Vyhľadávanie:

Aj malými činmi sa dajú dosiahnuť veľké veci

Aj malými činmi sa dajú dosiahnuť veľké veci

Benefičný vianočný koncert spoločnosti U. S. Steel Košice bol plný empatie, porozumenia a štedrosti

V piatok 14. decembra košickí oceliari v Štátnom divadle Košice opäť potvrdili, že im empatia, porozumenie, pomoc a štedrá podpora ľuďom, ku ktorým nie je osud veľmi žičlivý, nikdy nechýbala a nechýba. Benefičný vianočný koncert, ktorým každoročne  vrcholia charitatívne aktivity  spoločnosti U. S. Steel Košice a jej zamestnancov, bol jasným dôkazom ich nezištnej ľudskej dobroprajnosti. Nádherná scéna lahodiaca oku i umeleckej duši, skvelé výkony účinkujúcich, medzi ktorými nechýbali obľúbení a populárni speváci a umelci – Katarína Knechtová, Mária Čírová, Doris, Peter Cmorík, Filip Jančík, Orchester Štátneho divadla Košice s dirigentom Karolom Kevickým, ale aj talentovaná Martinka Reisová z projektu Sme s vami v pravý čas, zanechali spolu s nádielkou radosti z obdarovania teplo pri srdci u každého diváka.

Vianočný benefičný koncert, ktorý moderovala Jarmila Hargašová, otvoril prezident U. S. Steel Košice Jim Bruno. „Dnešným podujatím vrcholia celoročné charitatívne aktivity spoločnosti U. S. Steel Košice a ja som nesmierne hrdý na mojich kolegov, ktorí pomáhajú tým, ktorí v živote nemajú toľko šťastia, pretože čelia mnohým problémom.  Naša firma a jej zamestnanci pomáhajú formou koncoročnej finančnej zbierky už neuveriteľných pätnásť rokov a prispievajú tak na podporu zdravotníckych zariadení a organizácií poskytujúcich starostlivosť deťom aj dospelým so závažnými zdravotnými problémami. Mnoho rokov tiež podporujeme  detské domovy aj domovy na polceste i rodiny našich kolegov, ktoré sa ocitli v ťažkej životnej situácii, a to nielen finančne, ale aj prostredníctvom nášho projektu Sme s vami v pravý čas. Úmyselne som použil zvrat nielen finančne, keďže naša podpora  znamená veľa hodín osobného času našich kolegov, ktorí sa po celý rok oddane  venujú  spomínaným rodinám i deťom z detských domovov. Obstarávajú darčeky pre naplnenie detských vianočných  prianí a hračiek, ktoré deťom prinášajú radosť a potešenie, a to prostredníctvom projektu Stromček prianí,“ prihovoril sa divákom v obecenstve prezident oceliarskej spoločnosti a poprial všetkým, aby si koncert vychutnali.

Potom už divadlo patrilo na bezmála dve hodiny priblíženiu charitatívnych aktivít a projektov, a to aj  prostredníctvom filmových dokrútok, ktoré boli popretkávané skvelými vystúpeniami hudobných hostí. Diváci mohli vďaka kamerám nahliadnuť do neľahkých osudov mladých dospelých, ktorí sú po odchode z detských domovov odkázaní sami na seba a nezriedka nachádzajú prechodné útočisko v domovoch na polceste. Hľadať im svoje miesto v živote  pomáha i košická oceliareň. Prácou i osobnými kontaktmi. A nezabúda na nich, rovnako ako na deti z detských domovov a chlapcov a dievčatá z ťažko skúšaných rodín  hutníkov  ani pred Vianocami, a to aj prostredníctvom projektu Stromček prianí. Od čias jeho existencie  zobrali zamestnanci spoločnosti zo stromčekov už takmer 2200 kartičiek a splnili tak vianočné želania stovkám detí. Tohtoročná finančná podpora pre Domov na polceste v Košiciach a detské domovy v Podolínci a na Uralskej ulici v Košiciach predstavuje dovedna 17 000 eur.

Obecenstvo sa dozvedelo viac aj o projekte Sme s vami v pravý čas, ktorý vznikol pred siedmimi rokmi a ktorý má nielen finančný, ale aj ľudský rozmer. Rodinám, ktoré prechádzajú strasťami,  umožňuje prísť na iné myšlienky a získať pekné zážitky nielen na firemných podujatiach, kde sú pozývané, ale aj na rôznych špeciálnych  akciách  určených len pre nich.
Diváci boli potom svedkami viacerých charitatívnych počinov, ktoré sa odohrávali priamo na javisku. Prvú dobrú zvesť prišla oznámiť železiarka Viera Štefanovová, ktorá v mene všetkých divákov odovzdala  predsedníčke Občianskeho združenia Priatelia sluchovo postihnutých detí z Prešova symbolický šek v hodnote  3860 eur. Finančný dar poslúži na zadováženie rôznych edukačných a logopedických pomôcok, ale i batérií do kochleárnych implantátov najmä pre sluchovo postihnuté detí zo sociálne slabších rodín. „Veľmi ďakujem zamestnancom U. S. Steel Košice i divákom tohto vianočného koncertu, ktorí finančne podporili práve naše občianske združenie. Aj tieto aktivity  potvrdzujú, že malými činmi sa dajú dosiahnuť veľké veci,“ uviedla Andrea Muličáková.  

Aj v tomto roku  sa košickí oceliari, pätnásty raz po sebe, zapojili  do koncoročnej dobrovoľnej zbierky pre vybrané zdravotnícke zariadenie v našom meste. Tentoraz sa podujali pomôcť zriadiť pre malých pacientov oddelenia ORL Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach detské audiocentrum s kvalitným prístrojovým vybavením, ktoré môže významnou mierou ovplyvniť skríning a liečbu chlapcov a dievčat s ochorením sluchu. Hutníci nesklamali. Dohromady dali neuveriteľnú sumu. Symbolický šek prišla na javisko zástupcom Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach – riaditeľke Ingrid Urbančíkovej a primárovi ORL Andrejovi Komanovi odovzdať v mene všetkých košických oceliarov s dobrým srdcom Zdenka Králiková. A obecenstvo malo  za čo tlieskať, veď výťažok zbierky, ako sa dozvedeli po chvíľke napätia, predstavoval 40 909,35 eura. Aplauz pomaly ani nedoznel, keď sa hľadisko dozvedelo ďalšiu dobrú zvesť. „Som hrdý na svojich kolegov, ktorým sa podarilo vyzbierať túto úžasnú sumu. A som rád, že vám môžem odovzdať šek, ktorý ju zdvojnásobuje,“ povedal zástupcom košickej detskej fakultnej nemocnice pri odovzdávaní druhého šeku prezident U. S. Steel Košice Jim Bruno. Prekvapenie z ich tvárí nezmizlo, pretože nasledoval ďalší štedrý počin. Tretí šek s navlas rovnakou sumou prišla v mene Nadácie U. S. Steel Košice odovzdať manželka prvého muža fabriky Melissa Bruno.  A toto si už naozaj zaslúžilo obrovský potlesk. Veď  súhrnná podpora pre zriadenie nového detského audiocentra na oddelení ORL sa vyšplhala na 122 728, 05 eura.

„Je to naozaj úžasná suma, výnimočná, nádherný dar pre deti, ktoré potrebujú našu pomoc. Suma skutočne prekračuje naše očakávania. Dovoľte, aby som sa v mene všetkých malých pacientov za tento veľkorysý dar úprimne poďakoval,“ zareagoval po aplauze patriacom všetkým zamestnancom U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností, ktorí sa zapojili do tradičnej koncoročnej zbierky, ako aj firme a jej nadácii, dojatý primár ORL Andrej Koman.

Záverečné minúty koncertu patrili Tichej noci, ktorú bravúrne zaspieval Zbor opery Štátneho divadla Košice spolu s účinkujúcimi umelcami. Záznam koncertu odvysiela RTVS už v sobotu 22. decembra 2018 o 15:50 na Dvojke.        

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...