Vyhľadávanie:

Amury v boji proti červenkavcom

Amury v boji proti červenkavcom

Zarastanie vodnej nádrže Bukovec vyriešia ryby

Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu požiadala U. S. Steel Košice o spoluprácu pri odstraňovaní zarastania vodnej nádrže Bukovec a navrhla riešenie - vysadiť do vody amura bieleho (Ctenopharyngodon idella). Ide o všežravý druh ryby, schopný konzumovať i väčšinu vodnej vegetácie. Rastlinnú potravu začína konzumovať pri dosiahnutí dĺžky 25 milimetrov.

Naša spoločnosť podporila túto iniciatívu a v posledný októbrový deň tohto roku sa spolu s rybárskym zväzom podieľala na vysadení 1444 kilogramov amura bieleho o priemernej veľkosti približne 300 gramov do vodnej nádrže Bukovec. Amury sa teda už začali starať o vyčistenie bukoveckej nádrže od vodných rastlín, ktoré znepríjemňujú život rekreantom chatárom a rybárom. Vodné dielo pod Bukovcom využíva U. S. Steel Košice ako zdroj havarijnej chladiacej vody a slúži technologickým účelom huty. Nádrž je vybudovaná na idanskom potoku pod obcou Bukovec. Celkový objem nádrže je 2,190 mil. m3, hrádza je vysoká 17 metrov a maximálna hĺbka vody je 14,5 m. Vodná plocha má 30 ha. Nádrž okrem svojho prvotného poslania využívajú aj zamestnanci firmy na rekreáciu.

V lete tohto roku voda nádrže veľmi zarastala červenkavcom kučeravým (Potamogeton crispus, resp. Potamogeton pectinatus), ktorý na hladine nádrže vytváral súvislé plochy porastu. Rastliny z rodu Potamogeton sú zvyčajne ponorené, alebo splývajú na vodnej hladine. Sú väčšinou trvácne. Koreň je pevne prirastený v dne vodného prostredia. Jeho stonky sa často lámu a z každej jej časti vzniká nová rastlina. Červenkavec kučeravý sa rozmnožuje vegetatívne svojimi úlomkami. Zo všetkých druhov preniká do najväčšej hĺbky 1,5 - 4 m.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...