Vyhľadávanie:

Antivírusová ochrana ako antibiotikum proti nebezpečným vírusom

Antivírusová ochrana ako antibiotikum proti nebezpečným vírusom

Petra Mesároša na cenu Global Value Plus Award nominoval jeho priamy nadriadený Marián Sirotňák

Ako sme už v Oceli východu informovali, v minulých dňoch vedenie BSC vyhodnotilo prvú časť projektu Global Value Plus Award, ktorý bol vyhlásený v júli tohto roku. Jeho cieľom je oceňovať najaktívnejších BSC zamestnancov, ktorí svojou prácou v prospech USS významne prispievajú k celkovému globálnemu úspechu korporácie. Medzi ocenenými za tretí štvrťrok bol aj Peter Mesároš z oddelenia Desktop management. "Z ocenenia som bol veľmi prekvapený, nevedel som o svojej nominácii, ani o tom, že som bol ocenený, až neskôr som sa dozvedel, že na cenu ma nominoval môj priamy nadriadený Marián Sirotňák," odpovedal Peter Mesároš na otázku pre Oceľ východu, ako reagoval na tento svoj významný úspech.

"Keď robíte tú istú činnosť niekoľko rokov, neexistuje nejaký lepší spôsob, ako povedať ľuďom, že robia dobrú prácu. Teraz, keď sa táto možnosť vyskytla, rozhodol som sa na Global Value Plus Award navrhnúť práve Petra Mesároša. Poznám jeho prácu dlhé roky, je to vynikajúci odborník v oblasti informačných technológií. Spolu s ostatnými členmi tímu sa stará o veľmi dôležitý systém vo firme - antivírovú ochranu počítačovej siete v USSK a v našich prevádzkach v Srbsku, a samozrejme nielen o ňu. Antivírová ochrana vo firme je pod kontrolou každý deň celých 24 hodín, počas sobôt, v nedeľu, cez sviatky. Náš tím nemôže pozerať na hodinky, padla, skončil sa pracovný čas, poďme domov. Ak treba, a to je často, ľudia ostávajú na svojich pracoviskách viac ako len sedem, či osem hodín. Ostávajú toľko, koľko treba, aby prevádzkované systémy fungovali vo firme správne. Niekedy tým síce trpí rodina, ale význam práce nedovolí konať inak. Peter Mesároš je jedným z tých členov tímu, ktorý sa vie pre spoločnú vec nadchnúť a obetovať," zdôvodnil svoj návrh vedúci Desktopu managementu Marián Sirotňák.

Peter Mesároš je veľmi skromný človek, radšej ako rozpráva, sa venuje svojej práci. "Mám to šťastie, že moja práca je zároveň aj mojím veľkým koníčkom. Počítačom sa venujem od svojich štrnástich rokov, a tak je samozrejmé, že som informačné technológie aj študoval. Po skončení školy som si našiel prácu, ktorá ma zaujíma. Najprv som bol správcom siete na odbore Ekológia, po reorganizačných zmenách som sa stal členom tímu BSC Europe."

Antivírová ochrana patrí medzi veľmi dôležité činnosti vo firme, najmä teraz, keď sa internetom šíri veľké množstvo vírusov. Počítačové systémy preto treba neustále "strážiť", či sa niečo nedeje, či nie sú nejaké problémy, pretože, ak by sa vyskytli, mohli by firme spôsobiť značné škody. Pred niekoľkými rokmi sa takto internetom rozšíril zvlášť nebezpečný vírus, ktorý napadol počítačové systémy mnohých významných firiem vo svete. Jedna významná svetová banka na severe Európy bola z činnosti vyradená dokonca na celý týždeň. Viete si predstaviť ten poplach, čo tento kolaps medzi jej klientmi vyvolal?

Peter Mesároš sa informatike venuje aj doma. "Nemá toho dosť v práci?," opýtala sa Oceľ východu. "V tejto oblasti človek nemôže zaspať, pokrok kráča míľovými krokmi, zmeny nastávajú zo dňa na deň a každý, kto chce držať krok, sa musí neustále vzdelávať. Ináč to nejde. Ak niekto, kto pred piatimi rokmi robil s počítačmi a potom sa tomu prestal venovať, tak hlavne on by zaregistroval ten obrovský skok, ktorý informatika za ten čas urobila. Bežný užívateľ tieto zmeny ani nevníma, ale odborníci by o tom vedeli hovoriť svoje."

"Sám by som však toho veľa nedokázal," hovorí Peter Mesároš. "Výsledky, ktoré sme dosiahli, sú zásluhou celého nášho tímu, každého jeho člena i dobrej spolupráce s ostatnými pracoviskami BSC Europe."

Zamysleli ste sa niekedy nad svojím počítačom, alebo ho beriete ako samozrejmosť, v ktorom všetko dokonale ladí? Aby tomu aj tak bolo, o to dbajú kvalifikované tímy BSC Europe. Oddelenie Desktop management sa okrem antivírovej ochrany stará o dizajn desktopu počítačov všetkých typov v USSK i v prevádzkach v Srbsku. O to, ako sú nastavené, ako vyzerajú. Vzorová inštalácia sa robí na počítačoch Desktop managementu, ktorá sa potom "klonuje" na všetky ostatné počítače. Program sa nastaví tak, aby fungoval automaticky, aby užívateľ nemusel ovládať spôsob inštalácie, alebo konfigurácie rôznych jemu inštalovaných aplikácií.

"Je to práca, ktorá si vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti. Ak nepôjde nejaký nový program v našom testovacom laboratóriu správne, je veľká pravdepodobnosť, že nebude pracovať správne nikde v celom prostredí BSC Europe," vysvetľuje Marián Sirotňák. Každý polrok sa v BSC Europe uskutočňuje buď externý alebo interný audit. Jeden z nich majú práve za sebou, prešli ním bez väčších problémov. Starať sa o antivírovú ochranu šesťtisíc počítačov a vyše sto serverov si naozaj vyžaduje dokonalé znalosti, skúsenosti, ale aj predvídavosť, ktorá je v informačných technológiách veľmi dôležitá. Pretože informatici musia byť vždy krok dopredu. Aj vďaka takým odborníkom akým je Peter Mesároš, ale aj mnohí ďalší, si môžeme vždy na začiatku pracovného času zapnúť počítač a bez problémov ťuknúť do kláves.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...