa bol len v niečom podstatnom odlišný. Na jeho začiatku bola štedrosť a empatia tisícov zamestnancov košickej oceliarne, zanietenosť kolegov z Vonkajších vzťahov, ochota ľudí z Transakčného centra i z úseku Ľudské zdroje, ktoré napokon zavŕšila skvelá práca obchodníkov z Nákupu. Všetci spoločne sme myšlienku vedenia firmy pomôcť Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach získať kvalitný ultrazvukový prístroj, ktorý zlepší diagnostiku a urýchli liečbu malých pacientov, doviedli do úspešného konca. A nielen to...

NÁKUP ULTRAZVUKU V RÉŽII HUTY

Hneď na úvod treba povedať, že peniaze, ktoré dali počas vlaňajšej predvianočnej dobrovoľnej zbierky dokopy košickí hutníci a ktoré sa vďaka spoločnosti U. S. Steel Košice a Nadácii U. S. Steel Košice strojnásobili, takže výťažok predstavoval 111 878 eur, neputovali ako v minulosti na účet obdarovaného s tým, že si prístroj zadováži sám. Po zvážení všetkých pre a proti sa vedenie spoločnosti rozhodlo, že to naša firma urobí po prvý raz vo vlastnej réžii. "Bol to skutočne super nápad, veľmi sme ho privítali," ocenila návrh riaditeľka Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Ingrid Urbančíková. "Pre nás to navyše znamenalo, že sa vyhneme prípadným zdĺhavým úkonom súvisiacim s povinným verejným obstarávaním. Možno by nám trvalo aj rok, kým by sme tento proces ukončili a ultrazvuk dostali k dispozícii…" Firme sa to podarilo za rekordne krátky čas.

OBCHODNÍCI V AKCII

Výzvy sa chopil tím generálnej manažérky pre nákup Martiny Kaprálovej. Pre Renátu Bečákovú, hlavnú manažérku nákupu pre elektro náhradné dielce, výpočtovú techniku a kancelárske potreby i pre riaditeľa pre materiál pre údržbu, opravy a výrobu Pavla Perlíka to bola, ako priznávajú, skutočne nekaždodenná úloha. My dodávame, že sa s ňou popasovali vskutku na výbornú. A aj keď o slovách chvály na svoju adresu nechcú ani počuť, zaslúžia si ju.
"S nákupom medicínskych prístrojov sme dovtedy nemali pochopiteľne žiadne skúsenosti," vracia sa na začiatok januára tohto roku Renáta Bečáková a popisuje prvé kroky celého nákupného procesu. Zahŕňali viaceré konzultácie s lekármi, ktorých cieľom bolo zadefinovanie odbornej špecifikácie ultrazvukového prístroja, no týkali sa aj ich skúseností s používaním podobných zariadení. "Pred zadaním cenových ponúk od firiem, ktoré na trhu USG prístroje ponúkajú, sme sa spolu s kolegami z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy rozhodli, že umožníme potenciálnym dodávateľom prezentovať svoje prístroje na pôde našej firmy, a to i za účasti zástupcov Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Oslovené firmy túto možnosť aj využili a potom následne predložili svoje ponuky s podrobnou technickou špecifikáciou, vrátane ceny, na minimálne dva prístroje. Technické časti ponúk bodovo ohodnotili lekári nemocnice, pričom svoje hodnotenie aj zdôvodnili," konštatuje a dodáva, že vyhodnotenie cenových ponúk si zasa vzali na starosť naši. "Chcem zdôrazniť, že pri konečnom výbere dodávateľa ultrazvuku nebola rozhodujúca iba cena. Veľký dôraz sme kládli na to, aby prístroj spĺňal všetky požadované technické parametre, ktoré predložili lekárski špecialisti nemocnice," zdôrazňuje Renáta Bečáková. Šikovného obchodníckeho ducha tímu z Nákupu v žiadnom prípade nemožno uprieť. Rokovanie s dodávateľom o cene bolo mimoriadne úspešné. Konečnú sumu za prístroj sa oproti navrhovanej cene podarilo dokonca znížiť o niekoľko percent. Špičkový celotelový ultrazvukový prístroj najnovšej generácie bude vedieť spracovávať výsledky vyšetrení efektívnejšie aj vďaka novej počítačovej technike. Peniaze, ktoré sa podarilo jeho šikovnou kúpou ušetriť, poslúžili totiž na zadováženie ďalšej pridanej hodnoty - nových počítačov. Výberové konanie prebehlo aj v tomto prípade. Napokon "vyšlo" na rovných štyridsaťpäť "písičiek" a na tri tlačiarne! Najmä v ambulanciách funkčnej diagnostiky, ktorým ultrazvuk robí vynikajúcu službu, sa zídu ako soľ. Pôvodné už boli pomalé, programovo zastarané, morálne i fyzicky opotrebované, požiadavkám nevyhovujúce.

DEŇ D BOL 29. APRÍLA

Riešenie celého obchodného prípadu, vrátane dodávky a inštalácie USG prístroja, počítačov a tlačiarní netrvalo ani štyri mesiace. A tak sa mohla 29. apríla 2015 dopoludnia v priestoroch oddelenia funkčnej diagnostiky v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach konať malá slávnosť. Prezident spoločnosti U. S. Steel Košice George F. Babcoke, jeho manželka Kathleen, generálna manažérka pre nákup Martina Kaprálová spolu s riaditeľom pre vonkajšie vzťahy Jánom Bačom prišli v mene tisícov košických hutníkov odovzdať tímu lekárov spoločný dar. "To, kvôli čomu sme dnes tu, je výsledkom štedrosti zamestnancov našej spoločnosti, ktorí sa zapojili do koncoročnej zbierky na nákup ultrazvuku i tých, ktorí dielo doviedli do zdarného konca. Som hrdý na to, že môžem pracovať pre firmu, ktorá bola tak ako jej nadácia rovnako štedrá a na dobrý účel prispela rovnakou sumou ako jej zamestnanci. Sme radi, že prístroj odovzdávame do dobrých rúk a na vynikajúci účel," prihovoril sa prezident košickej oceliarne predstaviteľom vedenia nemocnice i lekárom a sestrám pred symbolickým prestrihnutím stuhy a uvedením prístroja do života.

"Naša nemocnica prechádza v súčasnosti procesom inovácie. Uskutočnili sme rozsiahle rekonštrukcie prostredníctvom eurofondov, no napriek tomu nám to stále nestačí na to, aby sme sa vyrovnali nemocniciam v okolitých krajinách. Sme však na dobrej ceste, hlavne vďaka našim partnerom. A tým najväčším, ktorý na nás nikdy nezabúda, je spoločnosť U. S. Steel Košice," konštatovala riaditeľka Ingrid Urbančíková. Ocenila dlhoročný záujem a podporu firmy, najmä jej zamestnancov, vďaka ktorým sa v nemocnici darí zlepšovať podmienky pre malých pacientov. "Je úžasné vidieť, ako sa uzdravia, keď im vieme rýchlo pomôcť. Diagnostika bude úžasná, najmodernejšia, celý proces vyšetrovania sa skráti a bude na lepšej úrovni. Naša vďaka je obrovská. Veľmi si to vážime."

PRÍSTROJ MÁ ŠIROKÉ DIAGNOSTICKÉ MOŽNOSTI

Nový celotelový ultrazvuk má v pediatrii veľmi široké diagnostické využitie. "Tešíme sa mu. Veľmi. Urobili ste nám a v konečnom dôsledku aj naším malým pacientom a ich rodičom veľkú radosť. Jeho starší "brat" mal už totiž vyše šesťročný softvér a bol aj morálne opotrebovaný. Nečudo, veď sme na ňom robili viac než šesťtisíc ultrazvukových vyšetrení ročne. Rozdiely medzi nimi sú naozaj markantné, najmä čo sa týka kvality obrazu a možností vyšetrovania," povedala detská kardiologička a vedúca lekárka Funkčnej diagnostiky Marta Herichová. Dozvedáme sa, že prístroj je určený na odhaľovanie chorobných stavov srdca, pečene, sleziny, štítnej žľazy, mozgu, a to vrátane zápalových, nádorových či iných štrukturálnych zmien. Vyšetrovať budú na ňom mnohí špecialisti z rôznych odborov. Spomeňme kardiológov, gastroenterológov, nefrológov, endokrinológov či rádiológov. Veľkou výhodou je pritom neinvazívnosť, jednoduchosť a dostupnosť vyšetrenia, čo je práve v detskom veku mimoriadne dôležité. Lekári nemocnice oceňujú, že môžu vďaka tomuto prístroju rozšíriť svoje služby, skrátiť čas čakania na vyšetrenie i čas na stanovenie správnej diagnózy a rýchlejšie tak vrátiť úsmev na tváre malých pacientov. Iste môžeme za všetkých hutníkov, ktorí sa do zbierky zapojili, potvrdiť, že to bolo aj našim spoločným cieľom...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...