Vyhľadávanie:

Aby vás teploty nevyčerpali, pite veľa tekutín

Aby vás teploty nevyčerpali, pite veľa tekutín

Správny pitný režim je potrebné dodržiavať najmä v lete

Letné horúčavy mimoriadne vyčerpávajú ľudský organizmus a môžu byť príčinou aj vážnych zdravotných porúch. Jedným z opatrení, ktoré znižuje nepriaznivé dopady vysokých teplôt na ľudský organizmus, je dostatočný príjem tekutín a správne dodržiavanie pitného režimu.

Strata tekutín je nebezpečná

Voda je najdôležitejšou zložkou potravinového reťazca človeka a jej nedostatočný príjem vedie k vážnemu poškodeniu ľudského organizmu už po niekoľkých dňoch. Výraznejšie straty tekutín môžu spôsobovať rôzne komplikácie - poruchy krvného obehu, svalové kŕče, bolesti hlavy, triašku, nevoľnosť, kolaps až tepelný šok, či zapadnuté, lesklé oči a kruhy pod očami. Ak zabúdame piť a spoliehame sa na to, že sa napijeme až keď nás začne smädiť, sme unavení, malátni, spomalení a z ničoho nič sa môže objaviť aj podráždenie, bolesti hlavy, znižuje sa naša celková výkonnosť a vytráca sa pocit dobrej pohody. Nestačí piť až vtedy, keď sme smädní. Pri správnom dodržaní pitného režimu by sme nemali pocítiť smäd. Signál "smäd" prichádza obvykle oneskorene, pretože telo ho vysiela až vo chvíli, keď mu chýbajú tekutiny. Ak teda pijeme až keď sme smädní, pijeme prineskoro, pretože rovnováha tela je narušená.
Voda je najdôležitejšia zložka pre termoregulačné procesy, funguje v našom organizme ako chladiaca kvapalina a chráni ho pred prehriatím. Nedostatok tekutín sťažuje dokonca aj náš pohyb, takže na akúkoľvek činnosť treba vyvinúť viac úsilia. Bez vody to jednoducho nefunguje. Správny pitný režim je teda veľmi dôležitou podmienkou pre zachovanie optimálneho zdravotného stavu každého človeka. Piť treba pri športovaní, pri odpočinku, ale aj pri práci.

Ako správne a čo piť

Každý z nás to už počul a vie to, ale zopakujme si, ako správne piť a čo piť. Odporúčaný denný príjem tekutín u zdravého človeka by mal byť denne 2,5 litra. Množstvo tekutín a skladbu pitného režimu však treba prispôsobiť aj individuálnym potrebám a nárokom jednotlivca, ktoré sa líšia od veku, či zdravotného stavu človeka. Množstvo tekutín závisí aj od ročného obdobia a telesnej výkonnosti. Pri ťažkej fyzickej práci a pohybe v teple, počas športového výkonu, v čase horúčav, či pri chrípke, je samozrejme potrebné toto množstvo zvýšiť. Vtedy strácame za hodinu aj niekoľko litrov vody a preto musíme zodpovedajúce množstvo tekutín okamžite do tela doplniť.
Pitný režim, to neznamená vypiť naraz liter vody. Optimálne je rozloženie dávok počas celého dňa. Telo si nedokáže "vyrobiť" zásoby a voda iba "pretečie" organizmom. Preto ho zásobujme vodou plynulo. Dôležité je vypiť minimálne tri decilitre vody ráno pred odchodom do práce, čím sa zriedi krv a organizmus sa doslova "naštartuje". Odporúča sa piť stolové vody a nekoncentrované minerálne vody, nesladené nápoje, ovocné čaje, zriedené džúsy, vyvarovať sa treba nadmernému množstvu čiernej kávy, alkoholu, silných čiernych čajov, ktoré napomáhajú vylučovaniu tekutín z organizmu. Ani príliš sladké nápoje nie sú vhodnou súčasťou správneho pitného režimu.
Teplota nápojov má byť počas letných horúčav 12 až 15 stupňov Celzia, čajov okolo 22 stupňov. Chladené, až ľadové tekutiny sa v organizme správajú ako voda na rozpálenej platni - zasyčia a vyparia sa. Vlažné nápoje prechádzajú telom postupne a osviežia ho preto omnoho viac. V lete určite nepite ľadové nápoje, spôsobujú letné angíny, nápoje s kofeínom, ešte viac dehydrujú organizmus, no a alkohol, ktorý na pracovisko nepatrí, ak si ho dáte po práci, rozťahuje síce cievy, ale v horúčavách sa môže premeniť na smrteľný drink pre tých, ktorí majú problémy s krvným obehom. Navyše, aj na odstránenie odpadových produktov, ako sú kofeín a alkohol, potrebuje telo veľa vody. Aj bolesti hlavy, ťažoba a všetky príznaky "opice", sú následkom akútnej dehydratácie a prekyslenia organizmu.

Čo možno neviete o džúsoch, pive, mlieku a minerálkach

Nápoje nesmú byť tiež príliš presladené a husté. Liter koly obsahuje množstvo cukru, ktoré sa rovná 24 kockám! Presladené limonády s viac ako 2,5 percenta cukru síce chutia, ale príliš zaťažujú žalúdok a želané osvieženie sa nedostaví. Cukor spomaľuje vstrebávanie vody a odníma telu tekutinu na svoje spracovanie. Ak im nevieme odolať, treba ich aspoň zriediť. Džúsy vyberajme čo najmenej osladzované a ochucované, pretože obsahujú väčšinou rôzne organické kyseliny, napr. kyselinu citrónovú a konzervačné prostriedky. Pime džúsy s dostatočným obsahom horčíka, železa a draslíka. Pivo obsahuje látky, ktoré podporujú tvorbu žalúdočných štiav, uľahčujú trávenie a dodávajú organizmu vitamíny skupiny B, pre každodenné pitie je však, vzhľadom k obsahu alkoholu, nevhodné. Mlieko nie je nápoj, je to potravina, ktorá vyžaduje zložité trávenie. Bielkoviny a tuky v ňom obsiahnuté spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka, a tým v ňom zadržiavajú tekutinu. Minerálne vody majú svoje klady aj zápory. Obsahujú minerálne látky, ktoré potrebuje organizmus na každom kroku. Ako bežný nápoj však nie je vhodné piť liečivé minerálne vody, ani vody s vysokým obsahom sodíka. Je potrebné rozlišovať vody na liečenie a vody na každodenné pitie. Na bežné pitie sa odporúča obyčajná pramenitá voda chudobná na minerály. Veľmi presýtené nápoje oxidom uhličitým taktiež nie sú vhodné, lebo dráždia žalúdok, prekysľujú organizmus a bublinky vyvolávajú tlak na bránicu. Nápoje je potrebné často striedať, nepiť len vodu, ale aj iné zdravé nápoje. Vhodné nápoje musí dopĺňať aj vhodná strava.

Nečakajte, kým vás začne smäd trápiť

Nečakajte teda na to, aby ste sa napili, až kým vás začne trápiť smäd, ale dodržiavajte stále správny pitný režim a najmä na horúcich pracoviskách nezabudnite piť v dostatočnom množstve poskytované ochranné nápoje. Zamestnancom, ktorí v súlade s Regulatívom ochranných nápojov majú nárok na bezplatné poskytovanie ochranných nápojov, je možné zvýšiť ich množstvo o jeden liter na osobu a zmenu oproti množstvu uvedenému v regulatíve, ak teploty prekročia vo vnútorných výrobných priestoroch a na vonkajších pracovných miestach 30 oC. Zvýšenie o jeden liter na osobu a zmenu platí za uvedených podmienok aj pri poskytovaní náhradných nápojov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...