Vyhľadávanie:

Čary dizajnérov s kovom

Čary dizajnérov s kovom

V Medzeve Maliarsky plenér U. S. Steel Košice 2007

Medzinárodný workshop U. S. Steel Košice - Metal Inspirations 2007 (od 20. do 28. augusta) prilákal do dielní Stredného odborného učilišťa hutníckeho v Šaci viac ako dve desiatky študentov a pedagógov dizajnu z Nemecka, Poľska, Maďarska, Veľkej Británie, Českej republiky a Slovenska. Podujatie, ktorým organizátori podporujú projekt kandidatúry mesta Košice na získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, po šiesty raz pripravili Technická univerzita v Košiciach (TU) v spolupráci s U. S. Steel Košice a SOU hutníckym Košice-Šaca.

Inšpiráciou pre účastníkov tvorivej dielne pri tvorbe kovových objektov sú dve aktuálne témy. Vitajte v Košiciach a Dávame svet do pohybu. Prvá sa viaže ku kandidatúre Košíc na získanie titulu EHMK 2013 a druhá súvisí s rozvojom automobilizmu vo svete a výrobou pozinkovaných plechov pre karosérie v U. S. Steel Košice.

"Tieto dve témy sa budú objavovať na workshope nielen v tomto, ale aj v budúcich ročníkoch," informoval garant workshopu Jaroslav Jarema z Katedry dizajnu Fakulty umení TU. "Úlohou dizajnérov je vytvoriť makety kovových pútačov symbolizujúcich Košice ako multikultúrne a mierumilovné mesto s bohatou históriou, kultúrnym zázemím, prírodnými krásami a turistickými atrakciami, uchádzajúce sa o titul európske hlavné mesto kultúry. Originálne diela by mohli byť, po realizácii na veľkorozmerné, umiestnené pri hlavných prístupových komunikáciách v Košiciach a v prímestských rekreačných oblastiach. Výtvarné dizajnérske diela by bezpochyby obohatili vizuálnu komunikáciu mesta a zároveň by zvýrazňovali európsky rozmer Košíc aj v súvislosti s kandidatúrou EHMK 2013. Pokiaľ ide o automobilizmus, tu je to jasné. Železiarne na budúci mesiac otvárajú novú pozinkovaciu linku a súčasne ňou otvárajú aj pomyselné dvere do automobiliek. Téma teda výsostne aktuálna."

V pondelok tohto týždňa absolvovali dizajnéri prehliadku výrobných prevádzok huty a podvečer sa stretli s riaditeľom pre Vonkajšie vzťahy Jánom Bačom, ktorý ich informoval o aktivitách U. S. Steel Košice v roku 2007. Ďalšie dni, od utorka do soboty, sú vyhradené na tvorivú prácu a odborné diskusie. Podujatie obohatí v nedeľu tematický zájazd za historickými a kultúrnymi pamiatkami Zemplína.

Vernisáž výstavy vytvorených diel sa uskutoční v pondelok, 27. augusta 2007, o 17. hodine v Slovenskom technickom múzeu na Hlavnej ulici v Košiciach. Výstava potrvá do 30. septembra 2007. Od 1. do 5. októbra 2007 obohatia vybrané kovové diela expozíciu U. S. Steel Košice na medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...