Vyhľadávanie:

Boli sme na Dni otvorených dverí v SOU hutníckom

Boli sme na Dni otvorených dverí v SOU hutníckom

Príjemná hudba, desiatky zvedavých chlapcov a dievčat nakúkajúcich do tried, mnohí v spoločnosti rodičov, zaplnené počítačové učebne, súťaže, rozhovory s výchovným poradcom, diskusia s pedagógmi, majstrami odborného výcviku, ale aj so zástupcom spoločnosti U. S. Steel Košice. Taký bol deň otvorených dverí v SOU - hutníckom minulý týždeň v utorok, 23. októbra.

"Prišli sme sa pozrieť a dozvedieť, čo táto škola ponúka, prípadne akú má môj syn perspektívu, keď sa pre ňu rozhodne, v budúcnosti," zverila sa nám Mária Sanislová, v sprievode svoja syna, deviataka Alberta. "Počuli sme, že U. S. Steel Košice má o toto učilište záujem, žiaci dostávajú aj vreckové. Pozeráme, ktorá škola čo ponúka a potom si vyberieme. Väčšina detí nemá ešte v pätnástich predstavu, čo by chceli v budúcnosti robiť. Treba im ukázať možnosti," vraví mama.

"Syn sa rozhoduje kam po skončení základnej školy, nuž sme tu," nechal sa počuť Marián Hegedűš. "Pracujem v košickej oceliarni už vyše dvanásť rokov, v súčasnosti na jednej z čerpacích staníc DZ Energetika. Ja osobne vidím v tomto učilišti pre môjho syna perspektívu, ale konečné rozhodnutie bude na ňom. Záleží od neho, ktorú školu si vyberie..."

"Podujatie sme pripravili v spolupráci s U. S. Steel Košice pre deviatakov a ich rodičov," informoval nás zástupca riaditeľa školy Ján Eiben, "a ako sa ukazuje, stretlo sa s mimoriadnym ohlasom. Dni otvorených dverí organizujeme pravidelne, ale tentoraz bol záujem naozaj veľký. Len dopoludnia navštívilo našu školu stopäťdesiat chlapcov a dievčat. Deti prišli samé, ale aj s rodičmi. Mnohí využili príležitosť stretnúť sa priamo aj so zástupcom U. S. Steel Košice."

"Hovorili sme o našej spoločnosti ako takej, jej programe i o študijných odboroch, ktoré preferujeme vzhľadom na našu politiku zamestnanosti," povedal Miroslav Fedor z útvaru GM pre rozvoj a servis ľudských zdrojov. "A tiež o motivačnom systéme, spolupráci našej firmy s SOU hutníckym v oblasti výuky, či odborného rozvoja." Ohlasy z radov rodičov, ale i detí, svedčia o tom, že ich informácie zaujali. Pozdáva sa im, ako napríklad Jarmile Zátopeckej, že medzi učilišťom a fabrikou funguje dialóg. Iní zase kvitujú, že fabrika poskytuje žiakom vreckové. "To závisí od študijných výsledkov," vysvetľuje M. Fedor. "Prváci dostávajú na ruku 300 korún, výška vreckového vo vyšších ročníkoch je iná. Vyznamenaným patrí 500 korún, žiakom s prospechom veľmi dobrý 400 korún a s dobrým 300 korún. Za hodinu odbornej praxe v prevádzkach fabriky dostávajú navyše 50 korún. Tretiak si tak môže prísť až na 3000 korún mesačne. Navyše, pri žiadostiach o letnú brigádu uprednostňujeme práve ich..."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...