Vyhľadávanie:

Oceľ v energetike

Oceľ v energetike

Veľká súťaž – nájdete v siedmom súťažnom videu

Dokážete si predstaviť váš život bez energie? Každodenné úkony ako varenie, rozsvietenie svetla alebo natankovanie plnej nádrže sú pre nás tak samozrejmé, že si ich ani neuvedomujeme. Nič z toho by však bez výroby a distribúcie energie nebolo možné. Nech už je v akejkoľvek podobe, energia je pre moderný život absolútne kľúčová. Predpokladá sa, že počas najbližších 20 rokov stúpne jej spotreba o jednu tretinu.

Pri výrobe a distribúcii energie zastáva oceľ dôležité miesto. Tradičné spôsoby výroby energie ešte stále tvoria kostru energetického priemyslu. Oceľ nachádza svoje využitie už v prvom kroku, teda pri samotnej ťažbe surovín. Ropu, uhlie alebo zemný plyn je potrebné dostať na povrch, spracovať, prepraviť a následne uskladniť. Na to sa využívajú mechanizmy, stavebné konštrukcie, uskladňovacie nádoby, ktorých základným prvkom je práve oceľ. Náš zákazník spoločnosť Caterpillar má dlhú históriu výroby banskej techniky. Rovnako pre banský priemysel vyrába výstuže a ďalšie riešenia napr. firma DSI Underground alebo Huta Labedy. Ďalším našim významným zákazníkom je Tatravagónka Poprad, ktorej podvozky a cisterny sa používajú pri preprave palív.

Zásobovanie energiou si nevieme predstaviť bez potrubí. V U. S. ­Steel Košice vyrábame špirálovo zvárané rúry, ktoré sa okrem iného používajú práve na stavbu rozsiahlych vodovodov, ropovodov a plynovodov. Nimi dokáže médium  prekonávať  desiatky tisíc kilometrov z miesta ťažby ku konečnému odberateľovi. Aj vďaka našim rúram vznikli ropovody  a plynovody najmä v Poľsku, na Slovensku
i v Česku.

 Oceľ je tiež veľmi odolná voči vysokej teplote. Preto sa využíva aj na prepravu tepla. Práve naše rúry by sme našli v teplovodoch a chladiacich systémoch v Dánsku, Švédsku,  ale i v Maďarsku, Nemecku,  na Islande  či  v Katare.

Je tiež vhodné spomenúť, že distribúcia odpadového tepla je jeden zo spôsobov, ako sa zvyšuje tepelná účinnosť tradičných elektrární na fosílne palivá, čo má vplyv na znižovanie emisií.

V 21. storočí si stále viac uvedomujeme dopad neustáleho zvyšovania spotreby energie. So zvyšujúcou sa spotrebou však silnie aj potreba pristupovať k planéte a životnému prostrediu s opatrnosťou. Vďaka masívnym investíciám vznikajú nové projekty v oblasti obnoviteľnej energie. Čoraz viac sa na výrobu elektriny a tepla využívajú nové progresívne zdroje a metódy. Tu má oceľ rovnako svoje nezastupiteľné miesto. Keď sa bližšie pozrieme na solárne panely, čerpadlá, nádrže a výmenníky tepla, ktoré pomáhajú pri využití slnečnej energie, zistíme, že gro ich konštrukcie tvorí práve oceľ.

 Ďalšou kľúčovou energiou, ktorá sa využíva na výrobu elektriny, je vietor. Veterné farmy neprodukujú takmer žiaden CO2 a tiež energia potrebná na ich vybudovanie, prevádzku a recykláciu sa vykompenzuje krátko po spustení prevádzky. Veterné turbíny, ktoré sa čoraz viac využívajú okrem pobrežných oblastí aj vo vnútrozemí, tvorí takmer výlučne oceľ. Z ocele je vyrobený vysoký stožiar, gondola aj generátor.

V súčasnosti sa nám podarilo rozbehnúť stabilnú spoluprácu s nemeckou spoločnosťou Enercon, ktorá je považovaná za mercedes v rámci výroby veterných turbín a patrí k najväčším svetovým výrobcom v danom segmente. Pre uvedenú spoločnosť dodávame vysoko sofistikovanú elektrotechnickú  oceľ, ktorá bol vyvinutá špecificky len pre daného zákazníka.  Vzhľadom na technologickú náročnosť výroby  tohto  materiálu sa naša spoločnosť  zaradila do obmedzeného okruhu  top výrobcov, ktorí sú schopní takýto  náročný materiál vyrobiť.

Ďalšou z perspektívnych možností získavania energie je biomasa. Jej využívanie šetrí neobnoviteľné zdroje, čo pomáha dlhodobej udržateľnosti. Jedným z našich zákazníkov, ktorý pre výrobu koltov  používa našu oceľ, je spoločnosť Protherm Slovensko.

Nie každý zamestnanec U. S. ­Steel Košice si uvedomuje, akú obrovskú úlohu hrajú rôzne druhy energií aj pri samotnom chode podniku. Takmer 60 percent elektrickej  energie spotrebovanej pri výrobe ocele si vyrábame sami.  Aj v tomto roku vyrobíme okolo 900 000 Megawatthodín. Zároveň prichádzame s nápadmi, ako zvýšiť energetickú efektívnosť a vyrobiť väčšie množstvo ocele s nižšou  spotrebou energií.

 Podľa Medzinárodnej energetickej asociácie do roku 2024 stúpne kapacita energie z obnoviteľných zdrojov až o 50 %. Zatiaľ čo na získanie jedného megawattu energie zo slnka potrebujeme  35 až 45 ton ocele, na každý MW získaný z vetra je treba 120 až 180 ton ocele. Oceľ tak bude mať nenahraditeľnú úlohu aj pri tomto novom spôsobe získavania energie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...