Vyhľadávanie:

Aktuálny Komplic

Aktuálny Komplic

Posledná premiéra činohry ŠDK v sezóne 2006/2007

Činohra Štátneho divadla Košice ponúkla divákom v piatok, 18. mája, na Malej scéne v slovenskej premiére inscenáciu hry Komplic od Friedricha Dürrenmatta. "Tento zaujímavý text autor napísal v rokoch 1972-73, jeho obsah je však nadčasový," uviedol šéf činohry Jozef Úradník na minulotýždňovej tlačovej konferencii. "Detektívna tragikomédia hovorí o moci, peniazoch, korupcii, o tom, čo je človek pre ne schopný urobiť," charakterizoval predstavenie režisér Štefan Korenči. "Je to hra o spoluúčasti, spolčovaní sa, ako morálnej kategórii."

V doslove k hre autor píše: každý sme niekoho komplicom, aj ten, čo tieto riadky píše, či už sme so svetom, v ktorom sme uviazli, spokojní, alebo proti nemu protestujeme; rozvíjame plány zmeniť ho, angažujeme sa, vstupujeme do politických strán, alebo sme dokonca zakladateľmi strán, čo ho chcú zmeniť, atď. Sme komplicmi v dôsledku toho, že existujeme.

Dürrenmatt (1921 - 1990), jeden z najuznávanejších autorov 20. storočia, sa na Slovensku hráva málo. Košické divadlo už v minulosti naštudovalo tragickú komédiu Návšteva starej dámy a hru Meteor. Komplic je tretím titulom, ktorého sa zmocnil tím činohry. Táto hra sa doteraz nehrala na Slovensku, ani v Čechách, nebola ani preložená. O pôvodný preklad pre košické divadlo sa postarala Viktória Janoušková.

V zaujímavom predstavení účinkujú Ivan Krúpa, Katarína Raševová, Jozef Úradník, Juraj Zetyák, Róbert Šudík, Dušan Skokan, Peter Cibula a Radovan Hudec.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...