Vyhľadávanie:

Zrak máme len jeden

Zrak máme len jeden

Ochotu pomôcť si oftalmológovia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice vážia

Zrak. Jeden z najcennejších ľudských zmyslov. Čo by ľudia, ktorí ho stratili, či už sčasti alebo úplne, zaňho dali? I preto sa oňho treba starať. Dbať na prevenciu a nepodceňovať, ako radia oftalmológovia, žiaden z príznakov negatívnych očných vnemov a čo najskôr navštíviť odborného lekára. A to aj v prípade, ak trpíme na iné onemocnenia, ktoré môžu choroby očí vyvolať. Či už cievneho alebo metabolického charakteru, súvisiace s rastúcim vekom, alebo napríklad čoraz rozšírenejšou diagnózou - cukrovkou. Očná klinika i Očné oddelenie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach dosahujú v liečbe pacientov s chorobami zraku pozoruhodné výsledky. No ani špičkoví odborníci sa nezaobídu bez kvalitnej prístrojovej techniky, ktoré si však zdravotnícke zariadenie z finančných dôvodov nemôže vždy samé zadovážiť. Výťažok z práve prebiehajúcej zbierky medzi zamestnancami firmy má pomôcť práve im. A v konečnom dôsledku nám všetkým.

Očná klinika Univerzitnej nemocnice L. Pasteura na Triede SNP 1, kde mimochodom poskytujú urgentnú pomoc aj hutníkom v prípade pracovného úrazu, zabezpečuje v súčasnosti komplexnú oftalmologickú starostlivosť nielen na lôžkovej časti, ale i v špecializovaných ambulanciách zameraných napríklad na mikrochirurgiu sivého zákalu, sklovcovo-sietnicovú chirurgiu, glaukóm, metabolické a cievne ochorenie oka či laserovú liečbu. Ročne tu vyšetria vyše dvadsaťtisíc detských i dospelých pacientov. Z mesta, kraja, ale aj priľahlých regiónov Slovenska.

"Ročne uskutočníme približne tisíc operácií sivého zákalu, tých je najviac, ale čo možno málo ľudí vie, vykonávame i transplantácie očnej rohovky a jednou zo špecializácií sú aj operácie pacientov, ktorým zrak poškodzuje cukrovka," uviedla zástupkyňa prednostu kliniky Monika Moravská. A práve na liečbu cukrovkárov s diabetickou retinopatiou, aj pacientov s inými metabolickými a cievnymi ochoreniami sietnice a degeneratívnymi zmenami sietnice slúži špeciálny laserový koagulátorový prístroj. Ten, s ktorým zatiaľ na klinike disponujú, je už zastaraný a často poruchový. "Veľmi by nám a hlavne našim pacientom pomohlo, keby sa nám podarilo získať nový," konštatovala zástupkyňa prednostu. "Verte, je smutné pozerať na pacientov, ktorí k nám prichádzajú s ťažkými zmenami na sietnici a my ich nevieme ošetriť, pretože prístroj je dva mesiace v oprave a keď nám ho konečne privezú, o pár dní sa znovu pokazí..."

Aj keď je pracovisko Očného oddelenia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura na Rastislavovej ulici s pätnástimi lôžkami vybavené oproti minulosti podstatne kvalitnejšou prístrojovou technikou, predsa by len tamojší oftalmológovia, ako zdôraznila primárka Danica Jonecová, potrebovali ďalšiu. Nová mydriatická fundus kamera by sa tu zišla ako soľ.

"Slúži na diagnostiku ochorení sietnice a očného nervu, na fotodokumentáciu očného pozadia farebnými i čiernobielymi snímkami, ale predovšetkým na špeciálne vyšetrenie cievneho systému sietnice oka," ozrejmila primárka oddelenia, ktoré, ako uviedla, vykonáva okrem ambulantnej starostlivosti o deti a dospelých i všetky očné operácie, vrátane transplantácií, a to aj prostredníctvom jednodňovej chirurgie. "Ide o neinvazívne vyšetrenie pri použití kontrastnej látky predovšetkým u pacientov s diabetickou retinopatiou, na základe ktorého sa vykonáva cielené ošetrenie sietnice laserom."

Fundus kamera je však dôležitá napríklad aj pri sledovaní nálezu zmien na sietnici pri ostatných ochoreniach a tiež v glaukómovej ambulancii. Žiaľ, zložitá ekonomická situácia zatiaľ oddeleniu nedovoľuje mať vlastný prístroj. Pôvodný, na ktorom by bolo možné uskutočniť ročne približne štyristo až päťsto angiografií, je už dávnejšie nefunkčný. K dispozícii predsa len jeden majú, je však požičaný. Od sponzora. "Pre nás je veľmi dôležitý a budeme veľmi radi, ak sa nám ho podarí vďaka zamestnancom U. S. Steel Košice získať. Vážime si ich ochotu pomôcť."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...