Vyhľadávanie:

Aj šampión našiel premožiteľa

Aj šampión našiel premožiteľa

Bývalý prvoligový šachista VSŽ Vojtech Szabó sa stal majstrom U. S. Steel Košice

Vojtech Szabó

Po rokoch pôstu sa koncom uplynulého mesiaca konali v spoločnosti U. S. Steel Košice majstrovstvá v bleskovom šachu. Tohto šampionátu sa zúčastnilo 19 šachistov z radov bývalých aktívnych, ale aj rekreačných šachistov.

Mnohí z našich spolupracovníkov ani nevedia, že šachisti VSŽ Košice patrili v sedemdesiatych rokoch v celoštátnej extralige k najlepším. Stačí spomenúť bývalého čs. reprezentanta, medzinárodného veľmajstra Plachetku, okrem neho Hušeka, Bauera, Lašandu, Bodnára, Vargu, Stančáka, Trejbala, Nováka, Petráňa, Krišku, Sameka, Péteriho, Holécziho a mnohých ďalších, ktorí reprezentovali oranžovo-čierne farby TJ VSŽ v najvyššej šachovej súťaži v bývalom Československu. V ligovom kádri vtedy nechýbal ani terajší zamestnanec Studenej valcovne Vojtech Szabó (na snímke), ktorý v železiarňach pracuje od roku 1968. Ten si za šachovnicou počínal v bleskovom šachu znamenite a stal sa novým majstrom U. S. Steel Košice.

Na turnaji sa hralo švajčiarskym systémom na 9. kôl, v prípade rovnosti bodov o poradí rozhodovali pomocné body. Najviac bodov, 8, získali dvaja šachisti, Szabó a Hušek, ale na pomocné body vyhral Szabó 41:38. Po skončení turnaja sme sa nového šampióna opýtali, ako bol s úrovňou majstrovstiev spokojný: "Bol som príjemne prekvapený vyrovnanosťou všetkých účastníkov. Pre mňa bol najväčším súperom môj bývalý spoluhráč z prvoligového tímu VSŽ Zdeno Hušek, s ktorým som v tomto turnaji prehral. Aj on mal na svojom konte jednu prehratú partiu, ktorú zaregistroval už vo štvrtom, kým ja až v siedmom kole. A to rozhodlo, že pomocné body vyšli lepšie v môj prospech," zhodnotil v krátkosti svoje účinkovanie na šampionáte Vojtech Szabó a pokračoval: "Šachu sa aktívne venujem už 38 rokov. Ako mladý chlapec som v minulosti obdivoval Rusa Aljechina, ktorý bol vtedy viac než desať rokov majstrom sveta. Môj prvý väčší úspech v tejto kráľovskej hre som dosiahol ako 19-ročný na juniorskom šampionáte v Žiline, kde som vyhral. Veľa skúseností som získal v prvoligových bojoch, kde som sa stretával s kompletnou československou šachovou špičkou na čele s Hortom, Jansom, Báňasom, Janatom a ďalšími."

V Košiciach sa V. Szabó aktívne v rôznych súťažiach prezentoval za šachovnicami okrem VSŽ aj v iných kluboch, a to vo VSS, UPJŠ a ČH, momentálne je hráčom mužstva TJ Spoje. Pred desiatimi rokmi vyhral kandidátsky turnaj a stal sa kandidátom majstra. Rád spomína na bleskové turnaje, ktoré v minulosti organizoval šachový oddiel VSŽ. V jednom z takýchto turnajov skončil V. Szabó v silnej medzinárodnej konkurencii vtedajších čs. reprezentantov Plachetku, Jansu a Báňasa, ďalej Jovanoviča z Juhoslávie, Timočšenka z Ruska a iných európskych šachistov na veľmi peknom 3. mieste.

V železiarňach sa už raz tešil zo zisku prvenstva v šachovom turnaji. Bolo to pred štyrmi rokmi, keď vyhral podobný bleskový turnaj, ale vtedy nebola až taká kvalitná účasť ako teraz. Verí, že v ďalších rokoch vznikne tradícia našich turnajov v bleskovom šachu o majstra U. S. Steel a bude mať z roka na rok vyššiu výkonnostnú úroveň založenú na väčšej masovosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...