Vyhľadávanie:

Atletická kráľovná obúva mláďatám tretry

Atletická kráľovná obúva mláďatám tretry

Bežecké preteky detí do 11 rokov podporila naša spoločnosť v programe Spoločne pre región

Čokoládová tretra je bežecká súťaž pre deti do 11 rokov, ktorá vznikla v Ostrave a postupne sa rozšírila z Čiech na Slovensko a do Poľska. Jej patrónom je olympijský víťaz, majster sveta a svetový rekordér v hode oštepom Jan Železný. V našej, slovenskej časti, je patrónom majster a vicemajster Európy v šprinte Ján Volko a Košičanky, sestry Dana a Jana Velďákové, ktoré reprezentovali Slovensko v trojskoku a skoku do diaľky.

„Podobný projekt pre deti na Slovensku, v Česku či v Poľsku nenájdete. Sú to jediné preteky pre šprintérov a jediné zamerané na deti 1. stupňa ZŠ mimo atletických oddielov. A sú jediné v Európe, ktoré vrcholia na jednom z najväčších podujatí svetovej atletiky – IAAF World Challenge Zlatá tretra Ostrava, kde sa preteká pred 15 tisíc divákmi,“ hovorí bývalý československý reprezentant v atletike Stanislav Návesňák, ktorý je s občianskym združením Atletika Košice spoluorganizátorom slovenskej časti Čokoládovej tretry. Jej finále sa uskutočnilo 5. júna na atletickom štadióne Technickej univerzity Košice na Watsonovej ulici. Na dráhy vybehlo 144 detí, ktoré sa kvalifikovali z bratislavského a košického semifinále. Projekt Čokoládovej tretry podporila spoločnosť U. S. Steel Košice v rámci svojho grantového programu Spoločne pre región 2019 sumou 2498 eur. Pri pohľade na plné bežecké dráhy a nadšenie malých atlétov je človeku jasné, že sú to mimoriadne dobre investované peniaze.

Z dvoch semifinále v Bratislave a Košiciach postúpili do košického finále najlepšie dievčatá a chlapci. V rozbehoch si vyskúšali štafety na 3x50 metrov a potom už súťažili v troch disciplínach na 100 metrov (ročníky narodenia 2013 – 2012), 200 metrov (2011 – 2010) a 300 metrov (2009 – 2008). Tí najlepší získali miestenku do Ostravy.

Silné zastúpenie na stupňoch víťazov si vybojovali deti z michalovskej Základnej školy T. J. Moussona. Trénuje ich Ingrid Štefanisková, ktorá sa sama venovala atletike a hádzanej. „Asi ich vieme nájsť a dobre motivovať, lebo v nich vidíme talenty. Ostávam s nimi po vyučovaní. Keď treba, tréningy máme aj o šiestej, keď skončia iné krúžky, angličtiny, tanečné. Potom sa im venujem. Na tréningy chodieva  25 – 30 detí,“ hovorí učiteľka prvého stupňa. Cez týždeň trénujú v Michalovciach, v piatok prichádzajú s tými najtalentovanejšími do Košíc. O tretej sadajú do áut, o piatej začínajú tréning  so Stanislavom Návesňákom v klube Atletika Košice. Medzi jej deťmi výrazne vyčnievajú Nelka Kucáková a Kiara Červenáková. Nelka v apríli 2017 ešte ani nevedela, čo je to atletika, o dva mesiace neskôr z nej bola najrýchlejšia sedemročná bežkyňa v celom bývalom Československu. Na vypredanom ostravskom štadióne pred 15 tisíc divákmi počas legendárneho mítingu Zlatá tretra, kde sa v behu na 100 metrov aj s Jánom Volkom lúčila s kariérou megahviezda Usain Bolt, Nelka suverénne vyhrala stovku v superfinále šprintu dievčat do 7 rokov, a tým aj Čokoládovú tretru. V aktuálnom ročníku si 20. júna v Ostrave víťazstvo zopakovala už na dvesto metrovej trati s časom 30,45 s. Bude behať aj ďalej? „Neviem, ale chcela by som behať, aj keď budem veľká,“ pousmiala sa pri odchode z košického semifinále Nelka. Raz by chcela byťťazkou aj na veľkých pretekoch. „Áno, je to môj sen,“ dodala, a pri otázke, kto je jej vzor, sa zamyslela len na chvíľočku: „Pani učiteľka a pán tréner.“ Na stene jej visia obrázky Jána Volka, Danky a Janky Velďákových i Usaina Bolta. S tým sa v Ostrave síce nestihla odfotiť, ale jeho podpis má. A k tomu škatuľu diplomov a medailí, ku ktorým neustále pribúdajú ďalšie.  

Ján Volko so svojou trénerkou Naďou Bendovou a skokankami Dankou a Jankou Velďákovými absolvovali s deťmi celé preteky, vrátane tréningu. Kontrolovali pretekárov, stavali ich do dráh, povzbudzovali, radili. Vzory z plagátov stáli medzi deťmi ako rovní s rovnými. Veď sú všetci atléti a každý potrebuje nejaký vzor. Kým som bol menší, nemal som výraznejšie vzory, ale postupne sa to vyvíjalo. Dnes mám také, ktoré som stretol a sedia mi nielen po športovej, ale aj osobnostnej stránke. Jeden z nich je Wayde van Niekerk, svetový rekordér v behu na 400 metrov. To je skvelý človek, s ktorým som mal možnosť stretnúť sa,“ hovorí Ján Volko. To, že jeho podobizeň visí na stenách v izbičkách malých bežcov, si veľmi dobre uvedomuje. „Na jednej strane je to skvelý pocit, ale na druhej zodpovednosť, keďže ma majú za vzor. Človek sa snaží byť pozitívnym vzorom, dnes je to dôležité. Som rád, kým ich baví robiť ktorýkoľvek šport.“ Jeho podpora Čokoládovej tretry bola jasná od prvého ročníka. „Išli sme do toho s nadšením a radi, keďže je to skvelá akcia,“ pridali sa jednoznačne aj sestry Danka a Janka Velďákové.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...