Vyhľadávanie:

Bezchybné auto zvyšuje bezpečnosť

Bezchybné auto zvyšuje bezpečnosť

Radíme motoristom

V predchádzajúcom vydaní prílohy Auto-moto sme sa zaoberali technikou jazdy v zimných mesiacoch. Dnes si povieme niečo o význame dobrého technického stavu motorového vozidla.

"Nevyvraciam všeobecný názor, že zima nie je na údržbu automobilu najvhodnejšie obdobie, no i napriek tomu som presvedčený, že starostlivosť a takzvaná pohotovostná údržba automobilu musí byť omnoho väčšia ako inokedy," hovorí naslovovzatý odborník, motorista a bývalý odborný asistent na Technickej univerzite v Košiciach v oblasti motorov Ladislava Pál a pokračuje: "Je len samozrejmosťou, že v zime je auto viac namáhané a vystavované extrémnejším poveternostným podmienkam ako v ostatných ročných obdobiach. Preto ho musíme udržiavať tak, aby na ceste nepredstavovalo potenciálne nebezpečenstvo pre životy a zdravie účastníkov cestnej premávky."

Pripomína, že vodiči by v zime v prvom rade nemali zabúdať na základné kritérium bezpečnej jazdy, ktorým je dobrý technický stav vozidla. Rozhodujúce sú pritom brzdy, riadenie a pneumatiky. "Zimné obutie automobilu je pomerne nákladné, ale vyplatí sa. Ocenia ho najmä tí, ktorí často jazdia v zasneženom, horskom teréne. Na suchých cestách možno vystačíte s pneumatikami, ktoré majú univerzálny, hrubší dezén, ale na snehu či na ľade zásadne so zimnými," dodáva. Kontrolu riadenia a bŕzd treba podľa L. Pála nechať na odborný servis a myslieť na to ešte pred zimou.

Vodiči podľa neho nesmú zabúdať ani na pravidelné dopĺňanie vody do ostrekovačov skiel nemrznúcim prípravkom. "Zamrznutý ostrekovač vodičovi neposlúži a stierače môžu poškrabať predné či zadné sklo. Ak auto dlhšie nepoužívame, je vhodné chrániť okná polyetylénovou fóliou. Za žiadnych okolností nejazdite s nedostatočne očistenými oknami vozidla. Pred jazdou utrite vlhkosť najmä z predného skla a nespoliehajte sa na kúrenie," uzatvára L. Pál.

A na záver ešte jedna rada. Na prístupné miesto do batožinového priestoru si pripravte vrecúško s pieskom a lopatkou. Môže sa vám zísť pri uvoľňovaní uviaznutého automobilu na ľade, alebo pri zdolávaní stúpania.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...