Vyhľadávanie:

Anton Jura: Koncepcii veríme

Anton Jura: Koncepcii veríme

"Cieľom Republikovej únie zamestnávateľov je zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku, pretože len tak môže rásť slovenská ekonomika," hovorí jej prezident Anton Jura. "Veľké odvodové zaťaženie a komplikovaný systém odvodov i platieb, pomocou ktorých štát realizuje sociálnu politiku, považujeme za jeden z hlavných problémov. Súčasný sociálny systém je už tak rozsiahly, že do budúcna je veľmi ťažko udržateľný.

Hospodárenie Sociálnej poisťovne v roku 2006 a v ďalších rokoch patrí medzi najväčšie riziká slovenskej ekonomiky. Jej deficit sa zvyšuje a za niekoľko rokov sa môže stať, že nebude na dôchodky, zdravotnú starostlivosť, pomoc sociálne slabým a zdravotne handicapovaným. Kroky, ktoré doteraz urobili ministerstvá práce, sociálnych vecí a rodiny i financií spolu s politickými stranami, sú iba kozmetickými úpravami, situáciu neriešia. Vysoké odvodové zaťaženie na Slovensku obmedzuje možnosť vytvárania nových pracovných miest a sociálny systém v súčasnosti nemotivuje ľudí s nízkou kvalifikáciou hľadať si prácu. Nástupom do zamestnania totiž strácajú podporu štátu a nie sú preto motivovaní vystúpiť zo sociálnej siete. Zamestnávatelia kvôli vysokým odvodom takisto nemajú záujem vytvárať nízko platené profesie.

Zmeniť to môže rozsiahla reforma celého systému. Koncepcii z dielne Richarda Sulíka založenej na odvodovom bunuse veríme a budeme ju podporovať. Návrh, ktorý ráta s nahradením všetkých sociálnych dávok jedným odvodom, je podľa Republikovej únie zamestnávateľov korektný, sociálny. Je pre Slovensko šancou, ako si poradiť s nezamestnanosťou. Motivuje ľudí hľadať si prácu a pracovať a zároveň nedáva šancu tým, ktorí súčasný sociálny systém zneužívajú.

Chápeme závažnosť problematiky a preto iniciujeme širokú diskusiu na úrovni expertov, zamestnávateľov, odborových zväzov, analytikov, politikov, novinárov, ktorá by nám pomohla pomenovať všetky riziká koncepcie. Návrh chceme doladiť do budúceho roku a hľadáme preň aj podporu politických strán. Zníženie odvodového zaťaženia jednoznačne zvýši konkurencieschopnosť slovenských podnikov." Na úrovni RÚZ pracovnú skupinu vedie člen prezídia RÚZ Jozef Špirko.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...