Vyhľadávanie:

Anton Jura: Koncepcii veríme

Anton Jura: Koncepcii veríme

"Cieľom Republikovej únie zamestnávateľov je zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku, pretože len tak môže rásť slovenská ekonomika," hovorí jej prezident Anton Jura. "Veľké odvodové zaťaženie a komplikovaný systém odvodov i platieb, pomocou ktorých štát realizuje sociálnu politiku, považujeme za jeden z hlavných problémov. Súčasný sociálny systém je už tak rozsiahly, že do budúcna je veľmi ťažko udržateľný.

Hospodárenie Sociálnej poisťovne v roku 2006 a v ďalších rokoch patrí medzi najväčšie riziká slovenskej ekonomiky. Jej deficit sa zvyšuje a za niekoľko rokov sa môže stať, že nebude na dôchodky, zdravotnú starostlivosť, pomoc sociálne slabým a zdravotne handicapovaným. Kroky, ktoré doteraz urobili ministerstvá práce, sociálnych vecí a rodiny i financií spolu s politickými stranami, sú iba kozmetickými úpravami, situáciu neriešia. Vysoké odvodové zaťaženie na Slovensku obmedzuje možnosť vytvárania nových pracovných miest a sociálny systém v súčasnosti nemotivuje ľudí s nízkou kvalifikáciou hľadať si prácu. Nástupom do zamestnania totiž strácajú podporu štátu a nie sú preto motivovaní vystúpiť zo sociálnej siete. Zamestnávatelia kvôli vysokým odvodom takisto nemajú záujem vytvárať nízko platené profesie.

Zmeniť to môže rozsiahla reforma celého systému. Koncepcii z dielne Richarda Sulíka založenej na odvodovom bunuse veríme a budeme ju podporovať. Návrh, ktorý ráta s nahradením všetkých sociálnych dávok jedným odvodom, je podľa Republikovej únie zamestnávateľov korektný, sociálny. Je pre Slovensko šancou, ako si poradiť s nezamestnanosťou. Motivuje ľudí hľadať si prácu a pracovať a zároveň nedáva šancu tým, ktorí súčasný sociálny systém zneužívajú.

Chápeme závažnosť problematiky a preto iniciujeme širokú diskusiu na úrovni expertov, zamestnávateľov, odborových zväzov, analytikov, politikov, novinárov, ktorá by nám pomohla pomenovať všetky riziká koncepcie. Návrh chceme doladiť do budúceho roku a hľadáme preň aj podporu politických strán. Zníženie odvodového zaťaženia jednoznačne zvýši konkurencieschopnosť slovenských podnikov." Na úrovni RÚZ pracovnú skupinu vedie člen prezídia RÚZ Jozef Špirko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...