Vyhľadávanie:

Ako sa chrániť v horúcich dňoch

Ako sa chrániť v horúcich dňoch

Máme za sebou horúci začiatok letných prázdnin. Hádam každý sa teší na ďalšie teplé slnečné lúče. Počas letného obdobia však môžu teploty vystúpiť veľmi vysoko, dokonca môžu byť až extrémne vysoké, tak ako je tomu už niekoľko týždňov.

Zdravý organizmus na zvýšené teploty zareaguje zapojením vlastných ochranných termoregulačných mechanizmov. Najúčinnejším z nich je potenie, to však znamená predovšetkým stratu vody z organizmu, ale aj nezanedbateľného množstva minerálnych látok. Je preto dôležité, aby zamestnanci mali  zabezpečenú, bezprostredne na mieste výkonu práce, alebo na inom vhodnom mieste, pitnú vodu a navyše nápoje, tzv. nahradzujúce, prostredníctvom ktorých sa dopĺňa strata tekutín a minerálnych látok z organizmu potením a dýchaním. Jedným z najdôležitejších preventívnych opatrení je udržať svoje telo hydratované.

Nie alkoholu a káve

Zdravotné ťažkosti až poškodenie zdravia pri nadmernej záťaži teplom môžu vzniknúť v podobe únavy až vyčerpania z horúčavy, úpalu, úžehu a prehriatia organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosti, ospalosti, bolesti hlavy, závratov, nevoľnosti, kŕčov, bezvedomia, ale aj poškodenie kože v zmysle popálenín. Všetky tieto ťažkosti majú svoje príznaky a to, ako účinne sa vieme v lete pred nimi chrániť, záleží od toho, či ich dokážeme včas rozpoznať a uvedomovať si ich. Vieme rozpoznať príznaky dehydratácie? Odvodnenie organizmu znamená, že máme v tele nedostatok vody dôsledkom zníženého príjmu tekutín, ale aj ako následok ich zvýšenej straty napr. potením a dýchaním. Za dehydratáciu organizmu môže aj náhrada vody inými zdrojmi tekutín, ako sú sladené nápoje, káva, silné čierne čaje, alkohol a nesprávny pitný režim.  To znamená, že nie každá tekutina patrí do pitného režimu. Nápoje ako káva, silné čierne čaje, či energetické nápoje majú totiž močopudný účinok a napomáhajú vylučovaniu tekutín z organizmu, alkohol zase znižuje produkciu hormónu, ktorý bráni vylučovaniu tekutín z tela. Pitie príliš sladkých nápojov zase zvyšuje pocit smädu a obsahuje veľa cukru.

Nečakajme na smäd

Platí pravidlo, že smäd by sa nemal dostaviť, nemali by sme ho pocítiť, lebo v tom momente je už neskoro. Smäd je prejavom už vyššieho stupňa odvodnenia nášho organizmu. Snažme sa preto spoznať a spozorovať už prvé príznaky dehydratácie. Takýmito psychickými príznakmi môže byť napr. únava, malátnosť, apatia, neschopnosť koncentrácie, porucha pamäte, horšie rozpoznávanie, napríklad mien osôb, zmätenosť, dezorientácia, poruchy správania, ako sú napríklad podráždenosť až agresivita. Neurologické príznaky dehydratácie sú napríklad tras tela, tŕpnutie koncových častí tela najmä prstov rúk a nôh, zhoršená výslovnosť, poruchy zraku, bolesť hlavy a krčnej chrbtice, znížené svalové napätie, svalové kŕče a pri ťažkej dehydratácii poruchy vedomia až bezvedomie.

Priamy vplyv nedostatku tekutín je aj na našu krv, srdce a aj cievy. Ako najčastejšie príznaky sa môžu objaviť studené končatiny, znížený krvný tlak, čiže hypotenzia, u ľudí liečených na vysoký krvný tlak aj výkyv krvného tlaku, zvýšený sklon ku kolapsom,  závraty, zvýšená srdcová činnosť. Nedostatok tekutín sa však prejavuje aj na tráviacom trakte a príznakmi môže byť nechutenstvo, suché sliznice dutiny ústnej, znížené množstvo slín, zápcha, ťažoba na žalúdku,  nadmerné množstvo vzduchu v žalúdku, grganie, pálenie záhy, zvýšené slinenie, pocit na vracanie až vracanie, čo ešte viac zhorší dehydratáciu. Príznaky nedostatku tekutín sa prejavujú aj menším množstvom moču a jeho tmavým sfarbením, mení sa aj zápach moču. Rozpoznanie prejavov dehydratácie je dôležité, aby sa zamedzilo komplikáciám. Dôležitá je prevencia a tá je jednoduchá. Je to dostatočný príjem tekutín.

Používajme vhodné OOPP

Práca na pracoviskách hutníckej firmy je náročná, je viacero pracovísk, na ktorých pôsobí teplo na zamestnancov spolu aj s inými faktormi práce a pracovného prostredia. Preto je potrebné používať aj vhodné osobné ochranné pracovné prostriedky, ako napríklad chladiace čelenky na hlavu a krk, chladiace vesty a rôzne iné typy chladiacich OOPP. Dôležité je správne plánovať režim práce a odpočinku, oddychovať na chladných miestach, striedať zamestnancov, vopred zabezpečiť funkčnú klimatizáciu a nútené vetranie, zabezpečiť tienenie okien a svetlíkov a časté ochladzovanie. Pri pracovnej činnosti na vonkajšom pracovisku, priamo na slnku, je potrebné používať ochranu pred vplyvom slnečného žiarenia. Zamestnávateľ zabezpečuje zamestnancom v rámci pitného režimu pitnú vodu a minerálne nápoje na pracovisku na dopĺňanie dostatočného množstva tekutín a minerálnych látok stratených pri práci potením a dýchaním, pričom poskytnuté minerálne nápoje tvoria polovicu množstva nahrádzaných tekutín a tú druhú polovicu tvorí životne dôležitá pitná voda. O podrobnostiach a pri ochrane zdravia zamestnancov pred záťažou teplom pri práci a pri zabezpečovaní pitného režimu hovorí Všeobecný bezpečnostný postup (VBP/GMBH/08). Chráňme seba, ale aj svojich kolegov a pime na zdravie pre zdravie.    

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...