Vyhľadávanie:

Zvíťazili Pástor a Billá

Zvíťazili Pástor a Billá

Naši bežci úspešne ukončili vlaňajšiu Východoslovenskú veľkú cenu vytrvalcov

Bežci
Vľavo víťazný Imrich Pástor, vedľa neho Pavol Obraz (č.29), ktorý bol najlepším bežcom v rámci Východoslovenskej veľkej ceny 2004 v kategórii 50-59 ročných.

V roku 2004 sa 83 bežcov, z toho 10 žien, zapojilo do dlhodobej populárnej súťaže, ktorou bola Východoslovenská veľká cena vytrvalcov. V tejto súťaži mali všetci účastníci možnosť vybrať si hociktoré preteky zo 16-tich bežeckých podujatí vo východoslovenskom regióne od 6,6 km až po maratón 42 195 metrov.

Do konečného poradia sa každému prihlásenému bežcovi započítalo hodnotenie iba zo šiestich pretekov, na ktorých dosiahol najviac bodov a navyše 5 bodov dostal za každé absolvované preteky v rámci VVCV 2004. Body boli odvodené od priemerného času, ktorý bol vypočítaný pre dané preteky len z časov dosiahnutých bežcami prihlásenými do VVCV 2004. Táto súťaž sa vlani začala 7. marca Zimným behom Olšavskou dolinou v Blažiciach a skončila 7. novembra v Strážskom, kde sa konal Beh oslobodenia mesta. Najviac pretekov, až pätnásť, absolvovali manželia Alžbeta a Tibor Tiszoví, členovia nášho BK Steel Košice. Teší nás však, že aj ďalší členovia nášho bežeckého klubu sa umiestnili medzi najlepšími.

V kategórii mužov najviac bodov nazbieral Imrich Pástor, zamestnanec DZ Energetika, ktorý mal na svojom konte 3671 bodov a u žien dominovala každým rokom sa zlepšujúca Erika Billá, pracovníčka DZ Studená valcovňa. Tá získala 3064 bodov. Súťaž vyhodnotili organizátori v štyroch vekových kategóriách mužov a v kategórii žien bez rozdielu veku. Náš Imrich Pástor zvíťazil medzi mužmi v kategórii do 39 rokov. Vlaňajšie prvenstvo vo svojich kategóriách obhájili dvaja pretekári.

V kategórii 50-59-ročných to bol ďalší železiar Pavol Obraz s 3577 bodmi a v kategórii mužov nad 60 rokov Vincent Juhász dosiahol 3178 b. Medzi odmenenými bol z bežcov BK Steel Košice aj Tibor Tisza, ktorý sa s počtom bodov 3463 umiestnil v kategórii 40-49-ročných na 3. mieste. V kategórii žien obsadila Alžbeta Tiszová druhú priečku, keď mala na svojom konte 2997 b.

Maratón pod 3 hodiny

To je cieľ našej vytrvalkyne Eriky Billej, ktorá vyhrala vlani medzi ženami vo Východoslovenskej veľkej cene vytrvalcov. Tento čas pod 3 hodiny by chcela dosiahnuť v maratónskom behu už v tomto roku. V roku 2003 absolvovala dva maratónske behy, ten prvý vo Vranove, kde bez prípravy dobehla vyčerpaná v čase 4:29:31 h. Druhý raz sa postavila na štart maratónu v Liptovskom Mikuláši, kde po intenzívnejšej príprave jej v cieli namerali už lepší čas 3:48:06 h.

Vďaka húževnatému tréningu dokázala v uplynulom roku zlepšiť svoj osobák na maratónskej trati na košickom MMM časom 3:08:18 h. Vo vlaňajšej súťaži VVCV absolvovala 14 pretekov, z ktorých si najviac cení výsledok na spomínanom MMM. Dobre si tiež počínala na polmaratóne vo Vranove kde vyhrala, v Čečehove i v Kysaku skončila na druhom mieste, darilo sa jej aj na maratóne v Michalovciach. V mnohých pretekoch v rámci VVCV mala silnú konkurencii v reprezentantkách Melicherovej, Janečkovej či Zatorskej, ale jej tradičnými súperkami boli aj Tiszová a Semanová.

"V roku 2004 som celkom absolvovala až 30 vytrvalostných pretekov. Okrem tých, ktoré boli zaradené do Východoslovenskej veľkej ceny vytrvalcov, to boli napríklad Kysucký maratón v Čadci, Rajecký maratón, beh údolím Malej Idy v Šaci, beh na 13 km v Tovarnom a iné. Mala som celkom inú prípravu ako rok predtým a svojimi cennými radami i skúsenosťami mi veľmi pomohol náš spolupracovník z U. S. Steel Košice, dlhoročný maratónec Pavol Obraz, ktorému som povďačná za dosiahnuté výsledky v jednotlivých pretekoch," doplnila svoju štatistiku E. Billá a pokračovala: "Najviac som si dala záležať na štarte košického maratónu, ktorý sa mi po všetkých stránkach vydaril. Nič som nepodcenila a mesiac pred týmto maratónom som v príprave nabehala 650 kilometrov. Keďže som si výrazne zlepšila svoj osobný rekord, už v tomto roku by som ho chcela prekonať, ale už s časom pod 3 hodiny. S tréningami som neprestala a vlaňajší úspešný rok som zavŕšila ďalším víťazstvom vo svojej vekovej kategórii na 10 km trati Silvestrovského behu v Horovciach."

Maratónska premiéra

Víťazom Východoslovenskej veľkej ceny vytrvalcov 2004 sa medzi mužmi stal Imrich Pástor. V tejto súťaži štartoval len v siedmich pretekoch zo šestnástich. V šiestich z nich, a to v Budimíre, Slovenskej Kajni, Remetských Hámroch, vo Veľkých Kapušanoch, na maratóne v Košiciach a v Nižnom Žipove si na svoje konto spolu pripísal 3671 bodov. Okrem toho, že je členom nášho BK Steel Košice, je registrovaným bežcom v TJ Obal Servis Košice, kde trénuje pod vedením trénera Pavla Madára. Na margo svojho víťazstva v spomínanej dlhodobej súťaži vytrvalcov Imrich Pástor hovorí:

"Darilo sa mi v Budimíre, kde som na polmaratónskej trati skončil časom 1:10: 03 h. na 2. mieste a podobne druhú priečku som si vybojoval aj na slovenskom šampionáte v cestnom behu v Slovenskej Kajni. Najviac ma tešilo, keď som vlani pri mojom prvom štarte v živote na MMM v Košiciach dosiahol v maratónskej premiére čas 2:33:12 h. Okrem týchto pretekov som v roku 2004 absolvoval pätnásť behov rôznych vzdialeností. Štartoval som napríklad v rámci Grand Prix v behu na 3 km v Banskej Bystrici, kde som si na tejto trati zlepšil svoj osobák 8:50 min. Na majstrovstvách Slovenska v krose som na 7 km trati obsadil v Dudinciach 3. miesto. Vlaňajšiu sezónu som zakončil Silvestrovským behom v Horovciach, kde som podobne ako v roku 2003 aj teraz zvíťazil." Už počas tohtoročných jarných mesiacov by chcel štartovať na niektorom polmaratóne v zahraničí a v maratónskom behu si dal za cieľ zabehnúť čas pod 2:30 h.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...