Vyhľadávanie:

Bowling aj na letnej olympiáde

Bowling aj na letnej olympiáde

Druhý ročník majstrovstiev U. S. Steel Košice v bowlingu v znamení obrovského záujmu

Vlani štartovalo v rámci spomínaného šampionátu na štvordráhe Bowling pubu na Triede KVP len 130 súťažiacich železiarov. Už tento počet sa nám zdal príliš enormný na zvládnutie tohto podujatia v rozpätí dvoch dní. Cez uplynulý víkend si museli organizátori druhého ročníka tohto turnaja poradiť s oveľa väčším záujmom o súťaž v bowlingu, pretože sa prihlásilo až 299 našich zamestnancov. Z nich 245 mužov a 54 žien.

V sobotu sa preto hralo len jednokolovo, teda na 20 hodov, ale veľmi vysoká športová úroveň tým vôbec neutrpela. Ba naopak, všetci účastníci majstrovstiev sa snažili maximálnou sústredenosťou pre seba vyťažiť z každého hodu čo najviac bodov. Zujímavosťou bolo, že, i napriek oveľa silnejšej konkurencii než vlani, sme zaregistrovali obhajobu dvoch prvenstiev a to v súťaži 3-členných družstiev mužov a v súťaži jednotlivkýň. Svoje majstrovské tituly už v sobotu obhájili hráči z Vedenia, ktorí v zložení Ivan Ľapin, Stanislav Šimoňák a Vladimír Kokarda spolu získali 515 bodov a získali zlaté medaily. Na 2. mieste skončil tím z Hutníckej druhovýroby, ktorý v zložení Juraj Jacko, Gerhard Eiben a Peter Kuba mal na svojom konte iba o 3 zvalené kolky menej, za čo získali 512 bodov. Tretiu priečku z 81 štartujúcich družstiev mužov si so ziskom 503 bodov vybojovala trojica amerických manažérov z mužstva Steelers v zložení Matt Lewis, Ed Ecker a Kyle Frascarelli.

V súťaži 3-členných družstiev žien štartovalo 12 tímov, z nich si prvenstvo vybojovali Katarína Kendeová, Silvia Kováčová a Lucia Petrovičová z družstva Controllingu. Na svojom konte mali spolu 383 bodov. Na 2. mieste s počtom bodov 374 skončili Monika Blašková, Jana Gulišová a Ľudmila Karchutňáková zo spoločnosti Labortest a na 3. mieste sa umiestnili Mária Dobócziová, Henrieta Simková a Daniela Šimonová z družstva Hutníckej druhovýroby. Táto trojica sa na bronzovom stupienku ocitla s 373 bodmi, teda so stratou iba jediného bodu na strieborný tím Labortestu.

V sobotu ukončili svoju súťaž aj ženy v kategórii jednotlivkýň. Ich súperenie na dráhach bolo veľmi dramatické a značne vyrovnané. Svedčia o tom aj veľmi tesné výsledky, veď o konečnom poradí na prvých dvoch priečkach rozhodol dokonca len jediný bod. Z 54 štartujúcich žien si najlepšie počínala vlaňajšia šampiónka Andrea Sádecká z družstva Predaj Poľsko, ktorá výkonom 156 bodov obhájila svoj vlaňajší titul. Na medailových miestach sa umiestnili druhá v poradí Monika Tancerová z Obal Servisu výkonom 155 bodov a tretia Daniela Šimonová zo ZHD, ktorá mala na svojom konte 152 bodov. V prvej desiatke sa ďalej umiestnili: 4. Lucia Petrovičová (Controlling) 149 b., 5. Marta Valentinová (Nákup) 144 b., 6. Jana Schottová (Expedícia 2) 144 b., 7. Monika Blašková (Labortest) 140 b., 8. Slávka Balážová (SBS) 132 b., 9. Slávka Eliášová (Expedícia 2) 132 b., 10. Silvia Kováčová (Controlling) 131 b.

Do jednokolovej súťaže zasiahlo v sobotu aj 245 mužov, z nich sa 36 najlepších prebojovalo do užšieho finále, ktoré bolo na programe v nedeľu predpoludním. Tých 36 jednotlivcov hralo potom dvojkolovo a po každej hre sa poradie na vedúcich pozíciách často menilo. V sobotu dosiahli najlepšie výkony až dvaja pretekári a to Jozef Mlynarič z tímu Opravy 1 a Gerhard Eiben zo ZHD, ktorí mali na svojom konte zhodne po 199 bodov. Z nich si v nedeľu v ďalších dvoch kolách lepšie počínal Mlynarič, ktorý s celkovým počtom bodov 572 sa stal novým majstrom U. S. Steel Košice v bowlingu pre rok 2006. Ďalšie dve medailové umiestnenia si vybojovali americkí manažéri. Striebro získal Matt Lewis s počtom bodov 558 a bronz Ed Ecker so ziskom 546 bodov. V prvej desiatke sa ďalej umiestnili: 4. Stanislav Šimoňák 542 b., 5. Ivan Ľapin (obaja Vedenie) 533 b., 6. Marek Čulák (Elek. Údržba Oceliareň B) 510 b., 7. Peter Hreščák (Predaj radiátorov) 505 b., 8. Peter Varga (MIX družstvo 2) 500 b., 9. Štefan Trembecký (jednotlivec) 497 b., 10. Ján Terescsik (Elek. Údržba Oceliareň A) 496 b.

V priebehu šampionátu dosiahol najhodnotnejší výkon v jednom kole Šimoňák, ktorý mal na svojom konte 216 bodov. Okrem neho sa cez 200-bodovú hranicu dostali Ecker s 209 bodmi, Mlynarič 204 b. a Trembecký mal rovných 200 bodov. Najväčší posun v umiestnení vo finále dosiahol Hreščák, ktorý bol po prvom dni so 156 bodmi na 34. mieste a s ďalšími 349 bodmi z dvoch kôl sa posunul o 27 priečok na 7. miesto.

Na základe enormného záujmu o bowling, členovia organizačného výboru s predsedom Jána Cabanom rozhodli, že bowling bude v tomto roku zaradený do letnej olympiády ako štrnásty olympijský šport.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...