Vyhľadávanie:

Zviditeľníme neviditeľné magnetické pole

Zviditeľníme neviditeľné magnetické pole

Zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky (5)

V Kasárňach/Kulturparku na Kukučínovej ulici v Košiciach rastie zábavné technické centrum Steel Park - Kreatívna fabrika. Neobvyklá expozícia v Košiciach, ktoré sú v tomto roku európskym hlavným mestom kultúry, vtiahne najmä detských návštevníkov do prostredia továrne a ponúkne im interaktívne hranie sa. Realitou sa stáva vďaka intenzívnej a jedinečnej spolupráci garanta projektu - spoločnosti U. S. Steel Košice s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou P. J. Šafárika v Košiciach, pracoviskami Slovenskej akadémie vied v Košiciach a vďaka spoločnému zámeru - spopularizovať medzi deťmi a mladými ľuďmi príťažlivou, nezvyklou a kreatívnou formou svet techniky a technológií. V seriáli článkov odhaľujeme zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky viac. Prostredníctvom rozhovorov s ľuďmi, ktorí stoja za jej zrodom a predstavením najzaujímavejších exponátov a ich tvorcov.

Vedúci oddelenia didaktiky fyziky v Ústave fyzikálnych vied Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Marián Kireš je jedným z tímu spoluriešiteľov projektu Steel Park - Kreatívna fabrika. "V snahe propagovať štúdium učiteľstva fyziky, ale aj štúdium vedeckého zamerania fyzika dlhodobo realizujeme rôzne popularizačné podujatia v rámci aktivít Science on stage, Noc výskumníkov, MasterClasses, ktoré sa stali súčasťou riešenia viacerých projektov. Máme teda v tomto smere skúsenosti, ktoré sú veľmi blízke myšlienke a zameraniu Steel Parku. Projekt nás oslovil a preto naša univerzita doňho v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach a ústavmi Slovenskej akadémie vied s veľkou chuťou vstúpila," konštatoval. Keďže docent Kireš a jeho kolegovia reprezentujú Ústav fyzikálnych vied, kde je jedným z dominantných smerov výskum magnetických vlastností materiálov, mimochodom spolupracujú aj s košickou oceliarňou na riešení problematiky magnetických vlastností plechov, netreba hádať, aké zameranie budú mať exponáty, ktoré majú na starosti. "Pravdaže magnetické. Priestor však dostanú najmä také, ktoré sú z pohľadu školského vzdelávania atraktívne. Demonštrovať majú to, čo deti v bežnom živote okolo seba síce majú a môžu vidieť, ale možno nie celkom rozumejú princípom, ako veci okolo nás fungujú," dodal.

Vedci z Univerzity P. J. Šafárika pracujú na desiatich exponátoch, pomocou ktorých sa budú snažiť sprístupniť detským návštevníkom kreatívnej fabriky krásy magnetizmu. "Spomeniem napríklad exponát padajúce magnety, ktorý bude demonštrovať interakciu magnetického poľa a kovového materiálu alebo zviditeľnenie magnetického poľa prostredníctvom nádoby s kvapalinou, v ktorej sú kovové piliny. Deti do nej vložia cez tunel magnety, dôsledkom čoho sa piliny usporiadajú do smeru magnetického poľa. Obrazec predstavuje siločiary magnetického poľa vložených magnetov. Alebo ďalší exponát - magnetické pružiny. Klasickú pružinu pozná väčšina detí. Nájdu ju napríklad v prepisovačke, dospelí zasa v tlmičoch áut. Vedia teda, že je to potrebná vec v bežnom živote, ktorá sa stará o tlmenie nárazov, zatláčanie predmetov a podobne. Ukážkou magnetickej pružiny sa snažíme o podporu ich tvorivého myslenia a hľadania nových možností využitia klasického princípu pružiny," vysvetlil princípy časti exponátov Marián Kireš. Atrakciou zábavného technického centra, ktorú budú môcť vidieť v prezentačnom stane Steel Parku - Kreatívnej fabriky aj účastníci druhého ročníka Family Safety Day, bude Gaussovo magnetické delo demonštrujúce princípy odovzdávania energie a postupného urýchľovania gulôčky.

"Naším spoločným cieľom je poskytnúť detským návštevníkom kreatívnej fabriky prostredníctvom exponátov trocha priestoru na hranie, ale zároveň predstaviť im fyzikálny jav, vlastnosť, či správanie sa rôznych materiálov. A že takéto centrum vzniká aj v Košiciach? Konečne! Fakt, že sa v našom meste v spolupráci s U. S. Steel Košice niečo také podarí, je aj z hľadiska celého Slovenska úžasná vec," doložil Marián Kireš.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...