Vyhľadávanie:

Ako si udržať tradičný priemysel?

Ako si udržať tradičný priemysel?

Konferencie HN Slovenský národný záujem sa zúčastnil viceprezident Miroslav Kiraľvarga

Tento rok priniesol veľa nových situácii, na ktoré musel každý reagovať a prispôsobiť sa im. Pandémiou bolo ovplyvnené dianie aj vo všetkých segmentoch priemyslu. Nastáva čas analyzovať a plánovať ďalšie smerovanie v našom štáte. Hospodárske noviny preto zorganizovali tretí ročník úspešnej konferencie Slovenský národný záujem 2020, kde sa prostredníctvom online prenosu, v troch dieloch, stretli popredné osobnosti z politiky, biznisu a spoločenského života.

Vo štvrtok 26. novembra sa v štúdiu HN televízie stretli hostia, ktorí diskutovali na témy udržania priemyslu.  Pozvanie prijal Richard Sulík, minister hospodárstva SR,  Miroslav Kiraľvarga, viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania,
U. S. ­Steel Košice a
Štefan Rosina, prezident spoločnosti MATADOR Group. Konferencia mala názov Ako si udržať tradičný priemysel? V zaujímavej diskusii rezonovalo niekoľko tém, počnúc hodnotením vplyvu pandémie na priemysel, pomoc štátu, cez plán obnovy až po tému priemysel 4.0.

Miroslav Kiraľvarga zhodnotil tento rok, ako veľmi dlhý, ako by to boli, z časového hľadiska, minimálne dva roky. Vstúpili sme do tohto roka, z hľadiska dopytu, v depresii. Od minulého júna fungujú železiarne na dvojtretinovej kapacite výroby, pričom vedenie počítalo s návratom do normálu v prvom štvrťroku tohto roka. A zrazu prišiel COVID-19. Na otázku, či bola pomoc štátu v tejto ťažkej situácii, s ktorou neboli žiadne skúsenosti, dostatočná, Miroslav Kiraľvarga uviedol: „Najrýchlejšie sa toho chopilo ministerstvo práce, pretože ako prvé prišlo s tým, že  má balík peňazí, ktoré môže použiť na pomoc v rámci nejakého typu kurzarbeitu, ktorý sme dovtedy  nemali v legislatíve a prišli aj ďalšie opatrenia, ktoré boli súčasťou toho balíčka nazvaného prvá pomoc." Minister Richard Sulík  sa obával, že dopad na ekonomiku bude horší.  „Nakoniec sme to nejako dali, čísla to potvrdzujú.   Som rád, že som sa mýlil. Nechcem teraz jasať, lebo máme ešte veľa čo robiť.  V prvej polovici decembra predstavíme nové opatrenia, dostali sme veľa podnetov od zamestnávateľov,“ uviedol. Za systematickú označil Miroslav ­Kiraľvarga spoluprácu zamestnávateľských organizácií s ministerstvom hospodárstva na príprave prvého „Kilečka“ a minister hospodárstva prisľúbil, že na pripomienkovanie postúpi zamestnávateľským zväzom aj takzvané „Kilečko 2“.

Omnoho výraznejšia má byť podpora zamestnávateľov v rámci Plánu obnovy vo výške 5,8 miliardy EUR, o ktorého príprave sa vedie široká diskusia. Hotové ešte nie sú všetky postupy a pracuje sa aj na legislatíve tak, aby v 1. štvrťroku budúceho roka bolo možné tento plán odprezentovať Európskej komisii. Plán obnovy bude tvoriť 5 kategórií – zelená ekonomika, digitalizácia, verejná správa, zdravotníctvo a veda, výskum a školstvo, ktoré sa budú uchádzať o finančné prostriedky z tohto fondu. Všetci účastníci konferencie sa zhodli na tom, že peniaze by mali byť použité na  investície, do projektov, ktoré  prinášajú návratnosť, udržateľnosť a dlhodobú prosperitu. Minister Sulík to zhrnul jednou vetou: „Peniaze sa nesmú prejesť, ale preinvestovať. Chceme priemysel podporiť, aby aj do budúcnosti vedel konkurovať.“ Peniaze do súkromného sektora by mohli prúdiť napríklad cez transparentné súťaže, v ktorých by sa hľadala firma, ktorá vie najlacnejšie splniť napríklad zelené ciele obnovy ekonomiky.

„Nás EÚ zaviazala k enormnému zníženiu emisií skleníkov plynov CO2,“ povedal v diskusii Miroslav Kiraľvarga. „Do roku 2030 musíme znížiť emisie oproti roku 1990 o 55 percent. Je to súčasť práve jednej z oblastí  – podpory zelenej ekonomiky.  A 37 percent zdrojov má ísť práve týmto smerom. Do digitalizácie má smerovať 20 percent. To však neznamená, že  37 + 20 a už máme 57 percent minutých.  Digitalizácia ide naprieč všetkými oblasťami. Akýkoľvek projekt, ktorý v oblasti zelenej ekonomiky vyústi do  inštalácie nových, moderných zariadení, za tým je predsa aj digitalizácia. Vytvoriť podmienky pre  súkromný kapitál, verejný kapitál, pre investovanie podľa mňa znamená vytvoriť situáciu, ktorá je  win – win pre štát aj pre  priemysel.“

Poslednou témou diskusie bol priemysel 4.0. Je to ďalšia revolúcia, ktorá má  priniesť rušenie starých pracovných miest a vytvorenie nových, ktoré vyžadujú nové znalosti a zručnosti zamestnancov.  „Pre mňa win win situácia je, keď využijeme Plán obnovy na to, aby sa vytvorili podmienky na investície formou využitia týchto peňazí za podmienky, že  sa investičné zdroje budú používať na rast  na danom trhu, a tak vytvoríme nové pracovné miesta. Bude to práca pre malé a stredné firmy, ktoré budú tým veľkým firmám pomáhať.  My v U. S. Steel Košice máme denne  kontraktorov – to znamená buď priamo živnostníkov, alebo  zamestnancov malých a stredných firiem -  v počte v priemere asi 1 000. Ak robíme nejakú investíciu,  buď niečo opravujeme, alebo  niečo nové staviame, tak  zrazu z 1 000 stúpne počet  externých zamestnancov o ďalšiu tisícku až 1 500. Pre štát to bude ďalší zdroj príjmov z odvodov, z daní jednotlivcov a firiem,“ povedal na konferencii Miroslav Kiraľvarga.

Celú diskusiu si môžete pozrieť na tejto adrese: https://slovensko.hnonline.sk/2254121-slovensky-narodny-zaujem-ako-si-udrzat-tradicny-priemysel

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...